Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ιδού ο ΚΩΦΑΣ

Από το  Editorial του περιοδικού λογιστική prosvasis : τεύχος 345
 
Πώς σας φαίνεται ο νέος ΚΒΣ; Εγώ πάντως βρίσκω ότι έχει μερικά πράγματα ενοχλητικά αλλά τα περισσότερα στοιχεία του είναι θετικά.
 Ένα ενοχλητικό στοιχείο είναι το όνομα που προβλέπω ότι θα αποκτήσει: «ΚΩΦΑΣ» από το Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Ό,τι και να πείτε δεν είναι αρμόζον όνομα για να υποκαταστήσει το «ΚΒΣ», άσε που για κάποιο λόγο μου φέρνει στο νου τον Χατζηχρήστο και τα κοφίνια που κουβάλαγε σε όλα του τα έργα. Κάτι άλλο που δεν μου αρέσει είναι οι όροι Απλογραφικό και Διπλογραφικό σύστημα. Αναγνωρίζω ότι πρόκειται για επιστημονικότερους όρους από τα βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας, είναι όμως και πολύ γενικότεροι. Προβλέπω μια θάλασσα από εγκυκλίους και αποφάσεις για να οριοθετήσουν τον τρόπο τήρησής τους. Θα μου πείτε: «σιγά, εδώ έχουν βγει ήδη όλες οι οδηγίες, για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς».
 Χμμ…. νομίζω ότι εδώ είναι η πιο μεγάλη πλάκα. Αν πάτε στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 4 (Μεταβατικές Διατάξεις) θα διαβάσετε: “Κάθε διάταξη αντίθετη στις διατάξεις των άρθρων 1-13 δεν ισχύει σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτά και παύουν να ισχύουν διοικητικά έγγραφα και εγκύκλιοι διαταγές, που αφορούν τις διατάξεις αυτές.»
 Αυτό εμένα μου λέει ότι μπροστά μας ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρόν. Εσάς;
 Κατά κανόνα πάντως οι αλλαγές είναι θετικές και να οι κυριότερες (τις έκλεψα από τον Απ. Αλωνιάτη και τον Γ. Κορομηλά):
 
· Καταργούνται οι έννοιες της ανεπάρκειας και της ανακρίβειας βιβλίων και στοιχείων που οδηγούσε σε εξωλογιστικό προσδιορισμό και κατά συνέπεια σε δυσβάστακτα φορολογικά βάρη.
 
· Καταργείται η θεώρηση (τρύπημα) των βιβλίων.
 
· Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών φυσικό πρόσωπο, που πραγματοποίησε κατά την προηγούμενη ετήσια διαχειριστική περίοδο ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, αθροιστικά ή διαζευκτικά.
 
· Καταργείται η θεώρηση των στοιχείων (τιμολόγια, ΑΠΥ κ.λπ.) με εξαίρεση:
 - Το χειρόγραφο Δελτίο Αποστολής το οποίο παραμένει θεωρημένο μέχρι 31.12.2013.
 - Τις χειρόγραφες ΑΠΥ προς ιδιώτες οι οποίες παραμένουν θεωρημένες μέχρι 31.12.2012.
 
· Καθιερώνεται η υποχρέωση τήρησης ηλεκτρονικού φακέλου από όσους τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας (διπλογραφικά), με στόχο την διευκόλυνση του ελέγχου.
 
· Συνδέεται ο χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων με την προθεσμία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος.
 
· Ορίζεται υποχρέωση παροχής ασφαλών πληροφοριών από 1.1.2013 έως 31.12.2013 για τις συναλλαγές εκμεταλλευτών χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίων, κλινικών ή θεραπευτηρίων, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρων στάθμευσης, ιατρών και οδοντιάτρων:
 
- Είτε σε θεωρημένο βιβλίο (πρόσθετο).
 
- Είτε με φορολογικούς μηχανισμούς.
 
· Δίνεται η δυνατότητα διαφύλαξης εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων, σε μικροφίλμ ή σε ηλεκτρονική μορφή μετά την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων του ΦΠΑ ή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
 
· Δεν εκτυπώνονται τα αθεώρητα βιβλία εφόσον τα δεδομένα μπορούν να δοθούν (εκτυπωθούν) όταν ζητηθούν από τον έλεγχο.
 
· Καταργείται η υποβολή ορισμένων καταστάσεων διότι δεν εξυπηρετούσαν τον φορολογικό έλεγχο:
 
- Η κατάσταση με τους γιατρούς, που περιέχει το βιβλίο μεριδολογίου γιατρών.
 
- Η κατάσταση με τους υπόχρεους αποθέτες, που περιέχει το βιβλίο αποθήκευσης.
 
- Η κατάσταση με τους αντισυμβαλλόμενους του υπόχρεου σε έκδοση δελτίων κίνησης τουριστικού λεωφορείου.
 
- Το ισοζύγιο των λογαριασμών όλων των βαθμίδων από αυτόν που τηρεί βιβλία Γ’ κατηγορίας.
 
· Το βάρος απόδειξης συναλλαγής έχει ο εκδότης και ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου. Η επιβεβαίωση των στοιχείων των συναλλασσομένων μπορεί να γίνεται και από βάση δεδομένων ή αρχείο, που είναι διαθέσιμα από την ΓΓΠΣ χωρίς να ισχύει το φορολογικό απόρρητο.
 
· Ενιαίο ποσό συναλλαγών 3.000 ευρώ για το οποίο απαιτείται η εξόφληση μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή για συναλλαγές είτε μεταξύ εμπόρων είτε μεταξύ ιδιωτών και εμπόρων.
 
· Υποχρέωση αναγραφής του ΑΦΜ στα εκδιδόμενα, από τα πιστωτικά ιδρύματα, παραστατικά εισπράξεων και πληρωμών τοις μετρητοίς, ποσού άνω των 12.000 ευρώ, καθώς και στην εξόφληση επαγγελματικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως ποσού.
 
Χ. Τσοχαντάρης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΜΑΡΙΑ | Νοεμβρίου 10, 2012 7:17 π.μ. | Reply

· Ορίζεται υποχρέωση παροχής ασφαλών πληροφοριών από 1.1.2013 έως 31.12.2013 για τις συναλλαγές εκμεταλλευτών χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίων, κλινικών ή θεραπευτηρίων, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρων στάθμευσης, ιατρών και οδοντιάτρων: ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ???ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ???
image description sakrets | Νοεμβρίου 10, 2012 10:49 π.μ. | Reply
Ωραίο άρθρο! Κααααάπως καλύτερα τα πράγματα. Ο ΚΒΣ πέθανε ζήτω ο ΚΩΦΑΣ.
image description ΚΑΣ | Νοεμβρίου 10, 2012 10:55 π.μ. | Reply
"Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών"
Κάπου αλλού το είπαν ΚΑΣ ίσως για να προλάβουν το "ΚΩΦΑΣ"
Καλό κι αυτό.
image description κάποιος | Νοεμβρίου 10, 2012 11:24 π.μ. | Reply
· Καταργείται η θεώρηση (τρύπημα) των βιβλίων.
αλλά
Ορίζεται υποχρέωση παροχής ασφαλών πληροφοριών από 1.1.2013 έως 31.12.2013 για τις συναλλαγές εκμεταλλευτών χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίων, κλινικών ή θεραπευτηρίων, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρων στάθμευσης, ιατρών και οδοντιάτρων:

- Είτε σε θεωρημένο βιβλίο (πρόσθετο). ( στο καταργημένο θεωρημένο βιβλίο)
σε καλό δρόμο είμαστε

image description sakrets | Νοεμβρίου 11, 2012 9:23 π.μ. | Reply
Ο Σταματ και η παρέα θα πουλάνε σεμινάρια και βιβλία ΚΩΦΑ τώρα?
image description dirastaa | Νοεμβρίου 12, 2012 3:35 μ.μ. | Reply
Με τον όρο " εκπαιδευτηρίων" συμπεριλαμβάνει και φροντιστήρια άραγε? Παιδ.σταθμούς? Νηπιαγωγεία? Η δική μου λογική λέει ότι αναφέρεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση..... Αλλά δεν είμαι σίγουρος. Υπάρχει κάποιος ορισμός των ελκπαιδευτηρίων ?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο