Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Καύσωνας φοροελέγχων στην αγορά

Η καθίζηση των εσόδων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να εξαπολύσει πραγματικό ελεγκτικό σαφάρι καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής...

Η καθίζηση των εσόδων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να εξαπολύσει πραγματικό ελεγκτικό σαφάρι καθ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές.


Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί, θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και, όπως προκύπτει από επειχειρησιακή εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Η. Αργυρού, θα επικεντρωθούν κυρίως σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, κέντρα διασκέδασης, ντίσκο, μπαρ, επιχειρήσεις πώλησης ειδών λαϊκής & παραδοσιακής τέχνης και κοσμημάτων. Παράλληλα, εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι για προϊόντα «μαϊμού», ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο του υπαίθριου παράνομου εμπορίου, που διενεργείται κυρίως από πλανόδιους μικροπωλητές.


Στόχος των ελέγχων είναι η διαπίστωση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας ως προς την τήρηση βιβλίων και στοιχείων, καθώς και η απόδοση επιρριπτόμενων και παρακρατούμενων εμμέσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ, καθώς επίσης η δημιουργία κλίματος πρόληψης και αποφυγής παραλείψεων εκ μέρους των επιχειρήσεων.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, (το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται στο www.kerdos.gr) το ελεγκτικό σαφάρι θα ξεκινήσει στις 9 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου και θα επικεντρωθεί σε δραστηριότητες του ευρύτερου τουριστικού τομέα, όπως:


- Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα - δωμάτια, κάμπινγκ.
- Επιχειρήσεις παροχής διασκέδασης και ψυχαγωγίας (κέντρα διασκέδασης, ντίσκο μπαρ κ.λπ.).
- Διοργάνωση συναυλιών με επώνυμους καλλιτέχνες.
- Επιχειρήσεις παροχής φαγητού και ποτού, για επιτόπια κατανάλωση (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.).
- Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, κανό, jet ski κ.λπ.
- Επιχειρήσεις πώλησης ειδών τουριστικού ενδιαφέροντος (καταστήματα ειδών λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, κοσμημάτων, γουναρικών, δερματίνων ειδών κ.λπ.).
- Επιχειρήσεις μεταφοράς προσωπικού (τουριστικά λεωφορεία, πλοία κ.λπ).
- Επιχειρήσεις διοργάνωσης ή διαμεσολάβησης σε εκδρομές, περιηγήσεις κ.λπ.
Παράλληλα, η ΥΠΕΕ θα συνεχίσει τους ελέγχους σε όλη τη χώρα στο τομέα της διακίνησης αγαθών, των καυσίμων, των καπνικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Εσοδα
Σήμα κινδύνου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αποτελεί η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δημοσίων εσόδων και τον μήνα Μάιο, καταδεικνύοντας ότι ο «πυρήνας» των εισπράξεων του Δημοσίου παραμένει προβληματικός.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν μόλις κατά 1,9% έναντι αύξησης 15,5% το πρώτο τρίμηνο και 12% το τετράμηνο. Η εξέλιξη αυτή θορύβησε το οικονομικό επιτελείο, καθώς παρατηρεί ότι για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ο «πυρήνας» των εσόδων (εισπράξεις από ΔΟΥ και τελωνεία) παραμένει αναιμικός. Οι τονωτικές ενέσεις του πρώτου τριμήνου προήλθαν κυρίως από φορολογικές ρυθμίσεις (έσοδα περαίωσης τον Ιανουάριο, αυξημένη παρακράτηση του φόρου εισοδήματος), τον υπόλογο (π.χ. ταχύτερη είσπραξη μερισμάτων από ΔΕΚΟ και κέρδη απο λαχεία) αλλά και την τακτοποίηση δικαστικών και άλλων φορολογικών εκκρεμοτήτων (δηλώσεις που δεν είχαν εκκαθαρισθεί).


Σημειώνεται ότι η αύξηση των εσόδων στο πεντάμηνο ανέρχεται στο 9% έναντι στόχου του προϋπολογισμού 6%, πλην όμως το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί ότι μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης, θα περιορίσει σιγά σιγά κάθε ασφαλιστική δικλείδα για τη δημιουργία πλεονάσματος. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν τη νέα υστέρηση στις περυσινές φορλογικές ρυθμίσεις (μείωση των φορολογικών συνετλεστών) αλλά και στη μείωση των κερδών των εταιρειών.


Ειδικότερα, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον μήνα Μάιο 733 εκατ. ευρώ ένανατι 685 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα (αύξηση 7%). Στο πρώτο πεντάμηνο οι συνολικές εισπράξεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 18,8 δισ. ευρώ έναντι 17,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο