Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τράπεζες - Μαχαίρι 30% στις δόσεις και επιμήκυνση δανείων

«Ψαλίδι» 30% στις δόσεις των δανείων με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειάς τους είναι η λύση που προτείνουν οι τράπεζες για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Και ακόμα τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι τα καθυστερούμενα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς και έχουν τινάξει στον αέρα τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock.

Τα δεδομένα είναι δύο:

Κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Η όποια ρύθμιση υιοθετηθεί τελικά από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.

Επείγει, λοιπόν, να βρεθεί λύση και μάλιστα «σολομώντεια», που θα ανακουφίσει δηλαδή τα νοικοκυριά, χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια οι τράπεζες.

Προς το παρόν ο διάλογος ανάμεσα στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και το υπουργείο Ανάπτυξης «πάγωσε», αφού και οι δύο πλευρές εμμένουν στις απόψεις τους.

«Θα πρέπει να κάνουμε ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί, αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει: Αναμφισβήτητα τα νοικοκυριά πρέπει να βοηθηθούν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους. Ομως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να δημιουργηθούν υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες».

«Η μείωση των δόσεων -σε στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες, επιχειρηματικά δάνεια- στο 30% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, θα δημιουργήσει υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις και οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, εξηγώντας γιατί «πάγωσε» προς το παρόν η συζήτηση μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Ενωσης Τραπεζών για τη ρύθμιση στα δάνεια τω νοικοκυριών.

Ομως καθημερινά τα περιθώρια στενεύουν. Οι «κόκκινες» οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ, σε συνολικά υπόλοιπα 231,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η άνοδος στα καθυστερούμενα δάνεια τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι αυξάνονται με ρυθμό 1% τον μήνα, όταν πέρυσι ο ρυθμός αυτός ήταν 1,5% στο τρίμηνο.

Οι τράπεζες αναγκαστικά, λοιπόν, προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων. Οι οποίες αφορούν κυρίως την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και τα 45 χρόνια, εφόσον η ηλικία του δανειολήπτη το επιτρέπει, δηλαδή δεν ξεπερνά τα 85 έτη, στη λήξη του δανείου.

Ομως το πρόβλημα δεν λύνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 2 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2012 μόνο το Ειρηνοδικείο Αθήνας εξέδωσε 7.500 διαταγές πληρωμής για χρέη δανειοληπτών από καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες για ποσά κάτω από 20.000 ευρώ.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description k.t. | Νοεμβρίου 2, 2012 2:06 μ.μ. | Reply
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ.. ΕΦΟΣΟΝ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΗ(ΚΡΑΤΟΣ) Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΑΥΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΗ.
Η ΖΗΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ.
ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ.
ΧΑΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ????
ΠΟΣΟ ΛΙΓΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΝΑΙ ΠΙΑ ΟΙ Α Ξ Ι Ο Π Ρ Ε Π Ε Ι Σ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ????
image description VISA | Νοεμβρίου 2, 2012 3:04 μ.μ. | Reply
ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ 15 ΕVS 20% ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ!!!!!

image description !!!!!!!!!!!!! | Νοεμβρίου 2, 2012 5:33 μ.μ. | Reply
Μα η Τράπεζα να βοηθήσει θέλει με την όποια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής...... Αφού σου χρεώσει πρώτα -φιλικά πάντα- κανά 30-40% επάνω στα επιτόκια....οπότε οι καλοί μας φίλοι παραπάνω κέρδος και λόγω περισσοτέρων περιόδων ανατοκισμού και μεγαλύτερο επιτόκιο.....γι' αυτό όπως διαφημίζουν ενίοτε με την Χ Τράπεζα κοιμάσαι ήσυχος!!!!....και μην βιαστούν να πιπιλίσουν την καραμέλα ότι δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα......προφανώς και γνωρίζουμε καλά ότι είναι επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα.......δραστηριοποιούνται όμως έστω και θεωρητικά εντός πλαισίου νόμων όπου διώκεται η αισχροκέρδεια, ο εκβιασμός κλπ......
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο