Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αύξηση στο 3% των επιτοκίων βλέπει η Εθνική

Aύξηση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 25 και 50 μονάδες βάσης εκτιμά για το επόμενο χρονικό διάστημα,.....

Aύξηση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 25 και 50 μονάδες βάσης εκτιμά για το επόμενο χρονικό διάστημα, με έκθεσή της, η Εθνική Τράπεζα, ενώ στην ίδια έκθεση οι αναλυτές προβλέπουν επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ως εκ τούτου, τονίζεται στην έκθεση, οι ξένοι επενδυτές αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να διαφοροποιούν τις θέσεις τους προς αγορές που φέρουν μικρότερο κίνδυνο "φυγής προς την ποιότητα", αλλά με μικρότερη ένταση, δεδομένου ότι τα επιμέρους μακροοικονομικά δεδομένα των αναδυόμενων αγορών παραμένουν σταθερά. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι οι προοπτικές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑ.Ε.) και της Τουρκίας παρουσιάζουν βελτίωση παρά το αντίξοο εξωτερικό περιβάλλον.

Η μακροοικονομική εικόνα των χωρών της ΝΑ.Ε. (Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας & Μαυροβουνίου και FYROM) και της Τουρκίας αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω κατά το τρέχον έτος, παρά τις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της ΝΑ.Ε. (αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 5,7%, έναντι 4,7% το 2005) και διατήρηση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης στην Τουρκία (πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,3%, έναντι 7,4% το 2005), σε σύγκριση με πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,5% στην Ελλάδα και 2% στην ευρωζώνη.

Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης ερμηνεύεται και στις δύο περιπτώσεις από την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και από την ανάκαμψη της ευρωζώνης – κύριου εμπορικού εταίρου της περιοχής.

Βελτίωση αναμένεται και στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής με επίτευξη, για πρώτη φορά, δημοσιονομικού πλεονάσματος στις χώρες της ΝΑ.Ε. (0,4% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 0,1% το 2005) και σχεδόν ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στην Τουρκία (έλλειμμα 2,6% του ΑΕΠ έναντι 4,5% του ΑΕΠ το 2005).

Παράλληλα, αναμένεται νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (7,3% από 8,6% το 2005 στις χώρες της ΝΑ.Ε. και 5,5% από 7,7% το 2005 στην Τουρκία) στη βάση της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης καθώς και της εφαρμογής συνετούς εισοδηματικής και περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

   
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο