Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μηνύματα για καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης

9 Νοέμβριου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Την εκτίμηση ότι ίσως είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αν και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα την ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από την ελληνική Βουλή, τόνισε πως η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να βοηθήσει πολύ περισσότερο την Ελλάδα με τα δάνεια που έχει λάβει επειδή απαγορεύεται να χρηματοδοτεί απευθείας κυβερνήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, τέλος, καλωσόρισε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς την ως «σημαντικό βήμα». Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση. «Θυμάμαι ότι υπάρχει άλλη μια δεύτερη σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό του 2013» είπε χαρακτηριστικά ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ Ολι Ρεν.
 

Σόιμπλε: «Θα αργήσουν οι αποφάσεις»
 
«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και εκτίμησε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, παρά την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο.
 
«Δεν βλέπω προς το παρόν να λαμβάνονται οι αποφάσεις» για μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές και την Ελλάδα για την καταβολή της νέας δόσης της βοήθειας, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Όχι «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε.
 
Ο κ. Σόιμπλε χαιρέτισε πάντως την έγκριση από τους έλληνες βουλευτές του νέου προγράμματος για εξοικονόμηση 18,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

Η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα «άντεξε αυτή τη νύχτα, παρά τις διαδηλώσεις και τη γενική απεργία», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα «τίποτε δεν έχει χαθεί». «Τίποτε δεν έχει επίσης κερδιστεί, αλλά ο κυνισμός δεν μας οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας πως «οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη».
 
Καθυστέρηση της απόφασης για την εκταμίευση «βλέπει» εξάλλου και ο γερμανικός Τύπος, λίγες μόλις ημέρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας.



Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Χρειάζονται και άλλα βήματα

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα», αλλά ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνουν και άλλα για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση της βοήθειας.
 
«Καλωσορίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θυμάμαι ωστόσο (...) ότι υπάρχει άλλη μια δεύτερη σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό του 2013», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.
 
«Η επιτυχής έκβαση αυτής της ψηφοφορίας θα είναι προφανώς επίσης κρίσιμη για να ανοίξει ο δρόμος ώστε τη Δευτέρα το Eurogroup να προχωρήσει τη συζήτηση», πρόσθεσε ο κ. Ο' Κόνορ.
 




Ντράγκι: Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε άλλο
 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αν και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα την ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από την ελληνική Βουλή, τόνισε πως η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να βοηθήσει πολύ περισσότερο την Ελλάδα με τα δάνεια που έχει λάβει επειδή απαγορεύεται να χρηματοδοτεί απευθείας κυβερνήσεις.
 
Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η κεντρική τράπεζα για την Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι είπε: «Η ΕΚΤ, ως επί το πλείστον, έχει κάνει ό,τι μπορεί».

Ως γνωστόν, η ευρωζώνη αναζητά μια φόρμουλα για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, με τη Γερμανία και το ΔΝΤ  να διαφωνούν για το αν θα πρέπει οι κυβερνήσεις και η ΕΚΤ να υποστούν «κούρεμα» στην αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Η ΕΚΤ αρνείται να δεχθεί το «κούρεμα», λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «χρηματοδότηση μέσω της νομισματικής πολιτικής», η οποία απαγορεύεται από το καταστατικό της.
 
Η κεντρική τράπεζα συμφώνησε νωρίτερα φέτος να αποποιηθεί, μέσω των κυβερνήσεων, τα όποια κέρδη προκύπτουν τα τελευταία τρία χρόνια από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει - ποσό που ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ. Παραμένει ωστόσο η πιθανότητα να αποποιηθεί και τα κέρδη που έχουν συσσωρευτεί πέραν αυτών της τελευταίας τριετίας, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο που χρησιμοποίησε και στο παρελθόν.

Το σύνολο αυτών των κερδών ανέρχεται στα 12-15 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να δοθούν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα έδιναν στις κυβερνήσεις τους. Αυτές μετά θα μπορούσαν να τα δώσουν στην Ελλάδα. «Εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κέρδη για την Ελλάδα» είπε ο κ. Ντράγκι.


Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης