Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρωτοβουλίες πάταξης της φοροδιαφυγής

Σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής, απαρίθμησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάννης, απαντώντας σε επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μέχρι το τέλος του 2013, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι απ' την βαριά φορολογία.

Ο κος Μαυραγάνης, σημείωσε κατ' αρχήν, πως για πρώτη φορά έχει θεσμοθετηθεί ο ανεξάρτητος, μόνιμος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών (ο οποίος θα εργάζεται χωρίς τον φόβο της πολιτικής παρέμβασης) - και πως πολύ σύντομα θα γίνει η επιλογή του κατάλληλου προσώπου.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο κος Μαυραγάνης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει στείλει ήδη έναν πρώτο αριθμό προσκλήσεων σε φορολογούμενους, των οποίων τα εμβάσματα προς το εξωτερικό δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους δηλώσεις. «Μέσα στην εβδομάδα, θα αρχίσει σε μεγάλους αριθμούς η αποστολή αντίστοιχων επιστολών» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Απέναντι στην κριτική που δέχθηκε από την ΔΗΜΑΡ, για την καθυστέρηση στην συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (Επιτροπή του άρθρου 70α), ο κος Μαυραγάνης διευκρίνισε πως με νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται καθ' οδόν προς το Κοινοβούλιο, «θα πολλαπλασιαστούν οι Επιτροπές ώστε να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία». Στα τελωνεία του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και των Κήπων, έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τριών μαγνητικών πυλών για τον έλεγχο των κοντέινερς και την πάταξη του λαθρεμπορίου.

'Αλλο μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση, είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών, με προκήρυξη εντός της εβδομάδας, της διαδικασίας επιλογής 200 νέων ελεγκτών. «Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, θα έχουμε βάλει τους ανθρώπους μέσα στο ελεγκτικό σύστημα» ανέφερε ο κος Μαυραγάνης. Από αυτούς, ορισμένοι θα απασχοληθούν στον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων στη θάλασσα - στα δύο σκάφη του ΣΔΟΕ, τα οποία ωστόσο αδυνατούν να στελεχωθούν με καπετάνιους: «Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Θα πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάρχει μορατόριουμ στις προσλήψεις» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, για το ζήτημα των καπετάνιων, όπως ανέφερε ο κος Μαυραγάνης, «το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Τέλος, ο κος Μαυραγάνης, ανέφερε πως έχει συσταθεί Επιτροπή (και αναμένεται το πόρισμά της) για την δυνατότητα εφαρμογής στο λιανεμπόριο, «ενός πρωτοποριακού συστήματος, ώστε ο ΦΠΑ να μην περνά απ' τα χέρια του εμπόρου, αλλά να πηγαίνει κατευθείαν στα χέρια του κράτους».

«Το μεγάλο ερώτημα, είναι τι αποτελέσματα συγκεκριμένα θα έχουμε το 2013, καθώς εμείς ως ΔΗΜΑΡ, έχουμε θέσει ένα κρίσιμο ζητούμενο: Να ανακουφιστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι απ' τα βάρη της φορολογίας» απάντησε από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Νίκος Τσούκαλης. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Τσούκαλης δήλωσε πως δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του υφυπουργού, τις οποίες ήθελε πιο συγκεκριμένες.

«Δεν μπορούμε να προϋπολογίσουμε τις φορολογικές εισπράξεις απ' αυτούς τους ελέγχους, πριν γίνουν οι διασταυρώσεις και πριν δώσουμε στους ενδιαφερόμενους το δικαίωμα της απολογίας» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. «Τα στοιχεία θα κατατεθούν ηλεκτρονικά, θα υπάρξουν οι κατάλληλες διασταυρώσεις - και μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουμε σαφή εκτίμηση του μεγέθους φορολογικών εισπράξεων που περιμένουμε» διευκρίνισε ο κος Μαυραγάνης.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε να υπάρξει «άμεσος αναδρομικός έλεγχος του πόθεν έσχες όσων εφοριακών είχαν βρεθεί σε θέση ευθύνης και είχαν την δυνατότητα να διακανονίζουν περιπτώσεις». Το νέο φοροελεγκτικό σύστημα, θα πρέπει να έχει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα - και οι μηχανισμοί του να λειτουργούν με αυτοματισμούς, χωρίς την παρεμβολή υποκειμενικού στοιχείου. Θα πρέπει να εντοπιστούν τα ακίνητα των οφ σορ, να βρεθούν οι μισθωτές και οι διαχειριστές που κρύβονται πίσω απ' αυτούς, καθώς και το φορολογικό τους προφίλ. Στην ανάγκη άσκησης αγωγών, «συνεργαστείτε με τους δικηγορικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα να ασκήσουν τις αγωγές, να παρακολουθούν τις υποθέσεις» πρότεινε ο κος Τσούκαλης. Και η Ελλάδα θα πρέπει να μιμηθεί την πρωτοβουλία Μόντι, «που εγκατέστησε στα υπόγεια της οικονομικής Εφορίας στη Ρώμη, έναν απ' τους μεγαλύτερους υπολογιστές στην Ευρώπη, προκειμένου να διασταυρώνει άμεσα πληροφορίες για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».

Στη συζήτηση της επερώτησης, τέθηκε και το ζήτημα του ελέγχου βουλευτών από το ΣΔΟΕ, όπως αναγράφηκε στον κυριακάτικο Τύπο. «Η υπόθεση πρέπει να ξεκαθαρίσει πάραυτα. Δεν μπορεί να μην αποσαφηνίζεται άμεσα η υπόθεση Παπαντωνίου» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ). Ο Κώστας Μαρκόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες), επεσήμανε την ανάγκη ο κάθε ελεγχόμενος βουλευτής να δώσει εξηγήσεις στον Τύπο, «όπως θα εξηγούσε από τηλεφώνου στον τελευταίο ψηφοφόρο του, γιατί έγινε ή δεν έγινε κάτι…».

Πηγή: ΑΜΠΕ
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description KATERINA S | Νοεμβρίου 20, 2012 8:44 π.μ. | Reply
"Να ανακουφιστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι απ' τα βάρη της φορολογίας» απάντησε από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Νίκος Τσούκαλης."
Θα τους ανακουφίσουν στα σίγουρα.!!!!.
Τους μεν μισθωτούς θα τους απαλλάξουν από την εργασία τους.
Τους δε συνταξιούχους θα τους πεθάνουν μία ώρα αρχίτερα .....
image description NO MONEY NO HONEY | Νοεμβρίου 20, 2012 6:41 μ.μ. | Reply
Αγαπητή Κατερίνα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Και για να μην ξεχνιόμαστε.... το νου μας και στο πρώην αρχηγό καταλήψεων Αλέξη, τον προστάτη των δικαιωμάτων των υπαλλήλων της βουλης,....που σε μία χρεωκοπημμένη χώρα τάζει αποκαταστάση των αδικιων με τα λεφτά των...πλουσίων!!! Απο την μια ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚΝΟΥΔΟΥ τα προηγουμενα χρόνια σε έναν αποχαυνωμένο λαό και τώρα ο λαϊκισμός του "άφθαρτου" Αλέξη σε έναν απογοητευμένο λαό.
image description giannis | Νοεμβρίου 20, 2012 9:11 π.μ. | Reply
ΕΚΑΝΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΩ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ Β.ΤΑΞΗ ΣΕ Α.ΤΑΞΗ...ΠΟΥ ΘΑ ΔΩ ΑΝ ΜΕ ΕΚΑΝΑΝ ΔΕΚΤΟ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΧΩ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
image description NO MONEY NO HONEY | Νοεμβρίου 20, 2012 6:54 μ.μ. | Reply
Πρέπει να παρακολουθείς το site του ΟΕΕ. Θα βγάλουν ανακοίνωση με ονόματα. Μακράν τα πιο άχρηστα σεμινάρια που θα κάνεις. Ένα θέατρο του παραλόγου...
image description johnjohn | Νοεμβρίου 20, 2012 11:21 π.μ. | Reply
Αν δεν ολοκληρωθεί το ΤΑΧΙΣ και δεν θα υπάρχει μόνον ηλεκτρονική ΔΟΥ , τότε μη περιμένετε τίποτα. 10.000 υπάλληλοι στο υπουργείο οικονομικών , οι 2000 στον έλεγχο και οι 8000 στα διπλότυπα, Σήματα, Φορολογικές δηλώσεις, μισθωτήρια συμβόλαια, θεωρήσεις;;;;;;;;;;;;;;, Κεφάλαιο, Ταμείο κλπ και περιμένουν να σταματήσει η φοροδιαφυγή. Υποχρεωτικά μόνον ηλεκτρονικά τιμολόγια (άρα και κατάργηση του ΣΔΟΕ όπως το ξέρουμε , κατάργηση της θεώρησης, απελευθέρωση των διοικητικών δικαστηρίων κλπ). Ηλεκτρονική ΔΟΥ και ο λογιστής δεν βγαίνει απο το γραφείο του, ο φορολογούμενος μπορεί να βρεί και απο το σπίτι του ΄τα βασικότερα απο αυτά. Μια άλλη νοοτροπία του Δημόσιου τομέα και του εξαρτώμενο απο αυτό μέρος του Ιδιωτικού τομέα (π.χ. Τράπεζες) . Αν οι τράπεζες χρειάζονται Ε1, Ε9 κλπ να το κατεβάζουν μόνοι τους απο το ΤΑΧΙΣ και ο πολίτης απλός θα δείχνει την ταυτότητά του , το ίδιο και κάθε υπηρεσία του Δημοσίου. Διότι τα στοιχεία του φορολογουμένου θα είναι στο ΤΑΧΙΣ και όχι σε κάποια ΔΟΥ . Θα απαιτούνται βέβαια πολύ λιγότεροι υπάλληλοι στο Υπουργείο Οικονομικών , κυρίως στον έλεγχο, και οχι βέβαια σε κάθε χωριό. Σήμερα άν κάνεις τροποποιητική φορολογική δήλωση σου ζητάνε και εκτύπωση της αρχικής δήλωσης ......., ακόμη χειρότερα με τα σημειώματα αυτοελέγχου - ζητάνε εκτύπωση εκκαθαριστικής ΦΠΑ και Ε3. Λάτρες των εκτυπώσεων. Δεν το καταλαβαίνω, είναι λέει αντισυνταγματικό η κατάργηση των ΔΟΥ, δηλαδή συνταγματικό δικαίωμα να έχει κάθε δήμος ή νησί και Εφορία, αντί να θέλουν να μη υπάρχει απολύτως καμία εφορία και να κάνουν τα πάντα ηλεκτρονικά.Βέβαια πως θα φοροδιαφεύγουν τότε. Φανταστείτε να πληρώνανε όλοι με κάρτες στα νησιά , να ήταν όλα τα τιμολόγια ηλεκτρονικά , κτλ. τι είχε να γίνει ........ Κάτι ξέρουν όσοι θέλουν να έχουν τους εφοριακούς πίσω απο ένα κισέ να κόβουν διπλότυπα και να παραλαμβάνουν δηλώσεις κλπ. Να μη ξεχάσω και τις περίφημες περαιώσεις - η αποθέωση τις προχειρότητας και η πιό ηλίθια δικαιολογία για την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού.
image description +1 | Νοεμβρίου 20, 2012 12:17 μ.μ. | Reply
Συνέχισε να χώνεις.. Σωστά τα λες.
image description SARAKINOS | Νοεμβρίου 20, 2012 8:13 μ.μ. | Reply
Αν δεν μένεις σε νησί δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις τι σημαίνει να ταξιδεύεις δυο μερόνυχτα, με κακοκαιρία και κίνδυνο αποκλεισμού σε άλλο νησί, να πληρώνεις διανυκτερεύσεις, εισιτήρια και να ταλαιπωρείσαι για μια δουλειά στην Δ.Ο.Υ. που δεν παίρνει παρά μόνο ένα τέταρτο ή μισή ώρα το πολύ. Και αν βάλεις λογιστή θα σε χρεώσει με τα ανάλογα έξοδα που και αυτός θα έχει, όπως και συ. Οπως είναι σήμερα το σύστημα, δεν μπορεί να γίνει αυτή η ανατροπή, που και παράνομη είναι (Σύνταγμα, περί νησιωτικότητας) και γίνεται για μια εξοικονόμηση 14 εκατομ. όπως οι ίδιοι λένε και αυτά προέρχονται από αποσβέσεις σε βάθος διετίας...
image description +2 | Νοεμβρίου 21, 2012 1:45 μ.μ. | Reply
johnjohn πού υπογράφω; Πολύ σωστά τα λες. Και SARAKINOS, δες το διαφορετικά: ηλεκτρονική ΔΟΥ σημαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των νησιωτών, είτε είναι πολίτες, επιχειρηματίες ή λογιστές.
image description georgios | Νοεμβρίου 20, 2012 12:39 μ.μ. | Reply
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ !!
ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΣ !!
image description GRD | Νοεμβρίου 20, 2012 1:17 μ.μ. | Reply
Καραγκιοζιλίκια να χουμε να λέμε. Τώρα ξυπνήσανε οι έξυπνοι έλληνες να πιάσουνε τη φοροδιαφυγή πο δεν μπορέσανε οι προηγούμενοι ,οι χαζοί. Αλήθεια δεν απανιδρύθηκε το κράτος δεν εξυσώθηκαν οι φόροι στο πετρέλαιο ,δεν μπήκε ΦΠΑ στην οικοδομή, δεν μπήκε ΕΤΑΚ ,ΦΑΠ ,περαιώσεις ,εισφορές τακτικές και έκτακτες ,τέλη ,χαράτσια ,εετηδε ,τεκμήρια ,μείωση αφορολόγητων κλπ... ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΝΕ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ?.
Γιατί ενώ έχουν γίνει τόσες (ονομαστικές λέω εγώ) μειώσεις μισθών και συντάξεων στον Δημόσιο τομέα τα χρέη και τα ελλείματα συνεχώς μεγαλώνουν (και παρά το κούρεμα των ελλήνων μόνο ομολογιούχων). Από που μπάζει το ριμάδι και γιατί έχουμε υποχρέωση να το ταίζουμε? Τι θα πει φοροδιαφυγή. Ποιό είναι το πραγματικό ποσό της φορολογίας των υποζυγίων (γαιδουριών) αν συνυπολλογίσουμε φόρους ,εισφορές ,χαρτόσημα ,αμοιβές ,περαιώσεις ,γρηγορόσημα κάθε είδους υπές πίστεως και πατρίδας? Τί ακριβώς υπηρεσίες μας παρέχει το κράτος αραμπάς?
image description sAKRETS | Νοεμβρίου 20, 2012 6:58 μ.μ. | Reply
Σαπίλα είναι το Ελληνικό δημόσιο και όσο υπάρχει φοροσπαταλη τόσο θα υπάρχει και φοροδιαφυγή. Οι Έλληνες πολίτες το κάνουν από όλα τα κοινωνικά στρώματα γιατί γνωρίζουν ότι ο φόρος από τον κόπο τους δεν αξιοποιείται άλλα καταναλώνεται, και φυσικά για τον μέσο όρο το ύψος φόρων και το ΦΠΑ είναι ανυπόφορο. Γιατί να είναι 23%? Ποιος χαμηλόμισθος έχει να δώσει 23% στον υδραυλικό?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο