Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Οι επιχειρήσεις κερδίζουν,αλλά οι μετοχές πέφτουν

Πέπλο απαισιοδοξίας σκεπάζει τις αγορές και την Σοφοκλέους. Η νέα βουτιά του γενικού δείκτη του ΧΑ σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, δημιουργεί προβληματισμό....

Πέπλο απαισιοδοξίας σκεπάζει τις αγορές και την Σοφοκλέους. Η νέα βουτιά του γενικού δείκτη του ΧΑ σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, δημιουργεί προβληματισμό. Σε ένα συμφωνούν όλοι. Οτι το momentum έχει γυρίσει σε αρνητικό. Οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν πάρει με την σειρά τους την «σκυτάλη» των ρευστοποιήσεων, ακολουθώντας τις «καραβιές» των ξένων.

Και πάλι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων που διατηρούν τις θέσεις τους. Κάτι που αποδεικνύεται και από την αξία των συναλλαγών. Ο συνολικός τζίρος στο ΧΑ δεν άγγιξε ούτε τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 265 εκατ. ευρώ. Η προσφορά «στεγνώνει», η διάθεση για τοποθετήσεις «χαλάει» και τα «ασφαλή λιμάνια», όπως η Εθνική, ο ΟΤΕ και η Εμπορική που ενίσχυσαν σημαντικά τα αποτελέσματά τους κατά το πρώτο τρίμηνο, προκαλούν «στεναγμούς». Η επόμενη ημέρα καθίσταται δύσκολη, με την αγορά πλέον να μιλάει ανοιχτά για τέλος του «πάρτι» και να χρησιμοποιεί εκφράσεις τύπου «ο μήνας του μέλιτος ανήκει στο παρελθόν».


Oύτε η ιστορική αύξηση της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας, ή τα κέρδη της Εμπορικής και του ΟΤΕ, τριών από τις πλέον δεικτοβαρείς μετοχές του ΧΑ, ακόμα και η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, που απ ό,τι φαίνεται καθιστά εύκολο τον στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%, δεν αναχαίτισαν τον θρυμματισμό του καθρέπτη της οικονομίας και των επιχειρήσεων που αποτελεί το Χρηματιστήριο. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά την ανάπαυλα της Δευτέρας για την Wall Street και το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο φόβος αύξησης των επιτοκίων, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, προβληματίζει σοβαρά τις αγορές. Προβληματίζει για την επιβάρυνση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, ανακόπτοντας τον ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας τους, την περαιτέρω δυσχέρεια στην καταναλωτική πίστη, λόγω αύξησης των επιτοκίων, που θα επιβραδύνει την κατανάλωση, ακόμα και για την φυγή κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια προς τις ομολογιακές αγορές. Και παρά τα κελεύσματα διεθνών οίκων να μην υπάρξει περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η απόφαση θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο