Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Δείτε επίσης

Τα σχέδια της κυβέρνησης για να πάρουν ανάσα χιλιάδες δανειολήπτες - 4 χρόνια περίοδο χάριτος και δόση κάτω από 200 ευρώ

Δηλώσεις του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Η αντιμετώπιση του θέματος των δανείων είναι ένα σύνθετο σταυρόλεξο. Η κοινωνία είναι σε κρίση, οι Τράπεζες ιδίως μετά το κούρεμα είναι σε κρίση και βεβαίως κάθε λύση θα πρέπει αναπόφευκτα να εγκριθεί από την τρόικα.
 
Έχοντας κάνει διαβούλευση όλο αυτό το διάστημα με όλους τους ενδιαφερομένους, και τις Τράπεζες και τις καταναλωτικές Οργανώσεις, κάναμε σήμερα μια τελική συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους παρουσιάσαμε το πλαίσιο της κυβέρνησης το οποίο κινείται σε 5 άξονες.
 
Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των δανειοληπτών σε οικονομική αδυναμία, να αποπληρώσουν με πιο ευνοϊκούς όρους στεγαστικά δάνεια ή ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια χωρίς να θίγεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
 
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.
 
Το τρίτο σημείο αφορά στις τροποποιήσεις του Ν. 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες σ’ αυτό το νόμο και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τις αντιμετωπίσει. Για να σταματήσει μεταξύ των άλλων και η ομηρία σε σχέση με τις δικασίμους, οι οποίες ενώ προβλεπόταν να ορίζονται σ’ ένα εξάμηνο, ορίζονται πια για το 2018 και το  2019. Εκεί η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
 
Ο τέταρτος άξονας αφορά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Η κρίση έχει επηρεάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σκάνε επιταγές γιατί το Δημόσιο χρωστάει και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι τιμωρούνται. Πρέπει λοιπόν να ξαναδούμε και θα   ξαναδούμε το θέμα, λαμβάνοντας υπ” όψιν τις συνέπειες της κρίσης.
 
Ο τελευταίος άξονας, έχει να κάνει με την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Συζητήσαμε με τις Τράπεζες και το δέχτηκαν, να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους.
 
Αυτοί οι πέντε άξονες είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση. Θ’ ακούσουμε κάθε πρόταση από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και από κάθε άλλο κόμμα ή φορέα, προκειμένου η ρύθμισή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική.
 
Στέκομαι αυτή την ώρα στους άξονες, προφανώς υπάρχει και η εξειδίκευση όσων παρουσίασα, αλλά επισήμως η εξειδίκευση θα παρουσιαστεί όταν οριστικά θα έχουμε καταλήξει.
 
Το σημειώνω αυτό διότι οι όποιες ρυθμίσεις, θα τεθούν υπ” όψιν της Τράπεζας της Ελλάδος αφ’ ενός και της τρόικας αφ’ ετέρου. Και όταν θα έχουμε το οριστικό πράσινο φως, έχουμε συζητήσεις μέχρι τώρα αλλά ξαναλέω, όταν θα έχουμε το οριστικό πράσινο φως, τότε θα τις παρουσιάσουμε επισήμως και στα Μέσα Ενημέρωσης.
 
Αυτή είναι η γενική τοποθέτηση που είχα να κάνω και σας ευχαριστώ πολύ.

----

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης η ρύθμιση θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη εξαρτημένη σχέση εργασίας (μπλοκάκια), το οικογενειακό εισόδημα των οποίων θα πρέπει να είναι έως 25.000 ευρώ και να έχει μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2010 τουλάχιστον κατά 35%. Κατά την περίοδο χάριτος ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους του δανείου με όριο το 30% του εισοδήματός του. Σε περίπτωση που η δόση υπερβαίνει το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλότερη. Στη ρύθμιση εντάσσεται η πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξίας της οποίας για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, ενώ για τους πολύτεκνους τις 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην προωθούμενη ρύθμιση εντάσσονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια όπως άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι, ενώ οι άνεργοι κατά την περίοδο χάριτος δεν θα καταβάλλουν δόση.

Επίσης, η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει την επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013. Παράλληλα σχεδιάζεται η τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό θα αρκεί η σύμφωνη γνώμη του 51% των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι του 100% αυτών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα. Επιπλέον την ημέρα που θα καθορίζεται η δικάσιμος ο δανειολήπτης θα ξεκινά να καταβάλλει ελάχιστο ποσό το οποίο θα είναι στο 10% της προηγούμενης δόσης που είχε ορισθεί με την τράπεζα με ελάχιστη δόση τα 40 ευρώ το μήνα και το ποσό θα μετρά για το κεφάλαιο. Παράλληλα καταργείται ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ με τη μορφή που ισχύει σήμερα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΜΑΡΙΑ | Νοεμβρίου 20, 2012 9:07 π.μ. | Reply
ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ??ΜΙΣΘΩΤΟΙ Κ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ??ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ Κ ΒΑΛΕ Η ΠΛΗΡΩΜΗ Κ ΑΝ..
image description ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ | Νοεμβρίου 20, 2012 3:50 μ.μ. | Reply
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ._____ ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ;;; ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ;;;; ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΠΛΕΟΝ;;;; ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ..... ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ....ΑΡΑ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ;;;; ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΟΙΑΖΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...
image description ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ | Νοεμβρίου 20, 2012 4:43 μ.μ. | Reply
ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΜΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΛ. Η CITIBANK ΚΑΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 75% ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΚΑΡΤΑΣ. ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ΑΔΥΝΑΤΩ! ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ... ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ Η ΟΧΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
image description αγραμματος | Νοεμβρίου 22, 2012 8:06 π.μ. | Reply
με το φτωχο μου το μυαλο, εγω λεω, γιατι να κανουν μονο για μισθωτους και συνταξιουχους ? μηπως, λεω, μηπως, στην καινουργια συμβαση που θα υπογραψουν θα εχει υποσημειωση της υποσημειωσεως οτι το δανειο εχει τιτλοποιηθει και πουληθει σε καποιο συνταξιουχο καλιφορνεζο ? και οτι σε πιθανη περιπτωση (βεβαία, θα ελεγα) που δεν αποπληρωθει να μην μπορει να κανει ανακοπη κατασχεσης? λεω τωρα εγω !
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο