Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Αντισυνταγματική η κατάργηση της μετενέργειας και η μείωση του κατώτατου μισθού

Δικαστήριο έκρινε ως εκμετάλλευση των εργαζομένων τους μισθούς των 500 ευρώ

Αντισυνταγματική η κατάργηση της μετενέργειας και η μείωση του κατώτατου μισθού

Σύμφωνα με το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσσαλονίκης, κινδυνεύει η επιβίωση των εργαζομένων με το κατώτατο ημερομίσθιο. [Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ]

 
Εκμετάλλευση των εργαζομένων, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους την επιβίωση, αποτελούν οι μειώσεις των μισθών στα 500 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο εκδίκασης της προσφυγής της κατασκευάστριας κοινοπραξίας κατά της απεργίας των εργαζομένων στο έργο του Μετρό της συμπρωτεύουσας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το δικαστήριο «εξέδωσε μια ιστορική απόφαση που χαράζει νέους δρόμους στους αγώνες των εργαζομένων για την αξιοπρεπή διαβίωση τους» και «θα έχει αντίκτυπο και σε όλους τους εργαζόμενους στην υπόλοιπη χώρα», διότι:

- Αποφάσισε ότι η εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/28.02.2012, που κατήργησε τη μετενέργεια και μείωσε τον κατώτατο μισθό, «είναι αντισυνταγματική και συγκρούεται με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος»,

- έκρινε πως μειώσεις μισθών σε αυτό το μέγεθος (δηλαδή τα 500 ευρώ), συνιστούν πλέον εκμετάλλευση του εργαζομένου και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του,

- αποφάσισε ότι η εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου «σε μικρή μερίδα εργαζομένων παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις»,

- δέχτηκε ότι σε καμία περίπτωση οι απεργίες των εργαζομένων δεν είναι υπεύθυνες για την καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου,

- δέχτηκε ότι οι προσλήψεις των 30 εργατοτεχνιτών δεν ήταν αναγκαίες, «κάτι που ενισχύει την άποψη πως ήταν προσχηματικές για να μπορέσει η εταιρεία να επιβάλει τις μειώσεις των μισθών», όπως σημειώνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης του δικαστηρίου, οι διατάξεις της ΠΥΣ εκδόθηκαν από τη διοίκηση κατά παράβαση του Συντάγματος και γι'αυτό είναι μη εφαρμοστέες.

Όπως σημειώνεται, οι διατάξεις εισάγουν «αδικαιολόγητα δυσμενή μεταχείριση σε βάρος των νεοπροσληφθέντων εργατοτεχνιτών» έναντι των συναδέλφων τους που είχαν προσληφθεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα από αυτούς «και παραβιάζουν κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις».

Μάλιστα, το δικαστήριο έκρινε ότι οι 30 εργατοτεχνίτες που προσελήφθησαν με το νέο κατώτατο μισθό για εικοσαήμερη απασχόληση δεν ήταν αναγκαίοι για την αποπεράτωση του έργου.

Το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο, σημειώνεται στην απόφαση, ανέρχεται στο μισό περίπου από αυτό των εργατοτεχνιτών που προσλήφθηκαν σε προγενέστερο χρονικό διάστημα και που απασχολούνται ακριβώς υπό τις ίδιες συνθήκες και με τα ίδια προσόντα με τους νεοπροσληφθέντες.

«Η μείωση αυτή, συνιστά καταφανώς δυσμενή μεταχείριση, καθώς δεν συνιστά μείωση της τάξεως του 20% που θα δικαιολογούσε μία μεταχείριση διαφορετική λόγω των δυσμενών συνθηκών που διανύει η χώρα, δικαιολογεί την υπό κρίση απεργία, καθώς επηρεάζει άμεσα και γενικά τις εργασιακές σχέσεις και επομένως υφίσταται εν προκειμένω συλλογικό συμφέρον» σημειώνεται στο κείμενο.

Επί του «του μείζονος θέματος των αμοιβών» το δικαστήριο σημείωσε ότι τα ημερομίσθια με βάση τον κατώτατο «μνημονιακό» μισθό «συνιστούν πλέον εκμετάλλευση του εργαζομένου» και θέτουν «σε κίνδυνο την επιβίωσή του και με άμεσο συλλογικό ενδιαφέρον και αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να «αποτελέσει ορόσημο για όλους τους εργαζόμενους, να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σε κάθε μέτρο που υποβαθμίζει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας».
 
Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης απεργούν εδώ και πέντε εβδομάδες, «συμπαραστεκόμενοι στους 30 επαναπροσληφθέντες εργατοτεχνίτες, που κλήθηκαν να εργαστούν με το εξευτιλιστικό ποσό των 460 ευρώ», όπως αναφέρει το σωματείο. 

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ergazomenos | Νοεμβρίου 21, 2012 8:11 π.μ. | Reply
Μπράβο νομίζω ότι ήρθε η ώρα των δικαστών. Πρέπει κάποιος να τους σταματήσει ΤΩΡΑ πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
image description Σ_ΣΑΚΗΣ | Νοεμβρίου 21, 2012 8:04 π.μ. | Reply
Δυστυχώς όπως έχει αποδειχτεί και από άλλες αποφάσεις για αντισυνταγματικά μέτρα δεν ιδρώνει το αυτί τους.Αυτό που έχουν εντολή να πράξουν θα το κάνουν.Έχουν σαν Σύνταγμα τις επιταγές της ΤΡΟΙΚΑ και αυτό το τηρούν κατά γράμμα.
image description ACHILLEAS_JNR | Νοεμβρίου 21, 2012 10:34 π.μ. | Reply
θα συμφωνησω με το Σ_ΣΑΚΗΣ και εχω να πω οτι οσο διαβαζω οτι δικαστηρια εκριναν αντισυνταγματικα το ενα και το αλλο μετρα... τοσο μου'ρχεται η απογοητευση... καθοτι εφ'οσον δεν ιδρωνει το αυτι με τιποτα... καταλαβαινει κανείς το μεγεθος της χουντας που εχουμε σε αυτή τη "δημοκρατική" χωρα........
image description zacalys | Νοεμβρίου 21, 2012 10:41 π.μ. | Reply
"Κατοπιν της επικρατούσης εκρύθμου καταστασεως, οι δικασται ανέλαβον την διακυβερνησιν της χώρας"
Δηλαδη τις επιχειρηματικές αποφάσεις θα τις παιρνουν οι δικαστές??Αυτοί θα κρινουν αν η προσληψη εργαζομένων ηταν επιβεβλημενη ή προσχηματική?? Αυτοί θα κρινουν ποιός μισθός ειναι αρκετος και ποιός όχι??
φανταζομαι ότι η απόφαση θα εξαφανισθεί από ανωτερο δικαστηριο αν και με τους απεργούντες (κατα παραβαση του ερμου του Συνταγματος) εδω και κατι μηνες δικαστες, δεν ειναι αυτό βέβαιο..
Και περιμενουμε επενδύσεις.......
image description Τσιμπας; | Νοεμβρίου 21, 2012 10:47 π.μ. | Reply
Καλά τα λές, αλλά για ρίξε μιά ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο και μετά μιλάμε. Με την ησυχία σου. Θέλει πολύ μελέτη και διάβασμα. ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ όχι μονον ο πρώτος. Δυστυχώς δεν έχουν αναρτημένες τις μελέτες προηγουμένων ετών. Αυτές τις έχω κατεβάσει χρόνια τώρα!
http://www.static-ubs.com/global/en/wealth_management/wealth_management_research/prices_earnings/_jcr_content/par/columncontrol/col1/linklist/link_0.1393999310.file/bGluay9wYXRoPS9jb250ZW50L2RhbS91YnMvZ2xvYmFsL3dlYWx0aF9tYW5hZ2VtZW50L3dlYWx0aF9tYW5hZ2VtZW50X3Jlc2VhcmNoL1BfTF8yMDEyX2VuLnBkZg==/P_L_2012_en.pdf
image description Bill | Νοεμβρίου 21, 2012 11:24 π.μ. | Reply
Αυτοί αποφασίζουν και για τις δικές τους αποδοχές, δεν θα έχουν άποψη για των άλλων. Αλλά για φανταστείτε ένας άνθρωπος να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα ή όχι ενός νόμου που τον ψήφισαν πάνω από 151
image description tONI | Νοεμβρίου 21, 2012 12:11 μ.μ. | Reply
@ Τσιμπας.. έριξα μία γρήγορη ματιά στα πινακάκια της μελέτης, αλλά δεν κοίταξα το παράρτημα.. Πολύ ενδιαφέρουσα καταρχήν.. Τι θες να πεις παραθέτοντας αυτή τη μελέτη; Εμένα μου φαίνονται όλα πολύ λογικά. είμαστε σε αγοραστική δύναμη κ σε ώρες εργασίες πιο κάτω σε σχέση με τα πλούσια κράτη της Ευρωζώνης, τη Βόρεια Αμερική, το Dubai, το Hong Kong και το Tokyo και πιο πάνω σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.. Δεν είναι λογικό αυτό;;!?!? Κ από τη μελέτη καταρρίπτονται πολύ νεο-ελληνικοί μύθοι από ότι βλέπω. Ακριβότεροι από τις ΗΠΑ είμαστε στο κόστος των ηλεκτρονικών κ των ρούχων κ στους φόρους για το αυτοκίνητο. Κ αυτό λογικό θα έλεγα.. Κ η διαφορά δεν είναι τεράστια. Είμαστε πολύ κάτω σε κόστος σε υπηρεσίες, κατοικίες κτλ. Δεν διάβασα τα κείμενα της μελέτης. Αναρωτιέμαι... Σημειωτέων αυτά τα πινακάκια έχουν λάβει υπόψη τους τις τιμές και τους μισθούς της άνοιξης του 2012... Θα είναι ενδιαφέρουσα η μελέτη του χρόνου.
image description gkazan | Νοεμβρίου 21, 2012 2:25 μ.μ. | Reply
Ποιός σκιάζεται για τα "δικαστάκια"; Αν δεν ρωτήσουν τον Βούδα τον Τόμσεν και τους δικούς του, όλα τ'άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση, ούτως ή άλλως, διαφορετικό Πρωτοδικείο θα τα βγάλει λάδι και σωστά, όταν φτάσει στο ΣτΕ μετά από καμιά 10ετία, τα "δικαστάκια" που έχουν στην μισθοδοσία τους, θα τους βγάλουν λάδι, όπως έβγαλαν συνταγματικό το Α Μνημόνιο... (όταν βγαίνουν οι πολιτικοί τώρα και λένε οτι δεν το επικύρωσαν στην Βουλή ΠΟΤΕ)... Τελικά το Σύνταγμά μας είναι απλά ένα τεράστιο κωλόχαρτο και τίποτα παραπάνω...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο