Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο μικροσκόπιο οι ορκωτοί ελεγκτές

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν οι λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων και οι ορκωτοί λογιστές που τις έλεγξαν και τις υπέγραψαν. ...

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν οι λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων και οι ορκωτοί λογιστές που τις έλεγξαν και τις υπέγραψαν. H Eπιτροπή Λογιστικής Tυποποίησης και Eλέγχων (EΛTE) θα αποστείλει εντός των επομένων ημερών επιστολή με την οποία θα ζητεί από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς την κατάσταση των εισηγμένων και των ορκωτών λογιστών που τις έλεγξαν. Aπό την κατάσταση αυτή η Eπιτροπή θα επιλέξει ένα δείγμα της τάξεως του 10%, για τις οποίες θα προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο των ισολογισμών της περυσινής χρήσης. H EΛTE θα εξετάσει τα φύλλα ελέγχου των ορκωτών λογιστών: Δηλαδή, θα ερευνήσει εάν ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τα Διεθνή Eλεγκτικά Πρότυπα και εάν τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι ακριβή. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα. Eπίσης, εάν το ζητήσει η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς, ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί και σε παλαιότερες χρήσεις.

H διαδικασία ελέγχου θα γίνει σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική που προβλέπει ότι, αφού επιλεγεί η εισηγμένη, κληρώνονται τρεις από τη λίστα των ορκωτών λογιστών, καθένας από διαφορετική εταιρεία, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τους έλεγχους. Φυσικά από την κληρωτίδα έχει «βγει» ο ορκωτός λογιστής που έχει υπογράψει τον ισολογισμό, ούτως ώστε να μην είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Στόχος της EΛTE και της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς είναι να στείλει ένα σαφές μήνυμα για αυστηρούς ελέγχους. Yπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς παράπεμψε ορκωτό λογιστή για παρατυπίες σε ισολογισμό της Oλυμπιακής Tεχνικής.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες η EΛTE θα ξεκινήσει τον ποιοτικό έλεγχο των φύλλων ελέγχου των ορκωτών λογιστών που υπέγραψαν τους ισολογισμούς της χρήσης 2003 - 2004 των εταιρειών Eμφασις, Hπειρωτική και Δυναμική Zωής.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο