Παράταση καταβολής των εισφορών του Ι.Κ.Α. ζητάει η Ε.Σ.Ε.Ε.

Οικονομικές Ειδήσεις

1 Νοέμβριος 2012
Taxheaven.gr

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ
                            
Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Παράταση καταβολής των εισφορών του ΙΚΑ ζητάει η ΕΣΕΕ»

Όπως είναι γνωστό σε όλους τους επιχειρηματίες, με την επικείμενη εφαρμογή των διατάξεων του ν.4075/2012 «Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» η είσπραξη των ενσήμων του ΙΚΑ για τον μήνα Οκτώβριο έχει ως προθεσμία την 5η εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στην εν λόγω ρύθμιση, απέστειλε χθες επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννη Βρούτση, ζητώντας την παράταση της καταβολής των εισφορών για το τέλος του μήνα Νοεμβρίου και την επαναφορά αυτής της μεταβολής σε ισχύ και για το μέλλον.

Είναι σαφές ότι σε ένα περιβάλλον κρίσης, ύφεσης και κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών, οι επιχειρήσεις καλούνται να υποστούν μία αχρείαστη ταμειακή επιβάρυνση, αφού υποχρεώνονται να δεσμεύσουν κεφάλαια για την πληρωμή των ενσήμων, που θα πλήρωναν κανονικά στο τέλος του μήνα και τα οποία αδυνατούν να βρουν. Επιπλέον, όπως διαβεβαιώνουν οι οργανώσεις των φοροτεχνικών αλλά και οι μεμονωμένοι λογιστές των επιχειρήσεων, είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο έως αδύνατο να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες υπολογισμού της μισθοδοσίας και ενημέρωσης των εργοδοτών, μέχρι και την 5η ημέρα του επόμενου μήνα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική απόκριση σε αυτό το αίτημα, είναι πιθανό πολλές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εν λόγω υποχρέωση, δεδομένου ότι καλύπτουν σχεδόν οριακά όλες τις υπόλοιπες. Εάν χαθεί η νομιμότητα για μία επιχείρηση, τελικός χαμένος θα είναι το ΙΚΑ αφού η προβλεπόμενη προθεσμία ασκεί αχρείαστη και άκαιρη πίεση.

Σε ένα υφεσιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την έντονη δυσπραγία της Μμε επιχείρησης, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε διευκόλυνση θα λειτουργήσει ενισχυτικά στον αγώνα των επιχειρηματιών για επιβίωση. Μόλις στις 31 Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να πληρώσουν τις εισφορές του Σεπτεμβρίου και καλούνται να ξαναπληρώσουν μέσα σε πέντε ημέρες τις εισφορές του μήνα Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι αυτό το αίτημα είναι λογικό και συμβάλλει στην καλύτερη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων μεταξύ επιχειρήσεων και ΙΚΑ.