Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μπλόκο στα κόλπα φοροδιαφυγής των πολυεθνικών

Σχέδιο που θα κλείνει την πόρτα στην πρακτική εταιρειών οι οποίες μεταφέρουν κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους για να μην πληρώνουν υψηλούς φόρους στην ΕΕ επεξεργάζεται η Κομισιόν, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Πρόκειται για πρακτική που κοστίζει στις χώρες-μέλη της ΕΕ έως και 60 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Τους τελευταίους μήνες έχει αποκαλυφθεί ότι αρκετές εταιρείες μεταφέρουν τεχνητά κέρδη σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους ή σε χώρες με χαμηλή φορολογία, τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα λόγω της κρίσης και αναγκάζονται να καταφεύγουν σε μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με προσχέδιο μελέτης που επικαλούνται οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η Κομισιόν τώρα προτείνει στις χώρες-μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν κατ' αρχάς ένα αυστηρότερο πλαίσιο για το τι συνιστά φορολογικό παράδεισο. Στη συνέχεια, προτείνεται να καταργηθούν ή να ανασταλούν οι υπάρχουσες συμφωνίες διπλής φορολόγησης στις χώρες αυτές, ώστε να μην μπορούν οι εταιρείες να τις χρησιμοποιούν για να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει δύο επιπλέον βήματα για να σφίξει τον κλοιό γύρω από τις εταιρείες που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές: Πρώτον, να περάσουν οι χώρες της ΕΕ τροποποιήσεις στην εθνική τους νομοθεσία ώστε να επιτρέπεται στις φορολογικές Αρχές να ακυρώνουν οποιεσδήποτε επιχειρηματικές συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί με στόχο φορολογικό και όχι εμπορικό όφελος. Δεύτερον, να αλλάξει η νομοθεσία ώστε μια εταιρεία να μην πληρώνει φόρο σε μια χώρα μόνο όταν πληρώνει φόρο σε μια άλλη.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο