Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αδεια παραμονής μεγάλης διάρκειας σε όσους αποκτούν κατοικία στη χώρα μας

Κίνητρα για επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων από ξένους, υπηκόους τρίτων χωρών, προωθεί η ελληνική κυβέρνηση προσφέροντας άδεια παραμονής μεγάλης διάρκειας σε όσους αποκτούν πρώτη ή δεύτερη κατοικία στη χώρα μας. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές ακόμη και μικρής κλίμακας, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφέρει διευκολύνσεις διευρύνοντας το διάστημα στο οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται ή να διαμένουν στην Ελλάδα όσοι αγοράζουν ακίνητη περιουσία πάνω από ένα όριο αξίας.

Με την κίνηση αυτή, η οποία ακολουθεί την πρακτική άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και πρόσφατα η Ισπανία, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καταφέρει να δώσει ανάσα ζωής στην αγορά των ακινήτων που την τελευταία διετία έχει παγώσει, με περισσότερα από 150.000 ακίνητα να παραμένουν στα αζήτητα, από τα οποία περίπου 40.000 αφορούν εξοχικές κατοικίες.


Πώς θα χορηγείται. Συγκεκριμένα, σε διάταξη η οποία θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, θα προβλέπεται ότι με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας θα χορηγείται άδεια παραμονής πέντε ετών σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν λάβει την ειδική θεώρηση εισόδου στη χώρα (βίζα) και διαθέτουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, με δικαίωμα ανανέωσης ισόχρονης διάρκειας εφόσον η αξία των ακινήτων είναι κατ' ελάχιστον 300.000 ευρώ. Με απόφασή τους οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών θα μπορούν να αναπροσαρμόζουν το κατώτατο όριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας με βάση τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με τη διάταξη που προωθείται, ο χρόνος παραμονής στην Ελλάδα δεν θα συνυπολογίζεται για τη χορήγηση ιθαγένειας, ενώ η άδεια αυτή δεν θα επιτρέπει την άσκηση οποιασδήποτε εργασίας στην Ελλάδα. Επίσης, θα προβλέπεται η χορήγηση ατομικής άδειας παραμονής στην Ελλάδα για μέλη της οικογένειας του ενδιαφερομένου, εφόσον ζητηθεί. Ωστόσο σήμερα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει διαδικασία για άδεια παραμονής μεγάλης διάρκειας σε οικονομικώς ανεξάρτητα άτομα.


Τι λέει η αγορά. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αναθερμάνει το ενδιαφέρον αγοραστών, π.χ., από τη Ρωσία ή από χώρες  της Μέσης Ανατολής που έχουν εκδηλώσει  την πρόθεσή τους για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας.  
 
Eνδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια του 2ου Ελληνορωσικού Φόρουμ Ακινήτων, το οποίο διοργάνωσε το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Ρώσοι εμφανίζονται ιδιαίτερα κινητικοί στην ελληνική αγορά κατοικίας, με έμφαση σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Σκιάθος, η Χαλκιδική, καθώς και σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Αν και ο ακριβής αριθμός των Ρώσων που θέλουν να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 7% όσοι έρχονται στη χώρα μας ως τουρίστες σχεδιάζουν να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία. Μάλιστα, στο ίδιο συνέδριο είχε τεθεί το θέμα της απλούστευσης και της επιτάχυνσης της σημερινής διαδικασίας που ισχύει για την έκδοση βίζας σε κατοίκους εκτός ΕΕ, όπως επίσης και των διαδικασιών που απαιτούνται για την έγκριση απόκτησης κατοικίας σε παραμεθόριες περιοχές από αγοραστές εκτός ΕΕ. Πάντως, δεδομένης της μείωσης των τιμών στην εγχώρια αγορά εξοχικής κατοικίας σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20% και 45% (ανάλογα με την περιοχή), είναι σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ξένων αγοραστών.

Για μεγάλες επενδύσεις. Το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις περιλαμβάνει και άλλη διάταξη, σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων που χαρακτηρίζονται «στρατηγικές» μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων βελτιώνεται η διαδικασία έκδοσης αδειών παραμονής για τους αλλοδαπούς «στρατηγικούς» επενδυτές, καθώς και για το προσωπικό και τους οικείους τους. Η αναγκαιότητα και η αξιολόγηση ως προς την έκδοση των αδειών θα ανήκει στον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο οποίος διαβιβάζει τον σχετικό φάκελο προς έγκριση στον υπουργό Εσωτερικών, ενώ η άδεια παραμονής θα έχει δεκαετή διάρκεια.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο