Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στον Τειρεσία όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί

 Στη δημιουργία μίας λίστας - μαμμούθ με όλες τις αποταμιεύσεις σε όλες τις τράπεζες, προκειμένου να γίνεται ταχύτερα το «άνοιγμα» των λογαριασμών των πολιτών, προχωρά η Τειρεισίας ΑΕ.
Στόχος της νέας απόφασης, στην οποία κατέληξαν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των τραπεζών, είναι να ολοκληρώνονται σε σύντομο διάστημα οι έρευνες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», ζητούμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε ήταν μεταξύ των άλλων το πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανοίγματος λογαριασμών πολιτών για οικονομικούς ελέγχους, για ζητήματα φοροδιαφυγής, διαφθοράς, απάτης, συμμετοχής σε εγκληματικές πράξεις κλπ.

Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες ανοίγουν τους λογαριασμούς σε περισσότερα από 60.000 άτομα κάθε χρόνο μετά από αιτήματα που αποστέλλονται μαζικά σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Στόχος είναι να ελεγχθούν - με ταχύτατες διαδικασίες - λογαριασμοί πολιτικών, δημάρχων, κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και ιδιωτών.

Η πληθώρα αυτή των αιτημάτων είχε προκαλέσει «συμφόρηση» στις τράπεζες αλλά και στις διάφορες ελεγκτικές υπηρεσίες με αποτελέσματα να καταγράφονται καθυστερήσεις που ξεπερνούσαν ακόμη και τους οκτώ μήνες από την υποβολή των σχετικών αιτημάτων.

Επιτάχυνση ερευνών

Έτσι δημιουργείτο ένας «φαύλος κύκλος» με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, της ΕΛΑΣ κι άλλων υπηρεσιών να στέλνουν αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών πριν καν διαπιστωθεί η σοβαρότητα των καταγγελιών και η βασιμότητα της ελεγχόμενης υπόθεσης.

Αναζητήθηκαν λοιπόν τρόποι για επιτάχυνση και «φιλτράρισμα» της σχετικής διαδικασίας λόγω και των πιέσεων από τις τράπεζες!

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί από τον «Τειρεσία» μια κεντρική βάση τραπεζικών δεδομένων για όλους τους κατόχους λογαριασμών. Έτσι σε αυτήν τη λίστα δίπλα στο όνομα κάθε δικαιούχου θα προσδιορίζεται σε ποιες τράπεζες ακριβώς έχει λογαριασμούς και τους αριθμούς αυτών.

Όπως έλεγε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «με αυτόν τον τρόπο δεν θα στέλνονται αιτήματα για ανοίγματα λογαριασμών όλων των ελεγχόμενων πολιτών «τυφλά» προς όλες τις τράπεζες.

«Πριν σταλεί το αίτημα θα ζητείται ενημέρωση από την λίστα του «Τειρεσία» και τα αιτήματα θα στέλνονται στις συγκεκριμένες τράπεζες που θα ξέρουμε ότι ο πολίτης έχει χρήματα» σημείωσε ο ίδιος.

Μέχρι τώρα όλες οι τράπεζες ανάλωναν το 60% έως 80% του χρόνου και του προσωπικού τους για να πραγματοποιούν σαρώσεις στο τραπεζικό τους σύστημα μέχρις ότου διαπιστώσουν ότι ο ελεγχόμενος πολίτης δεν έχει σε αυτές κανέναν λογαριασμό.

Σε οκτώ μήνες η λίστα

Μάλιστα οι έρευνες καθυστερούσαν από τις μικρές τράπεζες που δεν είχαν πολυμελείς ομάδες έρευνας.

«Υπολογίζουμε ότι σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε τα πάντα για τους λογαριασμούς των πολιτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εκτιμούμε ότι σε έξι ως οκτώ μήνες θα είναι έτοιμη αυτή η νέα αυτή λίστα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των πολιτών» εκτιμά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Νομικοί φοβούνται ωστόσο ότι η υπερλίστα του Τειρεσία, δηλαδή ο νέος «Μεγάλος Αδελφός» των τραπεζικών λογαριασμών και το άμεσο άνοιγμα τους θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο καταχρηστικών ενεργειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πηγή Moneyonline.gr
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description 75696 | Νοεμβρίου 5, 2012 10:43 π.μ. | Reply
Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΕΚΒΙΑΣΤΗ !!!!!!!
image description 345321 | Νοεμβρίου 5, 2012 3:15 μ.μ. | Reply
Κουβέντα δεν γίνεται για την ασφάλεια των δεδομένων αυτής της λίστας. Η ΑΠΔΠΧ θα παρέμβει να ζητήσει και να ελέγξει τους τρόπους διασφάλισης των δεδομένων ή όχι; Μόνον τον Βαξεβάνη ξέρανε να κυνηγούνν.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο