Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εισφορά αλληλεγγύης και στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Το Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή προβλέπει επίσης:

Ι.2. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΕ

1. Επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η οποία υπολογίζεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής..

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται ως εκατοστιαίο ποσοστό επί του, προ Φ.Π.Α., τιμήματος πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, που εγχέεται από τον Παραγωγό στο Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή στα ηλεκτρικά συστήματα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, και ανέρχεται:

α) Σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεση τους έως 31.12.2011.

β) Σε τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί σε μήνα προγενέστερο του Φεβρουαρίου 2012.

γ) Σε είκοσι εννέα τοις εκατό (29%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να παραταθεί για ένα ακόμη έτος η υποχρέωση καταβολής της ανωτέρω εισφοράς.

Η ανωτέρω εισφορά δεν επιβάλλεται στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τους οποίους η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, , που αντιστοιχεί σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 9 Αυγούστου 2012, καθώς και για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Τα ποσά που αντιστοιχούν στην ανωτέρω εισφορά υπολογίζονται και παρακρατούνται σε κάθε εκκαθάριση από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ και, για την περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και αποτελούν έσοδο του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999. Για τον υπολογισμό της εισφοράς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στον υπόχρεο.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description MG | Νοεμβρίου 6, 2012 3:55 μ.μ. | Reply
Στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας απο ανεμογενήτριες ? Παλι το υπουργείο έκανε το θαύμα του και φορολογεί τα "υψηλά" εισοδήματα και "βοηθά" τα χαμηλά εισοδήματα.......Αλλο ενα παράδειγμα αξιοκρατίας της νέας ελλάδας της κάθαρσης και του μνημονίου.Ποσο έχει το εισητήριο για Γερμανία?
image description dirastaa | Νοεμβρίου 6, 2012 5:10 μ.μ. | Reply
Προσπαθόντας να βρω λογική στο εξορισμού παράλογο: Είναι δυνατόν οι νέοι παραγωγοί να πληρώνουν ππερισσότερο από τους παλιούς που και καλύτερη τιμή παίρνουν και έχουν κάνει μεγαλύτερη απόσβεση???
image description Makis | Νοεμβρίου 6, 2012 6:15 μ.μ. | Reply
Οταν ένα πάρκο έκανε 300.000 πριν απο 2 χρόνια και τώρα το βάζεις με 150.000 το ίδιο και ίσως καλύτερο ίσως είναι λογικό....
image description dirastaa | Νοεμβρίου 8, 2012 10:03 π.μ. | Reply
To γεγονός ότι όσο παλιότερη είναι μια μονάδα τόσο καλύτερη τιμή είχα πάρει και τόσο μεγαλύερη απόσβεση έχει προλάβει να κάνει να το παραβλέψουμε??? Τέλος πάντων έχω την εντύπωση ότι είναι τόσο παράλογη αυτή η απόφαση που ΄ρετσι και αλλλιώς κανείς δεν πρόκειτε να βρει το δίκιο του ... Μ
image description Zabou | Νοεμβρίου 6, 2012 6:38 μ.μ. | Reply
Ωραία, ας ξεκινήσουμε και πάλι το φάγωμα μεταξύ μας !! Το πρόβλημα κύριοι είναι ότι στην σκ#το χώρα που ζούμε δεν μπορείς να υπολογίζεις σε τίποτα και σε κανέναν. Το θέμα δεν είναι πόσο κόστιζε και πόσο κοστίζει μια επένδυση φωτοβολταϊκών αλλά η ίδια η επένδυση η οποία βγαίνει άχρηστη λόγω κάποιου επιπλέον φόρου που θα βγάλει η εκάστοτε κυβέρνηση . Βασικά η ίδια η λέξη "επένδυση" δεν υφίσταται στο Ελλαδιστάν, όταν τα πάντα αλλάζουν σύμφωνα με την εκάστοτε κυβέρνηση. Τι να επενδύσεις, αβεβαιότητα?? Και πάλι τίναξαν συμφωνίες στον αέρα αφού σίγουρα μετά από αυτό πολλοί θα ακυρώσουν οποιαδήποτε ενέργεια ή σχέδια περί επένδυσης στα φωτοβολταϊκά. Με 28% φορολογία και 35% εισφορά ... πώς λέει και η διαφήμιση " βάλε φωτοβολταϊκό και κάνε τον ήλιο... ούπς λάθος... το κράτος συνέταιρο. " Καληνύχτα
image description pg | Νοεμβρίου 6, 2012 8:43 μ.μ. | Reply
Το ποσοστό της εισφοράς επί του τζίρου αναμένεται να ξεκινήσει από το 25% για τα φωτοβολταϊκά που άρχισαν να λειτουργούν πριν από 7 χρόνια. Για τα προγράμματα που άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αυτή θα είναι 35%, ενώ για το ενδιάμεσο διάστημα τα τέλη θα φτάνουν το 29%. Δηλαδή, ένα πάρκο μικρό που έχει έναν τζίρο 65.000€ και μια κερδοφορία τον φόρο 7.000€ αν του βάλεις 25% επί του τζίρου αφαιρείς από τα 7.000 που είναι η κερδοφορία του τα 15.000 και τον βάζεις μέσα, τον πτωχεύεις τον άνθρωπο. Ένα μεγάλο πάρκο 2MW από τα 600.000 θα πέσει στα 300.000€ , δεν χάλασε ο κόσμος και τόσο. Βεβαίως πονάει και εκεί αλλά θα ζήσει, ενώ ο μικρός θα πτωχεύσει. Είναι πρωτοφανές, δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία, φορολογικό μέτρο επί του τζίρου που να μην έχει κλιμάκωση με βάση το μέγεθος. Μα το μέγεθος πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Αυτό που θα συμβεί τώρα πολύ απλά είναι ασύμμετρο προς τους μικρούς, ευνοεί τους μεγάλους, και τους μεγάλους μάλιστα που θα κάνουν σωρηδόν πάρκα το 2012 τα οποία είναι πάρα πολύ χαμηλά τα κόστη, έχουν λόγω των συμβάσεων με ΔΕΣΜΗΕ κουβαλήσει υψηλές ταρίφες από τα προηγούμενα χρόνια, άρα θα κάνουν αυτοί που έρχονται και «σκουπίζουν» άδειες από το εξωτερικό ως επί των πλείστων, κυρίως κινέζικης προέλευσης, έχουν μαζέψει τις άδειες, αυτοί είναι οι ευνοημένοι. Το φοβερό είναι ότι αυτές τις επενδύσεις δεν τις χρειαζόμαστε για την χώρα... μας τραβάνε χρήμα. Ενώ το χρήμα που παίρνει ο μικρομεσαίος παραγωγός ο οποίος «σφαγιάζεται» αυτή την στιγμή το καταναλώνει εδώ, άρα το χρήμα δεν φεύγει από την χώρα. Είναι ξεκάθαρα λοιπόν για μένα ένα μέτρο το οποίο θα αφανίσει τους «μικρούς». Θεωρούν ότι έκαναν λάθος που τους βάλανε.
image description ΣΠΥΡΟΣ | Νοεμβρίου 7, 2012 1:57 μ.μ. | Reply
Η αλητεία συνεχίζεται, αυτοί οι άνθρωποι έκαναν μία συμφωνία με το κράτος, με τις εξής παραγράφους α) θα κάνω την επένδυση με ίδια κεφάλαια, δανεισμό και επιχορήγηση του Ν.3299/2004 β) εσύ κράτος θα μου δώσεις τα χρήματα της επιχορήγησης και θα αγοράζεις το ρεύμα που παράγω σε συμφωνημένη τιμή γ)τα τιμολόγια που θα εκδίδω θα εξοφλούνται εντός 20 ημερών από το τιμολόγιο που αφορά τον προηγούμενο μήνα. Έρχεται τώρα το κράτος και λέει, την επιχορήγηση δεν στην δίνω ακόμη γιατί δεν έχω χρήματα, την τιμή που συμφωνήσαμε στην μειώνω 25% και τα τιμολόγια θα τα εξοφλώ όποτε γουστάρω. Φέρε λοιπόν εσύ νέους ξένους επενδυτές να κάνου επενδύσεις. ΟΥΣΤ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο