Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ελαφρύτερος για τα νοικοκυριά ο νέος φόρος ακινήτων - 7 έως 9 κλιμάκια - Tι αποφασίστηκε στην διακομματική επιτροπή

Ελαφρύτερος για τα νοικοκυριά ο νέος φόρος ακινήτων

Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων εξετάσθηκε σε σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα φορολογίας στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και οι κ.κ. Α. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά, εξέτασαν τις παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων και ειδικά τον φόρο που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ.
 
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα έχει 7 έως 9 κλιμάκια και θα εφαρμοσθεί είτε από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, είτε με αφορολόγητο 50.000-100.000 ευρώ. Στόχος της Διακομματικής Επιτροπής είναι να υπάρξει ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά.
 
Για τα νομικά πρόσωπα ο νέος φόρος επιδιώκεται να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου θα γίνεται διάκριση ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (βιομηχανίες, φωτοβολταϊκά πάρκα, εμπορικά ακίνητα, κ.α.) και οι φορολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν από 3 σε 10.
 
Όσον αφορά στις αντικειμενικές τιμές, θα επιδιωχθεί η εναρμόνιση τους με τις εμπορικές εντός του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα παραμείνουν καθηλωμένες, ενώ θα επεκταθούν και σε περιοχές που σήμερα δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού. Ο ενιαίος φόρος θα εφαρμοσθεί και στα αγροτεμάχια, όχι ωστόσο καθολικά καθώς θα υπάρξουν εξαιρέσεις και απαλλαγές.


Πηγή 24.gr


Για το ίδιο θέμα το newsit αναφέρει.

Προς κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στα ακίνητα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα συζητήθηκε και στην σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα φορολογίας.

Αυτό που επίσης αποφασίσθηκε είναι το πάγωμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Όμως συζητήθηκε να επεκταθεί σε περιοχές που δεν ισχύει σήμερα,.

Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά το «κλειδωμα» των αποφάσεων για φόρο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, χωρίς αφορολόγητο, αλλά με πολύ χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 1 τοις χιλίοις για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ.

Στη συνέχεια θα υπάρχουν περίπου οκτώ κλιμάκια.

Για τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις), εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθιερωθούν 10 συντελεστές αντί 3 που ισχύει σήμερα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης και οι κ.κ. Α.Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α.Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ.Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά, εξέτασαν τις τελικές λεπτομέρειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίο, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί το αργότερο έως τις 23 Νοεμβρίου.

Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί να εισπράξει 3 δισ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων, τον ΦΑΠ και τις εκκρεμείς εισπράξεις φόρων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο