Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Πόθεν έσχες» για μετοχές, ομόλογα, repos και για σύσταση εταιρειών

Μετά την επαναφορά του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση ή ανέγερση ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιβολή «πόθεν έσχες» και για την αγορά μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων καθώς και για τα κεφάλαια που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για να συστήσει οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2013, ώστε να καταστεί δυνατός ο πλήρης έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογούν τις δαπάνες με βάση τα εισοδήματά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρους επί τεκμαρτών εισοδημάτων που θα προσδιορίζονται με βάση τις δαπάνες αυτές καθώς και με βάση τυχόν άλλες δαπάνες τους για απόκτηση ακινήτων, αποπληρωμή δανείων κ.λπ. Επιπλέον, στην περίπτωση που η εφορία θα διαπιστώνει ότι οι δαπάνες αυτές δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα που έχει αποκτήσει με νόμιμο τρόπο ο φορολογούμενος, θα έχει τη δυνατότητα να τον ελέγξει εξονυχιστικά για να εντοπίσει εάν απέκρυψε απλώς εισοδήματα ή εάν απέκτησε έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.

Από το 2013 θα καθιερωθεί, για όλους τους φορολογούμενους, η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (δηλώσεων «πόθεν έσχες»). Στόχος είναι να δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μια νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις περιουσίες και τις αποταμιεύσεις όλων των Ελλήνων. Περίπου 8,4 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά τις μεταβολές πουν επήλθαν το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους, αλλά και τις αποταμιεύσεις τους και τις συμμετοχές τους σε παντός είδους επιχειρήσεις.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description 969 | Νοεμβρίου 12, 2012 11:11 π.μ. | Reply
"καθώς και για τα κεφάλαια που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για να συστήσει οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας"
Εύγε έτσι θα φέρετε την ανάπτυξη ....
image description 1160 | Νοεμβρίου 12, 2012 12:22 μ.μ. | Reply
Η βλακεία σ' αυτη τη χώρα ειναι ανίκητη....
image description taxmethod | Νοεμβρίου 12, 2012 12:26 μ.μ. | Reply
euge sto ypourgeio..........apo aurio xekinaei i anaptixi.eidate pou fonazete oti den kanei tipota i kuvernisi?
image description ANE | Νοεμβρίου 12, 2012 1:26 μ.μ. | Reply
ΠΙΟ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ
image description ΤΖΟ | Νοεμβρίου 12, 2012 1:06 μ.μ. | Reply
Γιατί τόση άρνηση ρε παιδιά στο συγκεκριμένο μέτρο?Ειμαι απο αυτούς που τους τα έχω ψάλλει ουκ ολίγες φορές αλλά εδώ θεωρώ οτι υπάρχει λογική.Ξέρω περιπτώσεις ατόμων που δημιούργησαν εταιρείες με κεφάλαιο 60-70.000€ (απο αδήλωτα εισοδήματα,κοινώς μαύρα) και ένιωθα μαλ@#$ εγώ που πλήρωνα εφορία οταν αυτοί τα βάζανε όλα στην τσεπη χωρις φορους,τεβε κτλ.Προτιμώ πλήρη έλεγχο των εισοδημάτων μου γενικά με ταυτοχρονο εξορθολογισμό των φορολογικών συντελεστών και προστασία (αφορολόγητο) ενος στοιχειώδους εισοδήματος διαβίωσης (της τάξεως των 8.000€) παρα νταβατζιλίκια του στυλ τέλος επιτηδεύματος,χαράτσι,26% απο το πρώτο ευρω κτλ.Αν κάτι μου διαφεύγει είμαι ανοιχτός σε κουβέντα.
image description spytout | Νοεμβρίου 12, 2012 1:50 μ.μ. | Reply
Συμφωνώ απόλυτα. Πρέπει να σταματήσουν να επιβραβεύονται όσοι συστηματικά έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζουν κεφάλαια από το πουθενά. Για να παταχθεί το μαύρο χρήμα πρέπει να καταστεί άχρηστο.
image description Bill | Νοεμβρίου 12, 2012 1:56 μ.μ. | Reply
Δεν σου διαφεύγει τίποτα μην ανησυχείς. Άλλοι έχουν το πρόβλημα
image description ... | Νοεμβρίου 12, 2012 1:50 μ.μ. | Reply
πολυ σωστο το μετρο. γιατι αντιδρατε?? που εναι το κολλημα σας??
image description dido | Νοεμβρίου 12, 2012 1:08 μ.μ. | Reply
Θα εχει πού γέλιο ο επαναπατρισμός...των φυγαδευθέντων στο εξωτερικο ....να καλυπτει το ποθεν έσχες για ιδρυση εταιρειων και αγορά μετοχών.....
image description ANE | Νοεμβρίου 12, 2012 1:17 μ.μ. | Reply
ΣΩΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΜΕΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟ.ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ ΕΣΟΟΔΩΝ( ΦΠΑ ΦΟΡΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΜΥ ΚΤΛ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΕΣΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΧΑΜΕΝΟ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
image description MARIO | Νοεμβρίου 12, 2012 3:24 μ.μ. | Reply
Καλά για τις μετοχές και τα ομόλογα, αλλά και για τη σύσταση εταιρειών. ΕΛΕΟΣ και θέλετε και επενδύσεις ΑΧΡΗΣΤΟΙ!!!
image description gkazan | Νοεμβρίου 12, 2012 4:06 μ.μ. | Reply
ΑΕ με μηδενικά μερίσματα για 12 χρόνια, έκανε τριπλασιασμό του κεφαλαίου της κατά την διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου (Από 300.000 σε 1.215.000, υπήρχε και μια κεφαλαιοποίηση αφορολογήτου αποθεματικού υπεραξίας ακινήτων)..... Οι 3 από τους 4 μετόχους, κατέβαλαν το Φεβ 2010 415.000 ευρώ ΜΕΤΡΗΤΑ και πήραν και 60.000 ευρώ σε επιταγές πελατείας, από τον 4ο μέτοχο, για να τους μεταβιβάσει τις μετοχές του (μιας και παρουσίαζε προβλήματα και κωλύματα στην λήψη αποφάσεων, χρηματοδοτήσεων κλπ)... Σου φαίνεται λογικό το παραπάνω σκηνικό;.... Πόθεν έσχες και εγγυητικές επιστολές και χαρτί από την ενορία του, για όσους κάνουν επιχειρήσεις, δες και του Κινέζους πως δουλεύουν και ξεπερνούν τεχνικά κωλύματα που έβαλε το κράτος και καταλήγουν τα πάντα να τα κάνουν στην ζούλα....
image description gkazan | Νοεμβρίου 12, 2012 4:20 μ.μ. | Reply
Επιχειρηματίες τύπου Τσάκα και Νερό του Καματερού τέλος... Αλλά έρχονται να το κάνουν αυτό, εν μέσω κρίσης και πλήρους διάλυσης κοινωνίας-οικονομίας. Αυτά τα κάνουν όταν είναι στα πάνω τους τα πράγματα... Το κάλλιο αργά παρά ποτέ δεν έχει εφαρμογή στην συγκεκριμένη περίπτωση.
image description THEMIS84 | Νοεμβρίου 12, 2012 3:48 μ.μ. | Reply
Καλά ρε παιδιά μην βαράτε, δεν τα φορολόγησαν που τα βρήκες ρωτάνε.Λογικότατο μου ακούγεται
image description Ναι Σε Ολα | Νοεμβρίου 12, 2012 4:22 μ.μ. | Reply
Κάποιος έχει μαυρο χρήμα και έχει δύο δυνατότητες.....μία π.χ. να φτιάξει μια ξενοδοχειακή μονάδα (όταν δεν έχει πόθεν έσχες),και απο την άλλη λόγο φόβου απο το ποθεν έσχες να τα αφήσει σε τράπεζα του λονδίνου.Με ποια απο τις παραπάνω περιπτώσεις εχει όφελος η οικονομία σου?Και απο την άλλη μόλις εμφανιστεί πίσω απο το ξενοδοχείο ψάχνεις τον ιδιοκτήτη,τί δουλεια έκανε πρίν π.χ.βενζινάδικο.Ελεγχο στο βενζινάδικο .
image description Thanassis | Νοεμβρίου 13, 2012 10:59 π.μ. | Reply
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΚ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΑ ΑΣΤΕΙΑ ...! ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΙΤΣΑΔΟΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΠΑΙΖΕ ΣΤΡΑΤΕΓΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΟΛΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΗΘΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΒΑΦΗ ?! ΕΔΩ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ : "... ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΡΑΙΤΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ..."
image description GIORGOS K. | Νοεμβρίου 13, 2012 4:42 μ.μ. | Reply
Εντάξει εγώ λέω ας γίνει το μέτρο. Αλλά δεν ξεχνάω τις υποσχέσεις Σαμαρά που έλεγε οτι με την θέσπιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα καταργηθούν όλα τα τεκμήρια και οι αντικειμενικές δαπάνες. Τελικά για φέτος δεν θα καταργηθεί τίποτα έλεος.

Επίσης ναί υπάρχει θέμα με την σύσταση εταιρίας αν και πιστεύω θα επιλυθεί. Αν π.χ θέλει μια ξένη επιχείρηση να έρθει εδώ θα πρέπει να αποδείξει από που βρήκε τα κεφάλαια? Επίσης δεν πρόκειται να γυρίσουν στην Ελλάδα κεφάλαια που έχουν φυγαδευθεί στο εξωτερικό.
image description Ελληνάρας | Νοεμβρίου 13, 2012 4:58 μ.μ. | Reply
την κάτσαμε αδέρφια!
image description ποθεν τρυπες στο νερο | Δεκεμβρίου 27, 2012 2:41 π.μ. | Reply
ε..ρε γλεντια διαβαστε παρακατω

Εμμεση κατάργηση του πόθεν έσχες και των τεκμηρίων της Εφορίας συνεπάγεται απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας .


Κερκόπορτα στο πόθεν έσχες από το ΣτΕ


Εμμεση κατάργηση του πόθεν έσχες και των τεκμηρίων της Εφορίας συνεπάγεται απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας .

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος σε χιλιάδες φορολογούμενους να αποφεύγουν τον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων που διαθέτουν για αγορές ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής. Η απόφαση του ΣτΕ καταργεί τον περιορισμό της φορολογικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον οποίο ο φορολογούμενος δεν μπορεί να δικαιολογεί στην Εφορία δα- πάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας με κεφάλαια προερχόμενα από την πώληση ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ή από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, αλλά μπορεί να επικαλείται μόνο τα ποσά των τόκων από τα ομόλογα ή τα έντοκα γραμμάτια ή μόνο το ποσό της υπεραξίας από την πώληση των εισηγμένων μετοχών.

Δίδει, δηλαδή, το δικαίωμα σε κάθε φορολογούμενο να επικαλείται το σύνολο των ποσών που έλαβε από την πώληση τίτλων του Δημοσίου ή από την πώληση των μετοχών για να καλύπτει το πόθεν έσχες της αγοράς ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και άλλων περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας καθώς επίσης και τα τεκμήρια διαβίωσης για τα περιουσιακά αυτά στοιχεία.

Ειδικότερα:

* Η φορολογική νομοθεσία, όπως εφαρμόζεται σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών (περίπτωση ζ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), δεν επιτρέπει την κάλυψη του πόθεν έσχες και των τεκμηρίων διαβίωσης με κεφάλαια που προέκυψαν από τη ρευστοποίηση ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ή με ποσά που εισπράχθηκαν από την πώληση μετοχών, παρά μόνο με τα ποσά της υπεραξίας ή του κέρδους που τυχόν προκύπτει από την ρευστοποίηση ή την πώληση των τίτλων.

* Το παραπάνω νομοθετικό καθεστώς καταργείται πλέον, καθώς με την υπ’ αριθμόν 849/2008 απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, έγινε δεκτό ότι ολόκληρο το ποσό που εισέπραξε φορολογούμενος από την εκποίηση τίτλων του Δημοσίου (κι όχι μόνο οι τόκοι των τίτλων αυτών) μπορεί να ληφθεί υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων καθώς και τεκμηρίων διαβίωσης, με τα οποία ο φορολογούμενος αυτός βαρυνόταν. Με την απόφαση αυτή δικαιώθηκε φορολογούμενος ο οποίος για την κάλυψη της αγοράς οικοπέδου αξίας 10.500.000 δραχμών είχε επικαλεστεί στη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 1996 ποσό 12.000.000 δραχμών που εισέπραξε την 31/1/1995 από την πώληση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

* Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο σε χιλιάδες άλλους φορολογούμενους να δικαιολογούν με εύκολο και νομιμοφανή τρόπο σημαντικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, όπως ακίνητα, πισίνες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη. Δίδει τη δυνατότητα κάλυψης του πόθεν έσχες της Εφορίας και των τεκμηρίων διαβίωσης με τα συνολικά ποσά από την πώληση ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, χωρίς να έχει προηγηθεί η αφαίρεση των ποσών που διατέθηκαν για την αγορά αυτών των τίτλων! Δεδομένου δε ότι τα ποσά που διατίθενται για την αγορά τίτλων του Δημοσίου ή μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο δεν υπόκεινται στο πόθεν έσχες, γίνεται πλέον αντιληπτό ότι με την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ εμμέσως καταργείται το πόθεν έσχες καθώς αναγνωρίζεται στους φορολογούμενους το δικαίωμα να παρακάμπτουν τον έλεγχο της προέλευσης των κεφαλαίων που διαθέτουν για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και αεροσκαφών.

* Η απόφαση του ΣτΕ επιτρέπει σε κάθε φορολογούμενο να καλύπτει τεκμήρια, επικαλούμενος ποσά από την εκποίηση τίτλων του Δημοσίου ή μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α., υπό την προϋπόθεση ότι η εκποίηση έχει λάβει χώρα σε έτος μεταγενέστερο αυτού της αγοράς.

Όπως δημοσιεύεται στην Ισοτιμία της 18ης/7/2009.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο