Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μικροί, ανακόλουθοι, μοιραίοι!


Του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Τα αυτονόητα φαίνονται ως ανυπέρβλητος άθλος στη «χώρα του τίποτε», λόγω της δειλίας ή της αναποτελεσματικότητας των κυβερνώντων. Από την άλλη, η γλωσσολαγνεία, όπως και ενίοτε το lifestyle υπουργών και υφυπουργών καλά κρατούν.
Η άγνοια, η απειρία των προαναφερθέντων, αναμεμειγμένη με μια υπέρμετρη φιλοδοξία ή φόβο ή διαπλοκή, οδηγούν σιγά-σιγά αλλά σταθερά και –χωρίς να το πολυσυνειδητοποιούμε εμείς οι «πληβείοι» – την Ελλάδα σε άγνωστες ατραπούς.
Παράλληλα, μετακινήσεις μαζών αρχισυνδικαλιστών από το καταρρέον ΠΑΣΟΚ σε άλλους χώρους με κύριο αποδέκτη το ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πια μια πεζή καθημερινότητα.
Βαρόνοι του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται μετά από δυο σχεδόν δεκαετίες εκτός Βουλής, αλλάζουν μονομιάς, πρεσβεύοντας οτιδήποτε αφόριζαν όταν κυβερνούσαν. Έτσι απόψεις για την απλή αναλογική δικαιολογούνται επαρκώς από πρώην υπουργούς με μηδαμινό έργο, ενώ άλλοι κατακεραυνώνουν την οικονομική πολιτική που οι ίδιοι χάραξαν και λάτρεψαν από το 1990 και μετά.
      Έτσι, ο πολιτικός αριβισμός με τον  καιρό κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Όλοι μετρούν τα κουκιά τους, πριν από κάθε επίμαχη ψηφοφορία. Όσοι τρέφουν προσωπικές αντιπάθειες εναντίον των νυν αρχηγών των κομμάτων και των παρεΐστικων κρατικοδίαιτων επιτελείων τους ή τύψεις για τα όσα έκαναν, εγκαταλείπουν το βαπόρι που βουλιάζει, βιώνοντας την αυταπάτη ότι θα σωθούν!
Από την άλλη αιφνίδιες –όχι όμως για όλους– δηλώσεις αξιωματούχων Ελλήνων, οδηγούν σε ανεβοκατεβάσματα του χρηματιστηρίου, κάνοντας κάποιους ιδιαίτερα πλούσιους μέσα σε λίγες ώρες.  
Έτσι φθάσαμε αισίως στο τρίτο Μνημόνιο, μετά από ηρωισμούς και παλινωδίες.   
Όσοι πολιτικά μικροί, ήθελαν να κερδίζουν πόντους, αφόρισαν επιμελώς το εν λόγω Μνημόνιο πριν την πρόσφατη ψηφοφορία. Τελικά όμως κούρνιαξαν και το υπερψήφισαν με… το πιστόλι στον κρόταφο, εξασφαλίζοντας ίσως κάτι από μια ευάλωτη αρχηγία.
Άλλοι, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ανακόλουθοι,  ψήφισαν το Μνημόνιο άλλα θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό προτάσσοντας ό,τι γεννά η φαντασία τους ως επιχείρημα. Δε λείπουν βέβαια και όσοι δήλωσαν ένα βροντερό παρόν στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο αλλά θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Ποια η διαφορά στην ουσία ανάμεσα στις δύο παραπάνω ψηφοφορίες;
Υπάρχουν και οι μοιραίοι, που γαντζωμένοι στο πλοίο της εξουσίας ανέλαβαν πάλι την ευθύνη σωτηρίας της χώρας με τη ψήφο τους, άσχετα αν δεν έχουν διαβάσει τα Μνημόνια που υπερψήφισαν. Δηλώσεις βέβαια περί μη μελέτης Μνημονίων μπορούν να θεωρηθούν είτε θέσεις ειλικρίνειας είτε υπέρμετρης ανοησίας.
Και τέλος οι αντιμνημονιακοί, που βαπτίζουν το δημόσιο χρέος άλλοτε απεχθές και άλλοτε επονείδιστο (δυο όροι διαφορετικοί και όχι συνώνυμοι), επενδύοντας στο «δεν πληρώνω» ή/και στην επιστροφή της δραχμής, βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν, προτάσσοντας ό,τι θεωρούν ικανό να τους αναδείξει στη Βουλή.
Και σε όλο αυτό το συρφετό, ένας λαός που κοιτά στα άστρα, ελπίζοντας να βρει εκεί αισίως τη σωτηρία του, παίζει το ρόλο του σύγχρονου Διογένη. Έτσι, ψάχνει με το φανάρι του τους λίγους στη Βουλή, τους τολμηρούς και ειλικρινείς, που παραμένουν αξιοπρεπείς και συνεπείς στα όσα διακήρυτταν χρόνια από όποιον πολιτικό χώρο και αν βρίσκονται, χωρίς να θεωρούνται κακέκτυπα μιας παλαιομοδίτικης φρασεολογίας και χωρίς τα φοβικά σύνδρομα ή τη μανία για την εξουσία άλλων συντρόφων τους.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Ένας | Νοεμβρίου 12, 2012 10:05 π.μ. | Reply
Έχετε να προτείνεται κάποιους "αξιοπρεπείς" πολιτικούς κύριε;;; Γιατί όλες τις παρατάξεις τις βγάζετε σκάρτες στο άρθρο σας. Άρα τι προτείνετε την ακυβερνησία;;;
Αλήθεια, εσείς ο τόσο σοφός, γιατί δεν βάλατε υποψηφιότητα στις πρόσφατες εκλογές, για να μας σώσετε από τον συρφετό που στηλιτεύτετε;;;;
image description tONI | Νοεμβρίου 12, 2012 12:23 μ.μ. | Reply
Εσένα γιατί σε τσούζει η αλήθεια φιλαράκο; Σου έθιξε το κομματάκι σου; Καλά τα λέει ο αρθογράφος. Αυτό που δεν λέει είναι ότι ο λαός φταίει στο μεγαλύτερο ποσοστό για αυτό το πολιτικό έκτρωμα που έχουμε. Αν φιλαράκο μου αύριο βάλει υποψηφιότητα ο Μάρδας κ ο κάθε Μάρδας, δε θα επιβιώσει πολιτικά αν δεν πει ψέμματα, γιατί ΕΣΥ θα πας να ψηφίσεις αυτούς που σου λένε ψέμματα κ εξυπηρετούν προσωπικά κ όχι κοινωνικά συμφέροντα.
image description Παντελής | Νοεμβρίου 12, 2012 1:06 μ.μ. | Reply
Πές τα βρε tONI ...
image description Νότιος | Νοεμβρίου 13, 2012 2:47 π.μ. | Reply
Οι τεχνοκράτες, όπως υποθέτω ότι είναι και ο σεβαστός Καθηγητής κύριος Δημήτρης Μάρδας, είναι καλοί όχι μόνο για να κάνουν διαπιστώσεις, σωστές ή όχι δεν το εξετάζω, αφού οι διαπιστώσεις εμπεριέχουν και άποψη και θέση, οι τεχνοκράτες λοιπόν είναι καλοί όταν κάνουν και προτάσεις. Βέβαια το θέμα το οποίο πραγματεύεται το ανωτέρω άρθρο είναι περισσότερο πολιτικό παρά τεχνοκρατικό, όμως μια πρόταση από έναν καθηγητή πανεπιστημίου έχει την δική της αξία.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο