Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μιά ώρα σιγά το πράγμα

Editorial Περιοδικού Λογιστική  prosvasis : τεύχος 343
 
Η επαναστατική γυμναστική ήταν πάντα μια ειδικότητα των πολιτικών κομμάτων. Χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν μέσο πρόκλησης κοινωνικών προβλημάτων και προβοκάτσιας, αρκετές φορές σαν μέσο πραγματικής πολιτικής πίεσης και πάντα σαν ένας τρόπος δημιουργίας εντυπώσεων. Εντυπώσεων που πολλές φορές έκρυβαν τους πραγματικούς σκοπούς των οργανωτών.
 Το πρόβλημα άρχισε να παρουσιάζεται από τη στιγμή που και οι ξένοι (ειδικώς η Τρόϊκα) άρχισαν να μαθαίνουν και εκείνοι από τα κόλπα μας. Έτσι, έριξε τη φόλα των αποζημιώσεων και του οικογενειακού επιδόματος, αιτήματα από τα οποία μπορεί να υπαναχωρήσει σιγά-σιγά, και μας έστειλε να κάνουμε την επαναστατική μας γυμναστική, ενώ προωθούνται οι πραγματικές αλλαγές στα εργασιακά, δηλαδή η καθιέρωση του εξαήμερου αντί του πενθήμερου (χωρίς μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας) και η μείωση των ημερήσιων ωρών υποχρεωτικής ανάπαυσης από 12 σε 11(;!).
 
Καθώς αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι είστε ήδη έξαλλοι μ’ αυτά που γράφω, εξηγούμαι:
 Σε ό,τι αφορά το καθεστώς απολύσεων, η μείωση του μέγιστου ποσού απόλυσης για εργαζόμενους που ξεπερνούσαν τα 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη ήταν ευθύς εξαρχής μια ιστορία χωρίς ουσία, καθώς κανείς σοβαρός εργοδότης δεν απολύει έναν εργαζόμενο μετά από 16 χρόνια παρά μόνο εάν είναι υποχρεωμένος για οικονομικούς λόγους να το κάνει. Στην περίπτωση αυτή, το εάν η αποζημίωση θα είναι 12, 14 ή 16 μισθοί, είναι τελικά ένα μάλλον δευτερεύον θέμα, μιας και ο εργαζόμενος βρίσκεται συνήθως στη δυσάρεστη θέση να συμβιβαστεί με αυτά που πραγματικά μπορεί να του δώσει ο εργοδότης. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας την τελική μορφή που πήρε το μέτρο, μετά την «υποχώρηση» της Τρόϊκας, δηλαδή μετά τους 12 μισθούς ο εργαζόμενος να συνεχίσει να λαμβάνει ένα μισθό για κάθε χρόνο εργασίας μέχρι τους 24 μισθούς, με την προϋπόθεση ότι ο καθένας από τους μισθούς αυτούς δεν θα υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι οι αποζημιώσεις δεν έχουν κρατήσεις ΙΚΑ και ΦΜΥ, μέχρι τις 60.000 ευρώ), το μέτρο στην πραγματικότητα αφορά στελέχη επιχειρήσεων που θεωρούνται σήμερα υψηλόμισθα ή κάποια στελέχη των ΔΕΚΟ των οποίων η τύχη αφενός δεν μας αφορά και αφετέρου για πολλούς απ’ αυτούς είναι ήδη εξασφαλισμένη μέσω των πολιτικών φίλων τους.
 
Σε ό,τι αφορά το οικογενειακό επίδομα τώρα (γνωστό και σαν επίδομα γάμου), η κατάργησή του ήταν ευθύς εξαρχής αμφίβολη, καθώς είναι μια παροχή που θεωρείται δεδομένη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχει καθαρά κοινωνικό σκοπό και είναι πολύ πιθανό ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση προχωρούσε στην κατάργησή του, οι εργαζόμενοι θα το έπαιρναν πίσω από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 Αντίθετα, η αλλαγή του πενθήμερου σε εξαήμερο αποτελεί μια πραγματική εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς οι έως τώρα εργαζόμενοι έξι ημέρες την εβδομάδα (π.χ. οι εμποροϋπάλληλοι) δικαιούντο αντιστοίχως μία ημέρα ρεπό από την εργασία τους, δικαίωμα το οποίο τώρα θα χαθεί. Εκτός αν ίσως δουλεύουν διπλοβάρδια. Πώς διπλοβάρδια, θα μου πείτε. Είναι απλό. Όταν οι ώρες την εβδομάδα είναι 40, στο εξαήμερο αντιστοιχούν 6,5 ώρες την ημέρα. Αν δουλέψεις δύο βάρδιες την ημέρα, έχεις δουλέψει 13 ώρες την ημέρα. Οι 13 ώρες την ημέρα εργασίας, είναι ένας άλλος τρόπος για να πεις ότι έχεις 11 ώρες για να αναπαυθείς.
 
Ούτε γάτα – ούτε ζημιά.
 
Χ. Τσοχαντάρης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description spanton | Νοεμβρίου 5, 2012 9:07 π.μ. | Reply
Δεν ξέρω τι λέτε εσείς για τις απολύσεις αλλά οι τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους. Γιατί δηλαδή λυσσάξανε για τις αποζημιώσεις;
image description GRD | Νοεμβρίου 5, 2012 10:22 μ.μ. | Reply
Για την κρίση υπεύθυνες είναι και οι τράπεζες. Ενώ έχουν κλείσει χιλιάδες -κυριολεκτικά επιχειρήσεις καμμία τράπεζα (ήδη χρεοκοπημένες ΟΛΕΣ) δέν έβαλε λουκέτο. Με το δεδομένο μάλιστα ότι δεν δείνουν και δάνεια -τί κάνουν οι τραπεζικοί όλη μέρα ?
image description agamemnon | Νοεμβρίου 7, 2012 9:14 π.μ. | Reply
Η τελευταία φράση του αρθρογράφου "Αν δουλέψεις δύο βάρδιες την ημέρα, έχεις δουλέψει 13 ώρες την ημέρα. Οι 13 ώρες την ημέρα εργασίας, είναι ένας άλλος τρόπος για να πεις ότι έχεις 11 ώρες για να αναπαυθείς." αποδεικνύει την παχυλή άγνοιά του. Δεν μπορείς να κάνεις τέτοια υπερωρία, 13 ώρες εργασίας σε μια ημέρα. Το 11ωρο αφορά τον ελάχιστο χρόνο συνεχόμενης ανάπαυσης μεταξύ δυο βαρδιών
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο