Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας έχουν τεθεί από χθες περίπου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Τις προϋποθέσεις ένταξης των δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε αργία τίθενται άμεσα όλοι οι επίορκοι υπάλληλοι.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ετέθησαν σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικών ειδικοτήτων, οι οποίοι δεν είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ ή άλλων ειδικών διαδικασιών επιλογής, καθώς και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε φάση διερεύνησης ευθυνών για βαριά αδικήματα περί την υπηρεσία.


Ολόκληρη η εγκύκλιο εδώ.


Τι δήλωσε ο Αντώνης Μανιτάκης

Ακολουθεί δήλωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη.
 
«Θεωρώ αναγκαίο να δώσω μερικές διευκρινίσεις σχετικά με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πρώτον, επεκτείνοντας και εντατικοποιώντας τον υπάρχοντα θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, κρίθηκε ότι έπρεπε να απομακρυνθούν άμεσα από την υπηρεσία τους, και μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, όλοι όσοι έχουν παραπεμφθεί στο ακροατήριο για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα. Το διοικητικό αυτό μέτρο λαμβάνεται προς το συμφέρον της ίδιας της δημόσιας υπηρεσίας και προς αποκατάσταση της πειθαρχικής ευθύνης, τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των πειθαρχικών οργάνων. Οι υπάλληλοι που υπάγονται στο μέτρο είναι ελάχιστοι , μερικές εκατοντάδες σε ένα σύνολο 600.000 δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είναι δυνατόν, αυτοί οι ελάχιστοι υπάλληλοι να προστατεύονται από ένα άτυπο καθεστώς ανομίας και ανοχής.
 
Δεύτερον, καθιερώθηκε, ένα όσο γίνεται πιο ευέλικτο, αποτελεσματικό και αντικειμενικό σύστημα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Διευρύνεται η υποχρεωτική μετάταξη και ενεργοποιείται η προσωρινή μετακίνησή τους. Επιτακτικός στόχος είναι η μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων από υπηρεσίες στις οποίες κατά τεκμήριο πλεονάζουν, προς υπηρεσίες που εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη, όπως ασφαλιστικοί οργανισμοί ή συνταξιοδοτικά ταμεία κ.α. , όπου εντοπίζονται επιτακτικά κενά.
 
Τρίτον, η υποχρεωτική μετακίνηση ξεκινάει από τις υπηρεσίες που κρίθηκε ότι είχε συσσωρευθεί ένας σχετικά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων διοικητικού, χωρίς να έχουν προηγουμένως αξιολογηθεί, χωρίς δηλαδή να έχουν προσληφθεί με κάποια διαγωνιστική διαδικασία. Το μέτρο έχει γενικό και αντικειμενικό χαρακτήρα γιατί θέλαμε να αποφύγουμε πιέσεις για εξαιρέσεις και ιδιαίτερες μεταχειρίσεις. Η θέση σε διαθεσιμότητα ενός πολύ συγκεκριμένου και περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων και συνεπώς η ένταξή τους στο πρόγραμμα κινητικότητας αποβλέπει στην άμεση, υποχρεωτική μετακίνησή τους προκειμένου να ικανοποιηθούν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες.

Με τη μετακίνηση τους παύει αυτόματα το καθεστώς της διαθεσιμότητας και αναλαμβάνουν αμέσως τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Δεν υπηρετούν ως εκ τούτου το συμφέρον των υπαλλήλων που έχουν τεθεί εκ του νόμου σε διαθεσιμότητα, όσοι παροτρύνουν τους υπαλλήλους να μη μετακινηθούν, διότι έτσι παρατείνεται η διαθεσιμότητα τους και η δυσμενής μισθολογική τους κατάσταση.
 
Απευθύνομαι υπό την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού, που υπηρέτησε το δημόσιο επί σαράντα συναπτά έτη, σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους για να τους διαβεβαιώσω ότι τα μέτρα αποβλέπουν στην αποκατάσταση του κύρους του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος και της νομιμότητας στο δημόσιο. Επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν το κλίμα απαξίωσης των δημοσίων υπαλλήλων. Έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες ώστε οι μετακινήσεις να είναι όσο γίνεται πιο ταχείες, με αντικειμενικά κριτήρια , μακριά από πιέσεις ή ρουσφετολογικές μεταχειρίσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να τα εφαρμόσουμε για το καλό του τόπου και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση αποτελούν προϋπόθεση υπέρβασης της δεινής κρίσης που περνά ο τόπος. Η στείρα άρνηση των αναγκαίων αλλαγών και η καλλιέργεια ενός κλίματος απλώς φόβου και ανησυχίας στους υπαλλήλους δεν βοηθά ούτε τους ίδιους ούτε τη διοίκηση να αλλάξει. Και είναι επιτακτική ανάγκη το κράτος και η διοίκηση να μεταρρυθμιστούν άμεσα.»
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description eazoe | Νοεμβρίου 14, 2012 1:59 μ.μ. | Reply
Α βρε ζωα που αφηνετε το κοσμο χωρις δουλειες και θέλετε αναπτυξη... η λιστες εχουν δωθει απο χθες απο το υπουργιου ονομαστηκες προς δήμους για το ποιους θα διωξουν και δεν εχει σχέσει με οσους ειχαν πειθαρχικα! αλλωστε τα πειθαρχικα τα ξέρουν οι δημοι οχι το υπουργειο!
image description Δερμιτζάκης Δημήτρης | Νοεμβρίου 14, 2012 1:20 μ.μ. | Reply
Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης που απειλείται από τους υπέρμαχους του πελατειακού κράτους, στο όνομα των "εργατικών δικαιωμάτων " και της "αριστεράς" .Εμείς που ζήσαμε και ζούμε στο πετσί μας την σημερινή φαυλότητα πρέπει να υπερασπίσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες .
image description DimitrisV | Νοεμβρίου 14, 2012 6:01 μ.μ. | Reply
Αν είναι αυτή σοβαρή προσπάθεια και απειλεί το πελατειακό κράτος τότε πως πιστεύεις ότι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους οι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα; Mε τί κριτήρια; Ποιός εγκυάται το που,ποιος και πότε θα επιστρέψει στα καθήκοντά του ή θα επιμορφωθει για τα καινουρια;
Αν έχεις τις απαντήσεις απλά μην μας κρατάς σε αγωνία...
Γιατί εμένα όλα αυτά μου μυρίζουν πολύ παρασκήνιο, τηλέφωνα, κοκ
image description tONI | Νοεμβρίου 14, 2012 6:17 μ.μ. | Reply
Κ η πρόσληψή τους τα ίδια τηλέφωνα δεν είχε;;; Μιλάμε για άτομα που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.. Ας στείλουν οι δήμοι λοιπόν τις λίστες με αυτούς που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα κ ας μην τους προστατεύει, θυσιάζοντας άλλους περισσότερο τίμιους. Αφήστε το παραμυθάκι μερικοί.. Έχει παλιώσει πλέον, δεν το καταλαβαίνετε;
image description Δερμιτζάκης Δημήτρης | Νοεμβρίου 14, 2012 8:32 μ.μ. | Reply
Μέχρι λοιπόν να βρούμε τους τρόπους που θα επιστρέψουν στα καθήκοντα τους και τον τρόπο επιμόρφωση τους ας τους αφήσουμε να παίζουν πασιέντζα στους υπολογιστές της υπηρεσίας τους προς δόξα του 1,5 εκκατομυρίων ανέργων............. .Αρέσουν και σε εμένα οι maximalιστικές λογικές ειδικά όταν με βολεύουν .Το θέμα είναι όμως να βολεύουν και τα κορόιδια που πληρώνουν .
image description eazoe | Νοεμβρίου 15, 2012 2:16 μ.μ. | Reply
Δημήτρη απ οτι φαίνεται εισαι και εσύ στους θυμωμένους που κάποτε ειχαν κανει αίτηση και δεν τους πήραν γιατι δεν είχαν βίσμα μάλλον. Μάθε λοιπόν οτι σε μεγάλο ποσοστό τους ανθρώπους που διώχνουν σήμερα είναι άνθρωποι που μονο αυτους εβλεπες να δουλευουν στις υπηρεσίες γιατι ειναι ΔΕ που εσκιβαν ταο κεφαλη σε καποιους ΠΕ ανώτερους που επαιζαν ολη μερα πανσετζα και εμφανίζονταν στην υπηρεσία μονο για να κάνουν εντύπωση! Ας μην μπαίνουμε ,λοιπον, στο στημένο παιχνίδι της φαγωμάρας μεταξυ μας και ας συμφωνήσουμε οτι αν κατι δεν το χωραει το σπιτι μας α) δεν το πεταμε β) δεν πεταμε τα υπολοιπα για να χωρέσει γ) δεν αλλαζουμε σπιτι ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ!!!
image description Δερμιτζάκης Δημήτρης | Νοεμβρίου 16, 2012 7:32 μ.μ. | Reply
Φίλε μου όπως βλέπεις ,εν αντιθέσει με σένα ,σχολιάζω με ονοματεπώνυμο που προδιδει και την καταγωγή μου.Είναι λοιπόν εύκολο να μάθεις αν ποτέ αναζήτησα το βίσμα που λές .Στη ουσία τώρα :Αν εννοείς ότι πρεπει να μπουν σε εφεδρεία οι Π.Ε να το συζητήσουμε .Το υπουργείο λέει κάτι :
Σε εφεδρεία οι χαμηλότερων προσόντων που παράλληλα εισήχθησαν με την γνωστή μέθοδο του "μπάρμπα στην κορώνη" δηλαδή αυτοί που δεν αξιολογήθηκαν ποτέ .Εμένα αυτό μου φαίνεται αξιολόγηση δίκαιη και αντικειμενική .Αν έχεις κάτι καλύτερο προτείνετο .Μην προσπαθείς όμως με μαξιμαλιστικές λογικές να "μηδενίσεις "την 1=η σοβαρή προσπάθεια μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης επειδή ,ίσως,δεν σε βολεύει. Δεν είναι έντιμο.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο