Ειδήσεις Δικαστικά - Φορονομικά

Ακύρωση από το ΣτΕ της διάταξης για την υποχρεωτική υπογραφή από λογιστή των δηλώσεων σε όσους περαιώνουν με τον νόμο 3296/2004

To Σ.τ.Ε. ακυρώνει την παράγραφο 2 της ΠΟΛ.1008/19.1.2011 η οποία επιβάλει την υπογραφή των δηλώσεων από λογιστή σε όσους περαιώνουν τις υποθέσεις τους με βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004, ανεξαρτήτως του ύψους των ακαθάριστων εσόδων τους.

Πριν σχολιάσουμε την απόφαση του Σ.τ.Ε., ας δούμε στο σημείο αυτό τι προέβλεπε η απόφαση του Υ.Ο. ΠΟΛ.1008/19.1.2011

"1. Τα ποσά των ακαθαρίστων εσόδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναφέρονται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 ( ΦΕΚ 285 Α΄) μειώνονται από τριακόσιες χιλιάδες (300.000) και εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, σε εκατό χιλιάδες (100.000) και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, αντίστοιχα.

2. Στους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς και σε όσους περαιώνουν τις υποθέσεις τους με βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 (ΦΕΚ 253 Α΄) (αυτοέλεγχος), υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων.

3. Για την εφαρμογή των πιο πάνω ορίων ακαθαρίστων εσόδων λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποιούνται από τη διαχειριστική περίοδο 2010 και μετά".

Το Σ.τ.Ε. με την απόφασή του με αριθμό 2445/2012, ερμηνεύοντας την εξουσιοδοτική διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 38 του νόμου 2873/2000 σε συνδυασμό με την διάταξη της παραγράφου 2 του ιδίου άρθρου, στην οποία προσδιορίζονται οι κατηγορίες των επιτηδευματιών που βαρύνονται με την υποχρέωση της υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή σε όσους περαιώνουν με τον νόμο 3296/2004 (αυτοέλεγχος), γνωματεύει ότι η εκδιδομένη απόφαση (ΠΟΛ.1008/19.1.2011) που βασίζεται στις ανωτέρω διατάξεις, μπορεί να προβεί σε περαιτέρω κατηγοριοποίηση των επιτηδευματιών εντός του πλαισίου που έχει καθορίσει ο νομοθέτης (βλ. παράγραφο 1 της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1070/15.3.2001 υπουργικής αποφάσεως και την εκεί κατηγοριοποίηση) καθώς και να διευρύνει ή να μειώσει τον κύκλο των υπόχρεων, μόνον, όμως, μέσω της αυξομειώσεως των ποσών των ακαθαρίστων εσόδων που ορίζονται στην παράγραφο 2 και όχι με την θέσπιση νέων κατηγοριών υπόχρεων βάσει διαφορετικών κριτηρίων. 

Ως εκ τούτου το Σ.τ.Ε. θεωρεί ότι η παράγραφος 2 της ΠΟΛ.1008/19.1.2011, με την οποία υπήχθησαν στην υποχρέωση (συν)υπογραφής των δηλώσεών τους από λογιστή φοροτεχνικό όλοι οι επιτηδευματίες, ανεξαρτήτως ακαθαρίστων εσόδων, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν χρήση των διατάξεων των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 (αυτοέλεγχος), κείται εκτός της παρασχεθείσης με την ανωτέρω διάταξη εξουσιοδοτήσεως και πρέπει να ακυρωθεί.

Να σημειώσουμε επίσης ότι μειοψήφησε ο Σύμβουλος Γ. Τσιμέκας, ο οποίος διετύπωσε την εξής άποψη: 
Με την ανωτέρω διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 παρέχεται, μεταξύ άλλων, εξουσιοδότηση να ορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών «οι κατηγορίες των υποχρέων». Κατά την έννοια της διατάξεως αυτής δεν παρέχεται μεν δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών με τις εν λόγω αποφάσεις του να προσθέτει, εφόσον μάλιστα δεν παρατίθενται σχετικά κριτήρια στο νόμο, νέες κατηγορίες υπόχρεων, πέραν των αναφερομένων στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, του παρέχεται όμως εξουσιοδότηση να εξειδικεύει περαιτέρω, από άποψη ειδικότερων προϋποθέσεων, τις κατηγορίες των υπόχρεων της εν λόγω παραγράφου 2. Η ρύθμιση της προσβαλλόμενης αποφάσεως, σύμφωνα με την οποία σε όσους περαιώνουν τις υποθέσεις τους με βάση τις διατάξεις περί αυτοελέγχου των φορολογικών τους δηλώσεων (άρθρα 13 έως 17 του ν. 3296/2004) επιβάλλεται υποχρέωση υπογραφής των εν λόγω δηλώσεων από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων, αναφερόμενη στις κατηγορίες των υπόχρεων της παρ. 2 του άρθρου 38, δεν αποτελεί, υπό την ανωτέρω έννοια, προσθήκη νέας κατηγορίας υπόχρεων, αλλά με αυτήν επιχειρείται περαιτέρω εξειδίκευση των αναφερομένων στην ως άνω παρ. 2 υπόχρεων.

Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν και πότε το Υπ.Οικ. θα υιοθετήσει την απόφαση αυτή.

Επιμέλεια:
Επιστημονική ομάδα Taxheaven.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description 969 | Νοεμβρίου 5, 2012 8:06 π.μ. | Reply
Η Νομική μίλησε και είπε ότι ο ρόλος των Λογιστών είναι άνευ σημασίας και η υπογραφή τους, άρα ο έλεγχος τους περιττός. Από την μία θέλουμε να περαιώσουμε, αλλά από την άλλη δεν χρειαζόμαστε Λογιστή μπορούμε να τον κάνουμε μόνοι μας (2 πιθανότητες α) να είμαστε παντογνώστες και β) να εξυπηρετούμαστε 'μαύρα " από τον φίλο μας τον δικηγόρο που τα ξέρει όλα ή τον δημόσιο υπάλληλο-τραπεζικό για το χαρτζιλίκι του ). Ε! και τι κάνει μωρέ ο λογιστής ? Ποιοι άραγε είναι αυτοί που προσέφυγαν στο ΣΤΕ και δεν θέλουν να απασχολήσουν Λογιστή, μήπως είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι μόνο οι δικηγόροι πρέπει να συντάξουν τις δηλώσεις προς το κτηματολόγιο? Το επόμενο που θα θελήσουν οι ίδιοι που προσέφυγαν εκεί, ίσως είναι για να μπουν στο χειρουργείο και να κάνουν μόνοι τους εγχείρηση.... Όχι ότι " καιγόμαστε" για να υπογράφουμε δηλώσεις , αλλά καλά θα ήταν να βγει και καμιά απόφαση που να μειώνει τις ευθύνες μας με ποινικά και χρηματικά πρόστιμα... Από τη μια δεν χρειαζόμαστε και από πολλές άλλες φορτωνόμαστε ευθύνες και μάλιστα με κυρώσεις ......
image description /// | Νοεμβρίου 5, 2012 9:13 π.μ. | Reply
ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΠΕΙΝΑΣΑΝ ΚΑΙ ΕΦΤΩΧΕΥΣΑΝ.....Η ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΘΑΜΕΝΗ, Η ΜΕΣΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΦΕΤΟΣ, Η ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ ΨΑΧΝΕΙ ΠΑΤΕΡΙΤΣΕΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ....ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ. ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ...ΟΣΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ...ΠΟΙΗΜΑ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ....ΔΙΑΛΕΧΤΕ : Η ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ Η ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΠΑΣΤΡΕΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ . ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΞΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ......ΤΑΞΕΙΣ...
image description ΓΙΩΡΓΟΣ | Νοεμβρίου 5, 2012 10:16 π.μ. | Reply
ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ. ΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΑ ΛΕΜΕ....
image description GeorgeV | Νοεμβρίου 5, 2012 10:31 π.μ. | Reply
Δεν μπορούσες να το πεις καλύτερα φίλε "/////"
image description Μ | Νοεμβρίου 5, 2012 10:46 π.μ. | Reply
@969 Είπε:
ΜΕ ΚΑΛΥΨΑΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ .ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ.ΜΗΠΩΣ ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ,ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ .
image description 969 | Νοεμβρίου 5, 2012 5:37 μ.μ. | Reply
Έχω δει σε δικηγόρους και γιατρούς τις μεγαλύτερες φορολογικές πατάτες . Κάποιος έκοβε ΑΠΥ για την αντ αυτής είσπραξη ποσού της διατροφής που έφερνε πρώην σύζυγος πελάτισσας του, κάποιος άλλος έκοβε ΕΠΙ ΧΡΌΝΙΑ ΑΠΥ χωρίς να τα έχει πρώτα θεωρήσει...., .και αυτά είναι τα light . Καθένας στο είδος του κύριοι και ο Λουμίδης στους καφέδες . Πρέπει να σεβόμαστε όλες τις επαγγελματικές τάξεις και κατηγορίες ειδικά αν αυτοί που τις απαρτίζουν εργάζονται τόσο σκληρά . Διότι ακόμη και αν είμαστε όπως νομίζουν κάποιοι οι "τυχεροί της κρίσης αφού φροντίζει το Υπ.Οικ. να έχουμε πολύ. Δεν ξέρω όμως τι είναι καλύτερο :να μην έχεις δουλειά ή να έχεις και να μην πληρώνεσαι ...
image description 969 | Νοεμβρίου 5, 2012 5:18 μ.μ. | Reply
Μάλλον δεν προλαβαίνουμε να οργανωθούμε μια και βομβαρδιζόμαστε στην κυριολεξία από παντού . Σηκώνεις ένα τηλέφωνο και ξεπηδούν 3-4 εκκρεμότητες . Υπολογίζεις και ξαναυπολογίζεις το ΙΚΑ , γράφεις τις εταιρείες στο ΓΕΜΗ , πρέπει να δείς τις αλλαγές που συμβαίνουν με ταχύτητα θύελλας κι όλα αυτά ταυτόχρονα με το καθημερινό κουπί . Ούτε η Μαίρη Παναγιωταρά να ήμασταν . Χρειαζόμαστε πάντως ΑΜΕΣΑ ενα φορέα για να ακουγόμαστε .
image description prince | Νοεμβρίου 5, 2012 11:12 π.μ. | Reply
η υπογραφη για περαιωσεις θα ειναι υποχρεωτικη απο τους συμβολαιογραφους
image description ΑΧ ΚΑΙ ΒΑΧ | Νοεμβρίου 5, 2012 11:38 π.μ. | Reply
ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΩΡΕ....ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΓΕΜΗ...ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ...
image description xristosnlogist | Νοεμβρίου 5, 2012 12:18 μ.μ. | Reply
Mε αυτές τις αποφασεις φαίνεται καθαρά το πόσο μεροληπτικοι ειναι καποιοι ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ που θελουν τους (ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ) δικηγορους και τους συμβολαιογράφους (αφου πεθανε η αγορα ακινήτων) να βρουν δουλεια....δεν τους φτανουν τα 50 ευρω από τους πεθαμένους...........θέλουν κΑΙ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ.....αλλά δεν θελουν οι ίδιοι να μπουν στον ΕΟΠΠΥ ...μονο οι κοινοι θνητοι να μπουν στον ΕΟΠΠΥ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΙ......ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΝΑ ΦΙΛΟΝΙΚΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ..........τελικα τους λογιστες τους θέλουν μονο για καταδοτες και χαμαληδες χωρις κανενα κατοχυρωμενο δικαιωμα...δεν ειναι ετσι κυριοι.....ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΡΑ
image description ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Νοεμβρίου 5, 2012 12:04 μ.μ. | Reply
Αυτό το έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δικηγόρων, των γιατρών και των μηχανικών οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν μόνοι τους τα λογιστικά τους. Ο δικός μας τομέας, των λογιστών, είναι πολύ αδύνατος για να τους αντιμετωπίσει, μέχρι την ημέρα που θα τα πάρουμε στο κρανίο.
image description COSTAS | Νοεμβρίου 5, 2012 12:46 μ.μ. | Reply
Σιγά τα ώα. Πείτε του Υπουργού να κάνει το όριο για την απαίτηση της υπογραφής ίσο με το 1/2 του αφορολογήτου.
image description κική | Νοεμβρίου 5, 2012 3:40 μ.μ. | Reply
Αν κοιτάξει κανείς τα βιβλία δικηγόρου που δεν έχει λογιστή,θα φρικάρει, θα ξεχάσει κι αυτά που ήξερε!.Κανείς τους δεν γνωρίζει,αλλά επιμένουν να παριστάνουν τους ξερόλες,να κάνουν τη μία πατάτα πίσω απ την άλλη,και να υποβαθμίζουν τη σημασία όσων κι αν τους λες.Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι,γιατί δεν αρκούνται στο να κάνουν μπάχαλο τα δικά τους φορολογικά,παρά αναλαμβάνουν ως ειδικοί, και άλλων.Εκείνο που τους σώζει είναι η δυνατότητα που έχουν να σε μπλέξουν σε δικαστήρια ,γι αυτό και όλοι έμαθαν να υποχωρούν προκειμένου να μπλέξουν μαζί τους.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο