Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις του Eurogroup για τα επιτόκια των ελληνικών δανείων

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μία περίοδος δύο εβδομάδων για την επικύρωση του μέτρου από τα κοινοβούλια επτά χωρών της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Προϋπόθεση για την απόφαση αυτή, προσθέτει το δημοσίευμα, είναι να ψηφισθούν σήμερα από την ελληνική Βουλή τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, όπως και ο προϋπολογισμός του 2013 την Κυριακή. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ελπίζουν ότι οι διαδικασίες των εγκρίσεων θα έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα για να αποδεσμευτεί στις 27 Νοεμβρίου η αναμενόμενη από καιρό στην Ελλάδα δόση των 31,3 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι Financial Times.

Η μείωση του επιτοκίου είναι το πλέον επίμαχο μέρος ενός πακέτου με πολλά μέτρα για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει συζητήσεις σε ορισμένα κοινοβούλια -περιλαμβανομένων αυτών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας- με ελάχιστη διάθεση χορήγησης περισσότερης βοήθειας στην Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Με βάση τη δανειακή σύμβαση των 174 δισ. ευρώ, τα επιτόκια των δανείων στην Ελλάδα έχουν καθορισθεί στις 150 μονάδες βάσης (1,5 ποσοστιαίες μονάδες) επιπλέον των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι εξετάζουν τη μείωση της προσαύξησης στις 80 μονάδες βάσης (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας). Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ελλάδας σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών και η τιμή του στη δευτερογενή αγορά αντιστοιχούσε στο 32,9% της ονομαστικής τιμής του.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι κοντά σε συμφωνία, με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποποιηθεί των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό περαιτέρω το ελληνικό χρέος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ορισμένα κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds) αγόραζαν ελληνικά ομόλογα τους τελευταίους μήνες με την προσδοκία ότι η Ευρωζώνη θα έδινε στην Ελλάδα κεφάλαια για την επαναγορά και απόσυρσή τους. Αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι αρκετά για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 και για τον λόγο αυτό συζητούν τη μετάθεση του στόχου στο 2025.

Οι συζητήσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης επικεντρώνονται στο θέμα του χρέους, αφού συμφώνησαν να καλύψουν ένα κενό χρηματοδότησης ύψους 13- 18 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας με τη χορήγηση έγκρισης στην Ελλάδα να εκδίδει μεγαλύτερα ποσά εντόκων γραμματίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο