Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στουρνάρας: Πιο χρήσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ αυτή με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες

Πολύ σύντομα περίπου 15.000 Έλληνες καταθέτες από τη λίστα των 54.000 που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό θα κληθούν από το ΣΔΟΕ να δικαιολογήσουν τα ποσά και αν δεν μπορέσουν να το κάνουν, τότε θα πληρώσουν τους ανάλογους φόρους.Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής κατά την ακρόασή του σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες πιο κρίσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ ενώ έδωσε έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής κάνοντας λόγο για μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητικό το θέμα των υπεράκτιων εταιρειών, τόνισε ότι μόνο με διεθνή συνεργασία μπορεί να εξεταστεί ενώ σημείωσε ότι οι νομικοί του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν προσεκτικά το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Ακόμα πιο κρίσιμη και ίσως πιο χρήσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ, είναι η λίστα με τους 54.000 Έλληνες που έχουν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό και που έβγαλαν χρήματα την εποχή της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Έχουν αρχίσει οι διασταυρώσεις από το ΣΔΟΕ των στοιχείων και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα για τις καταθέσεις που είναι πάνω από 100.000. Τις επόμενες μέρες θα φύγουν επιστολές με τις οποίες θα καλούν όσους δεν δικαιολογούνται οι καταθέσεις τους από τα εισοδήματα τους. Θα κληθούν και ή θα τα δικαιολογήσουν ή θα πληρώσουν. Είναι ορισμένες χιλιάδες επιστολές, ίσως και 15.000. Θα ξεκινήσουμε πρώτα από πάνω, από τις μεγάλες καταθέσεις και θα συνεχίσουμε με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τονίζοντας με έμφαση: «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε. Με τα μέτρα που πήραμε φτάσαμε σε επίπεδο δαπανών στο κατώτατο όριο. Στα έσοδα όμως απέχουμε πολύ από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μου θα εστιαστεί σε αυτό, γιατί δεν είναι μόνο η παράνομη αλλά και η νόμιμη φοροδιαφυγή για παράδειγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκεί υπάρχει μεγάλο περιθώριο να ψάξουμε τα αίτια».

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστεί νομοθετικά το θέμα των υπεράκτιων εταιρειών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζητήσαμε βοήθεια για το θέμα των υπεράκτιων εταιριών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει συλλέξει πληροφορίες και σύντομα πιστεύουμε πως θα μπορούμε να το εξετάσουμε γιατί πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Είναι πρόκληση πράγματι. Από τη συμφωνία που θα κάνουμε με την Ελβετία θα αποδειχθεί πως μπορούμε να το διαχειριστούμε. Η Ελβετία πιέζεται και από την Γερμανία και από τη Γαλλία. Θέλω να είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός σε ότι αφορά το τραπεζικό απόρρητο. Οι νομικοί μας στο υπουργείο Οικονομικών το μελετάνε για να δούμε πως μπορούμε να το ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα. Μόνο όμως με διεθνή συνεργασία μπορούμε να το κάνουμε».

«Η διαπραγμάτευση για την φορολόγηση των καταθέσεων του εξωτερικού γίνεται τώρα. Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των νέων μέτρων που πρόκειται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή υπογραμμίζοντας: «Τα μέτρα είναι σκληρά και επώδυνα. Τα παίρνουμε όμως για να έχουμε τέλος του μήνα μισθούς και συντάξεις, για να φύγουμε από τον δύσκολο δρόμο.

Δεν άκουσα όμως και από κανένα να κάνει άλλη εναλλακτική πρόταση. Δεν είναι εναλλακτική λύση να βγούμε από το ευρώ ή να κάνουμε μονομερή καταγγελία του χρέους. Τότε θα γινόμασταν Βόρεια Κορέα. Ούτε φάρμακα δεν θα μπορούσαμε να εισάγουμε». «Δεν βλέπω στο πλανήτη άλλη χώρα που να μπορεί να μας δώσει τόσα χρήματα με αυτούς τους ευεργετικούς όρους», συμπλήρωσε. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε με θετικά σχόλια για το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου επισημαίνοντας ότι «με πολύ υπεύθυνο τρόπο ασκεί τα καθήκοντα του». «Προσπαθούμε μαζί να βρούμε λύση στη μάχη που δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι και με τον Γιώργο Παπανδρέου έχει επαφές, ενώ χαρακτήρισε φυσικό ένας πρώην πρωθυπουργός να έχει συναντήσεις στο εξωτερικό με διεθνείς προσωπικότητες και να συζητά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. «Και ενημερώνω τον κ. Παπανδρέου και με ενημερώνει για τις διεθνείς επαφές που έχει», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Εν τω μεταξύ, υπήρξε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιο Νεράντζη και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν η τελευταία καθώς δεν θεωρούσε ικανοποιητικές τις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών επέμεινε στις ερωτήσεις της.

Η διαδικασία αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη που κάλεσε τον κ. Νεράντζη να ασκήσει σωστά τα καθήκοντα του διαφορετικά θα του κάνει πρόταση μομφής.
«Σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα ορίζετε την διαδικασία. Δεν μπορεί να είναι 82 λεπτά οι ερωτήσεις και 7 λεπτά οι απαντήσεις» πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου επανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν να καταθέσουν μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
   
Πηγή: ΑΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description 969 | Νοεμβρίου 2, 2012 8:06 π.μ. | Reply
Ας μην ξεχνάμε ότι στη λίστα λαγκαρτ βρίσκονται πολλοί ,πολύ ισχυροι ,που όλοι οι αποφασιζοντες θέλουν μάλλον να τους αφήσουν στο απυρόβλητο .Ισχυρες οικογένειες και ηχηρά ονόματα τα οποία δεν θέλουν να βγάλουν τα οικονομικά και χρηματικά τους στη φ´ορα . Οι κοινοί θνητούς που φοβήθηκαν μη χάσουν τις οικονομικές μιας Ζώης έιναι πιο εύκολος στόχος βλέπετε... Ολες οι υπόλοιπες χ´ωρες βγάλανε εκατομμύρια ευρώ από τις αντίστοιχες λίστες και ο Στουρναρας προσπαθεί να πείσει ,προφανώς υπό πίεση , ότι θα έιναι πιο αποτλεσματικ´ο να ασχοληθεί με τα χιλιαρικα και να αφήσει τα εκατομμύρια . Να αρχ´ισει με τους πολλους 54 000 μκαι να μην ερθει ποτε η σειρα των 2000 . Οσοι ξερουν ποσοι ελεγκτες μπορουν να χειριστουν τετοιες υποθεσεις ,απο θεμα εμπειριας και γνωσεων, καταλαβαινουν τι θελω να πω. Θα χρειαστουν 5-6 ζωες για να ερθει η σειρα της λιστας λαγκαρτ .Κάνουν μάλλον μια ακόμα άσκηση με τη νοημοσύνη μας...Εάν κύριε Υπουργέ ,που είχαμε αρχίσει να σας εκτιμάμε , καλύπτετε τις επιλογές των προκατοχων σας μην το κανετε με τοσο φτηνές δικαιολογίες.
image description ΕΛΛΗΝ | Νοεμβρίου 3, 2012 8:14 π.μ. | Reply
Πράγματι. Όπως τα γράφει ο ανωτέρω 969 είναι τα πράγματα.
Γνωρίζω δεκάδες ανθρώπους, οι οποίοι υπό το κράτος των απειλών των πολιτικών περί επιστροφής στην δραχμή, έσπευσαν να στείλουν τις οικονομίες τους στο εξωτερικό, για να σώσουν τους καρπούς των κόπων τους.
Ο κ. υπουργός δήλωσε ότι θα ελέγξει και αυτούς που έστειλαν λιγότερα από 100.000 €. Συγχαρητήρια!!! Εντοπίσατε τον κύριο όγκο της φοροδιαφυγής!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο