Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ε.Λ.Τ.Ε. - Πρόσβαση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στο Φάκελο Τεκμηρίωσης των εκθέσεων φορολογικής συμμόρφωσης

ΕΛΤΕ - Πρόσβαση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στο Φάκελο Τεκμηρίωσης των εκθέσεων φορολογικής συμμόρφωσης που έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 παρ 5 του ν. 2238/1994.

ΕΛΤΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 004/2012

Πρόσβαση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στο Φάκελο Τεκμηρίωσης των εκθέσεων φορολογικής συμμόρφωσης που έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 παρ 5 του ν. 2238/1994.

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.) ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 4 της ΠΟΛ 1159/2011, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών μπορούν να αποστέλλουν έγγραφο αίτημα σε νόμιμο ελεγκτή και ελεγκτικό γραφείο για να προσκομίσουν τον αναλυτικό φάκελο τεκμηρίωσης που έχει συνταχθεί στο πλαίσιο ελέγχου διενεργηθέντος με βάση τις διατάξεις του άρθρου 82 παρ 5 του ν. 2238/1994. Ο αναλυτικός φάκελος τεκμηρίωσης (εφεξής ως «Ο Σχετικός Φάκελος Τεκμηρίωσης») περιλαμβάνει κάθε σχετικό έγγραφο που αποτελεί μέρος της ελεγκτικής τεκμηρίωσης του νόμιμου ελεγκτή και του ελεγκτικού γραφείου για τον ως άνω έλεγχο.

2. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης εντολής τακτικού ή προσωρινού ελέγχου από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1159/2011, όπως ισχύει, καθώς και στις Α.Υ.Ο. περί καθορισμού του δείγματος για τη διαχειριστική περίοδο που συντάχθηκε το φορολογικό πιστοποιητικό, ο νόμιμος ελεγκτής και το ελεγκτικό γραφείο υποχρεούνται να προσκομίζουν το Σχετικό Φάκελο Τεκμηρίωσης στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των ελεγχόμενων εταιρειών και να διασφαλίζουν την πλήρη πρόσβαση των φορολογικών αρχών σε αυτόν, παρέχοντας, κατά περίπτωση, οποιοδήποτε αναγκαίο στοιχείο ζητηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ για τη διευκόλυνση του ελεγκτικού τους έργου.

3. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πέραν των οριζομένων στην παρ.2 της παρούσας, ζητηθεί από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία ο Σχετικός Φάκελος Τεκμηρίωσης θα δίνεται μόνο κατόπιν έγκρισης της Δ/νσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών. Τα εγκριθέντα αιτήματα θα προωθούνται στην ΕΛΤΕ και θα διαβιβάζονται από αυτή στους νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία, προκειμένου οι Σχετικοί Φάκελοι Τεκμηρίωσης να προσκομίζονται στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία διαβίβασης του σχετικού αιτήματος.


4. Επισημαίνεται ότι για τα στοιχεία ελεγκτικής τεκμηρίωσης που περιλαμβάνονται στο Σχετικό Φάκελο Τεκμηρίωσης και τα οποία συγκεντρώνονται από το νόμιμο ελεγκτή και το ελεγκτικό γραφείο, στο πλαίσιο του διενεργηθέντος ελέγχου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 82 παρ.5 του ν.2238/1994, και ζητούνται να προσκομιστούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, δεν υφίσταται οποιοσδήποτε περιορισμός ή ρήτρα ελεγκτικής εμπιστευτικότητας που ισχύει στα πλαίσια των αντίστοιχων υποχρεωτικών ελέγχων των οικονομικών καταστάσεων.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο