Ειδήσεις Δικαστικά - Φορονομικά

To Συμβούλιο Επικρατείας βάζει πρόστιμο στον... εαυτό του !

Πρωτόγνωρο και όμως ελληνικό θα μπορούσε κανείς να πει. Και όμως ! Είναι η πρώτη φορά, που εκδίδεται απόφαση για αποζημίωση εμπλεκομένου σε δίκη για ηθική βλάβη λόγω καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης και μάλιστα την επιβάλλει το ίδιο το δικαστήριο στον εαυτό του !
 
Συγκεκριμένα, το Συμβούλο της Επικρατείας παραδέχτηκε ότι καθυστέρησε την έκδοση απόφασης και επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση σε δικηγόρο, για την ηθική βλάβη που υπέστη.
 
Ειδικότερα, από το Γ' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επιδικάστηκε το ποσό των 4.800 ευρώ, για ηθική βλάβη που υπέστη δικηγόρος, καθώς η έκδοση τής απόφασής του, κατόπιν δέκα αναβολών, εκδόθηκε μετά από 100 μήνες (8 χρόνια και 4 μήνες).
 
Η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ είναι η πρώτη, που εκδόθηκε μετά την εφαρμογή του νόμου 4055/2012 για τη “δίκαιη δίκη και εύλογη διαφωνία αυτής”.
 
Ο δικηγόρος ζητούσε να του επιδικαστεί το ποσό των 30.000 ευρώ ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη, που υπέστη, καθώς - λόγω της καθυστέρησης - επελέγη άλλη συναδελφός του ως συνήγορος υπεράσπισης για να διεκπεραιώσει την υπόθεση.
 
Στην αγωγή του, ο δικηγόρος επικαλείται το συγκεκριμένο νόμο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας με το Νομοθετικό Διάταγμα 53/1974. Τα δύο αυτά νομοθετήματα προβλέπουν ότι οι δίκες πρέπει να γίνονται μέσα σε λογική προθεσμία και, εάν υπάρξει υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, ο πολίτης δικαιούται να στραφεί κατά του υπουργού Οικονομικών, που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο, και να ζητήσει εύλογη αποζημίωση.
 
Παράλληλα, ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι το ΣτΕ υπερέβη την εύλογη διάρκεια της δίκης χωρίς υπαιτιότητά του, αφού δεν ζήτησε σε καμία δικάσιμο αναβολή, αλλά ούτε η υπόθεσή του παρουσίαζε καμία ιδιαιτερότητα. Και η καθυστέρηση αυτή, του προκάλεσε ψυχική ταλαιπωρία, άγχος και αγωνία εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης.


Πηγή 24.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο