Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.: Η αλήθεια η πραγματικότητα για τις συνέπειες από το κλείσιμο των εφοριών

Αθήνα 14.11.2012
Αρ. Πρωτ.:132

ΠΡΟΣ : ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

ΘΕΜΑ : Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ.

Η ΠΟΕ –ΔΟΥ έχει διατυπώσει επανειλημμένα (και σε ανύποπτο χρόνο) την αναγκαιότητα ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ της μηχανοργάνωσης, ΠΡΙΝ την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας ανασυγκρότησης - αναδιοργάνωσης κλπ του φοροελεγκτικού μηχανισμού. (Τα πλήρη κείμενα στο site: www.poedoy.gr). Αυτή η διαχρονική μας θέση, δυστυχώς δεν εισακούστηκε από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, όπως και η άλλη θέση μας (που έχει διατυπωθεί από το 2002!) για τη λειτουργία των εφοριών, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΗ Ή ΛΟΓΙΣΤΗ, με την αξιοποίηση του διαδικτύου, τηλεφωνικών κέντρων κλπ, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
    
Κατά συνέπεια, είναι ανεφάρμοστη σήμερα, οποιαδήποτε διαδικασία κλεισίματος Εφοριών, ειδικά στα Νησιά, χωρίς αυτή να συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τους κατοίκους αυτών.  

        Ειδικά για το θέμα των εφοριών που κλείνουν την περίοδο αυτή, επισημαίνουμε ότι :

-    Δεν υπάρχει σε οποιαδήποτε επίσημο κείμενο του Υπουργείου Οικονομικών, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μηχανοργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών.

-    Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση, υπάρχουν πολλές διαδικασίες στις εφορίες, για τις οποίες απαιτείται ΦΥΣΙΚΗ παρουσία όπως :

1.    Η υποβολή δηλώσεων για μεταβίβαση ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, έκδοση σχετικών πιστοποιητικών κλπ.

2.    H διοικητική επίλυση της διαφοράς   με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων.

3.    Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.4.    Αιτήσεις για παροχή βεβαιώσεων, όπως αντικειμενικών αξιών, τζίρου, επιτηδεύματος, κλπ.

5.    Θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, έναρξη μεταβολή και παύση φορολογικών ταμειακών μηχανών.

6.    Επιστροφές φόρου εισοδήματος, Φ.Π.Α., Φ.Π.Α. αγροτών.

7.    Αυτοψίες ενάρξεων, μεταβολών  και διακοπές επιχειρήσεων, αυτοψίες ακινήτων.

8.    Έκδοση, επανεκτύπωση, απενεργοποίηση Α.Φ.Μ.

Οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές, σας αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο μερικές. Απόδειξη της κατάστασης αυτής, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν τμήματα εφοριών, τα οποία έχουν και πεντακόσιες περιπτώσεις συναλλαγών με φορολογούμενους σε μια μέρα!

-    Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (τα οποία προγραμματίζουν να αντικαταστήσουν τις εφορίες που κλείνουν) θα λειτουργούν  για ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ και χωρίς σύνδεση με το TAXIS. Δηλαδή θα υπάρχουν περιοχές, που μέχρι χθες μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς από την εφορία (μέσω της υπάρχουσας μηχανοργάνωσης) και τώρα θα λειτουργούν ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ.

-   Το προσωπικό που υπηρετούσε στις εφορίες που κλείνουν, ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΣΕ για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης, αλλά και να διενεργεί ελέγχους κλπ. Τώρα πλέον η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τραγικές επιπτώσεις, τόσο για τα δημόσια έσοδα όσο και για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η ΠΟΕ – ΔΟΥ  θα συνεχίσει τον αγώνα για να υπάρχει ένας αξιόπιστος φορολογικός μηχανισμός, που θα εξυπηρετεί τον πολίτη και θα εξασφαλίζει τα αναγκαία φορολογικά έσοδα για την κοινωνία. Στον αγώνα αυτό, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και ευκαιρία, να δημιουργούμε κοινωνικές συμμαχίες και να αναδεικνύουμε τα πραγματικά προβλήματα.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ          ΡΕΒΕΚΑ ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΟΥ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description johnjohn | Νοεμβρίου 16, 2012 8:50 π.μ. | Reply
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Με τη λέξη γραφειοκρατία εννοείται η διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων σχετικών με τις δημόσιες υπηρεσίες από άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με την εν λόγω δραστηριότητα.
Γραφειοκρατία δεν είναι για παράδειγμα να χρειάζεται η τράπεζα αντίγραφο φορολογικής δήλωσης . Γραφειοκρατία είναι να πρέπει να το προσκομίσεις ο ίδιος αντί να μπορεί να το αναζητήσει ηλεκτρονικά.
Γραφειοκρατία είναι να καταθέτεις τροποποιητική δήλωση και να σου ζητάνε αντίγραφο φορολογικής δήλωσης και εκκαθαριστικό από το τμήμα εισοδήματος, στοιχεία που τα έχουν ήδη στον Η.Υ. και για την ακρίβεια έχουν ακριβώς τα ίδια στοιχεία με τους λογιστές.
Γραφειοκρατία είναι η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων , ως δήθεν μέθοδος αποτροπής της φοροδιαφυγής. Είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη και σε ορισμένες χώρες ουδέποτε εφαρμόστηκε. Παντού και πάντα υπάρχουν οι διασταυρώσεις εκτός από τον τόπο μας.
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι γίνανε πολλά καθοριστικά βήματα. Απομένουν μερικά καθοριστικά βήματα, με βάσει τα οποία θα μπορούμε να μιλάμε για κατάργηση των Δ.Ο.Υ.
Για να δούμε ένα- ένα τα τμήματα
1. Τμήμα Κώδικα. Ήδη γίνεται υποχρεωτικά η κατάθεση των συγκεντρωτικών καταστάσεων και οι περισσότερες γνωστοποιήσεις. Με την κατάργηση της θεώρησης τι θα απομείνει
2. Τμήμα ΦΠΑ ήδη και οι τροποποιητικές γίνονται μέσω ΤΑΧΙΣΝΕΤ , μείνανε μόνο οι επιστροφές και για αυτές χρειάζεται τμήμα ελέγχου.
3. Τμήμα αυτοκινήτου. Καταργήθηκε και το σήμα κυκλοφορίας και ο έλεγχος θα γίνεται ηλεκτρονικά.
4. Τμήμα κεφαλαίου. Εδώ και μια δεκαετία η αξία των ακινήτων προσδιορίζεται αντικειμενικά, εκτός από τα σπίτια στα χωριά. Έτσι οι συμβολαιογράφοι υπολογίζουν τα πάντα (σχεδόν) ηλεκτρονικά και μετά τα ελέγχουν οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Γιατί; Το ελληνικό Δημόσιο τους εμπιστεύεται , ορθώς, τις ενάρξεις ΑΕ , ΕΠΕ κλπ. , τις διαθήκες . (άμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι)Και δεν τους εμπιστεύεται τις μεταβιβάσεις . Πότε θα γίνει η ηλεκτρονική διασύνδεση συμβολαιογράφων – υποθηκοφυλάκων;
5. Τμήμα Εισοδήματος. Το πλέον πολύπαθο τμήμα , θα έλεγα οι ήρωες της καθημερινότητας μέχρι σήμερα. Ήδη οι φορολογικές δηλώσεις στην πλειοψηφία τους έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι έχουν περιοριστεί σε ελάχιστο βαθμό οι λανθασμένες δηλώσεις και οι τροποποιητικές. Οι φορολογούμενοι που καταθέτουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους γνωρίζουν αμέσως το ποσό που πληρώσουν ή θα έχουν επιστροφή και έχουν άμεσα εκκαθαριστικό σε όσα αντίγραφα το χρειάζονται, οπότε το θέλουν και σε οποιαδήποτε ώρα και ημέρα χωρίς να στήνονται σε ουρές. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει ακόμη , αν και έχει εξαγγελθεί από τι καλοκαίρι , η κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων μέσω ΤΑΧΙΣΝΕΤ. Επίσης έχει εξαγγελθεί και η κατάθεση συμφωνητικών. Αν γίνει και αυτά στις Δ.Ο.Υ τι θα απομείνει (εφόσον βέβαια δεν ψηφιστεί κανένα νέο μέτρο «στο πόδι» ,όπως το ΧΑΡΑΤΣΙ, η τελευταία περαίωση, οπότε θα πρέπει να τρέχουμε όλοι μαζί.
6. Τμήμα ΕΣΟΔΩΝ . Ο ορισμός της γραφειοκρατίας . Στοίβα τα χαρτιά που χρειάζονται .Εντελώς αδικαιολόγητα για την βεβαίωση. Στις δε επιστροφές το ελεγκτικό συνέδριο ζητάει ένα σωρό χαρτιά για το ποιος εισπράττει και για την φορολογική ενημερότητα κλπ., αντί να μπαίνει στην ουσία του θέματος αν πράγματι τα δικαιούται . Θα μπορούσαν να δίνονται οι επιστροφές μόνον μέσω Τράπεζας, όπως και οι μισθοί. Τα χρέη ήδη υπάρχουν στο ΤΑΧΙΣΝΕΤ και στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει μία ενιαία βάση οφειλετών , όπως και στις τράπεζες.
7. Τμήμα Μητρώου. Ο ήρωας της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων. Ουρές καθημερινά για τον κλειδάριθμο. Ξαφνικά μία μέρα τον Ιούνιο ανακοινώνουν ότι οι κλειδάριθμοι θα αποσταλούν ταχυδρομικά. Γιατί τόσο άργησαν και γιατί δεν έγινε για όλους τους φορολογούμενους; Εξαγγέλθηκε και η δυνατότητα μεταβολής της διεύθυνσης κατοικίας . Γιατί πρέπει να δηλώνουμε την αλλαγή ταυτότητας και δεν γίνεται αυτόματα από το ΤΑΧΙΣΝΕΤ.
8. Τμήμα ελέγχου . Πιστεύω ότι είναι ντροπή να υπάρχουν σε κάθε Νομό ελάχιστοι μόνο ελεγκτές άγνωστο πόσοι υπάλληλοι στα τμήματα τα οποία θα μπορούν να καταργηθούν ευκολότατα , αν υπάρχει πολιτική βούληση .( και το επιτρέψουν οι συνδικαλιστές)
Σε εθνικό επίπεδο δεν προλαβαίνουν να ελέγχουν ούτε τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις , με αποτέλεσμα ο έλεγχος να περνάει στις ελεγκτικές εταιρείες. Η κατάργηση του ελέγχου οδηγεί στην κατάργηση ολόκληρου του κλάδου, αλλά δεν το καταλαβαίνουν ορισμένοι.
Και αντί να προσπαθήσουνε να απελευθερώσουνε προσωπικά να εκπαιδευτεί στο έλεγχο αντιδρούν στην κατάργηση των Δ.Ο.Υ. , που στην ουσία αυτοκαταργούνται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και του ΤΑΧΙΣ ΝΕΤ. Οδηγούμαστε σε μια ενιαία ηλεκτρονική Δ.Ο.Υ που θα χρειάζεται ελάχιστους υπαλλήλους και πολλούς ελεγκτές. Αρκεί βέβαια να προχωρήσουν και στις υπόλοιπες ενέργειες που προανέφερα.

Σημείωση:Ο νέος ΚΒΣ αναφέρει το εξής εξωφρενικό :

Άρθρο 9 'Διασφάλιση συναλλαγών ...." Η αυθεντικότητα των στοιχείων διακίνησης διασφαλίζεται με τη χρήση θεωρημένων απο την αρμόδια ΔΟΥ εντύπων ....." Δεν μας λένε και το όνομα του συντάκτη της παραγράφου αυτής , διότι κάποιους βολεύει αυτή η κατάσταση και αμέσως μετά να συνταξιοδοτηθεί κατεπειγόντως διότι οι απόψεις τους για διασφάλιση συναλλαγών εκτός από άθλιες είναι και ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ . ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Δεν ξέρει η δεν θέλει να ξέρει τι γίνεται σε όλο τον κόσμο με τις διασταυρώσεις

Εκτός των άλλων η συνέχιση των θεωρήσεων σαμποτάρει την όλη προσπάθεια για κατάργηση των ΔΟΥ , και εφαρμογή του ΝΕΟΥ ΤΑΧΙΣ. Είναι δυνατό να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που να πιστεύουν στην θεώρηση και να μη έχουν συνταξιοδοτηθεί ακόμη.


image description alitax | Νοεμβρίου 16, 2012 11:43 π.μ. | Reply
Φανταστείτε ένα πρωΐ να ξύπναγε ένας υπουργός και να καταργούσε πραγματικά το σύνολο της φορολογικής νομοθεσίας. Όλα τα βιβλία όλες οι ΠΟΛ όλες οι διαταγές και διατάξεις ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ. Ένα άρθρο στην κάθε φορολογία που να προσδιορίζει τη φορολογητέα ύλη και άλλο ένα που να καθορίζει τους συντελεστές φορολόγησης. Οι φορολογούμενοι να πρέπει να δηλώνουν το εισόδημά τους και ΟΛΟΙ οι εφοριακοί υπάλληλοι να ασχολούνται με την επαλήθευση της δήλωσης του φορολογούμενου. Χωρίς τραπεζικά απόρρητα για κανέναν, όλα τα στοιχεία στη διάθεση του υπουργείου οικονομικών. Χωρίς καμία γραφειοκρατία, χωρίς θεωρημένα βιβλία, στοιχεία γνωστοποιήσεις πιστοποιητικά κλπ. Δεν ενδιαφέρει αν ο γιατρός πχ έχει τα βιβλία του ολόσωστα ενημερωμένα αλλά έχει δηλώσει 10.000 έσοδα όταν από τις τράπεζες χρηματιστήρια ακίνητα κλπ βρεθεί ότι στη χρονιά αυξήθηκε η περιουσία του κατά 10.000.000. Θα πληρώσει το φόρο που αναλογεί στα 10.000.000 χωρίς διαστημικά πρόστιμα που δεν πληρώνονται ποτέ αλλά θα πάει και στον εισαγγελέα για απάτη κατά του δημοσίου. Απλά, χωρίς ποινολόγια και βλακείες. Η μοναδική παράβαση που πρέπει να υπάρχει στη φορολογία είναι αυτή της απάτης κατά του δημοσίου. Αν 9000 εφοριακοί αντί να ασχολούνται με τη γραφειοκρατία, ελέγχανε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και τα αντιστοιχούσαν στις δηλώσεις των φορολογουμενων και καταλόγιζαν αμεσα τις διαφορές δεν θα είχαμε ανάγκη ούτε Τροικες ούτε τίποτα.
image description ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ | Νοεμβρίου 16, 2012 6:32 μ.μ. | Reply
ΜΠΡΑΒΟ alitax ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ...........ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ....!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο