Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Βαθμολόγηση αντί του Τειρεσία, ρυθμίσεις δανείων και αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Πλαίσιο ώστε να βρεθεί λύση για τα κόκκινα δάνεια επεξεργάζεται η κυβέρνηση, την ώρα που η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες πλήρους οικονομικής ασφυξίας με το ποσοστό των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους να φτάνει πλέον το 50%, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί και να κορυφωθεί μέσα στο 2013.

Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος συνέδεσε την βελτίωση της κατάστασης με την αποκλιμάκωση της ύφεσης το 2014 ενώ τόνισε ότι με την προυπόθεση ότι η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 4,5% το 2013 το ποσό των 50 δισ. που έχει προβλεφθεί για τιος τράπεζες θα είναι αρκετό για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Ζοφερή είναι η εικόνα στην πραγματική οικονομία καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνο Μίχαλο μέσα σε 2 χρόνια έχουν βάλει λουκέτο περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις.

Κατά τη διετία 2010 - 2011 το ποσοστό ασυνέπειας των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 181% σε σχέση με την εξαετία 2003- 2009. Την ίδια περίοδο 6 στις 10 επιχειρήσεις είδαν την πιστοληπτική τους ικανότητα να επιδιενώνεται.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι αρκετή προκειμένου να διοχετευθεί άμεσα ζεστό χρήμα στην αγορά όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ο οποίος τόνισε ότι η ρευστότητα θα μπορέσει να ενισχυθεί όταν επιστρέψουν οι καταθέσεις και καταφέρουν να προχωρήσουν οι τράπεζες σε εκδόσεις ομολόγων.

Το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας δεν βρίσκεται μόνο στην παροχή ρευστότητας αλλά και στην υγιή ζήτηση, τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης προωθεί πρόγραμμα κατάργησης του Τειρεσία για την «ανακούφιση» νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Το πρόγραμμα κινείται σε τρεις άξονες:
-Κατάργηση του Τειρεσία: Θα αντικατασταθεί απο ένα σύστημα “βαθμολόγησης” των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες.
-Ουσιαστικές ρυθμίσεις δανείων για στεγαστικά και καταναλωτικά
-Αλλαγές στο «νόμο Κατσέλη» ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Σε ο,τι αφορά το “βαθμολόγιο”, πρόκειται για ένα σύστημα αξιολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των πολιτών με τις τράπεζες στα πρότυπα του βρετανικού μοντέλου. Το σύστημα αυτό θα απεικονίζει όλους τους δανειολήπτες και τις σχέσεις τους με κάθε τράπεζα θεσπίζοντας pointsystem με βάση τη συμπεριφορά τους και σειρά άλλων κριτηρίων (π.χ. επάγγελμα, ηλικία κ.λπ.).

Ετσι η κάθε τράπεζα θα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη της συναλλαγής-συνεργασίας με έναν πελάτη, κρίνοντας αν και πού είναι συνεπής και αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη της.

Στο νέου τύπου «Τειρεσία» θα μπορούσαν να καταγραφούν και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας πραγματική εικόνα για το ποιος, ενώ διαθέτει σημαντικά κεφάλαια στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, δεν πληρώνει τα δάνειά του, επικαλούμενος οικονομική ένδεια.

Δόσεις για στεγαστικά και καταναλωτικά στο 30% του εισοδήματος

Αν και οι τράπεζες δεν συμφωνούν με την οριζόντια αυτή ρύθμιση, το υπ. Ανάπτυξης σχεδιάζει την αντιστοιχία της δόσης από στεγαστικά ή και καταναλωτικά δάνεια στο 30% του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος. Στο πλαίσιο του διαλόγου παραμένει η εφαρμογή ενός “πλαφόν” στο ύψος των δανείων που θα μπαίνουν στη διαδικασία ρύθμισης, συνδέοντάς το και με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. έως 20.000 ευρώ).

Για το υπόλοιπο ποσό προτείνεται να υπάρξει μια άτοκη περίοδος, π.χ., 3-4 ετών με ετήσια αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα προωθεί διευκολύνσεις για ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι χρόνια πάσχοντες και όσοι αντιμετωπίζουν πραγματικά συνθήκες φτώχειας, γι' αυτό και έχει εισηγηθεί να υπάρξει περίοδος χάριτος με μηδενική καταβολή δόσεων για περίοδο 4-5 ετών. Για αυτές τις ομάδες πολιτών θα υπάρχει ετήσια εξέταση της οικονομικής και περιουσιακής τους κατάστασης.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο