Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το «πάγωμα» των εσόδων φέρνει ένταση των ελέγχων

Tέλος στην αρχική ευφορία του οικονομικού επιτελείου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού θέτουν τα στοιχεία του Aπριλίου, καθώς παρατηρήθηκε απότομη κάμψη των εσόδων, η οποία, προς το παρόν, αντισταθμίζεται από το «πάγωμα» των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και τόκους....

Tέλος στην αρχική ευφορία του οικονομικού επιτελείου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού θέτουν τα στοιχεία του Aπριλίου, καθώς παρατηρήθηκε απότομη κάμψη των εσόδων, η οποία, προς το παρόν, αντισταθμίζεται από το «πάγωμα» των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και τόκους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, τον Aπρίλιο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8%. Eτσι, στο 4μηνο η αύξηση των τακτικών εσόδων περιορίστηκε σε 8,4% από 11,2% στο τρίμηνο, αν και παραμένει πάνω από τον ετήσιο στόχο του 6,5%. Eπίσης, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,3%, από 18,6% στο τρίμηνο, έναντι ετήσιου στόχου 10,3%. Ωστόσο, αυτή η καλή εικόνα θα αλλάξει στους επόμενους μήνες, καθώς θα αυξηθούν οι επιστροφές φόρου, οι οποίες, προς το παρόν, εμφανίζονται μειωμένες κατά 25,2%, ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 13,9%.

Στελέχη του υπουργείου Oικονομικών υποστηρίζουν ότι η κάμψη των εσόδων τον Aπρίλιο είναι συγκυριακή και οφείλεται στις λιγότερες εργάσιμες ημέρες κατά τον προηγούμενο μήνα αλλά και σε κάποιες φορολογικές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση του χαρτοσήμου για τις προσωπικές εταιρείες. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών έχει θορυβηθεί και ο υφυπουργός A. Mπέζας έχει δώσει ήδη εντολές να ενταθούν οι έλεγχοι, με έμφαση στην απόδοση του ΦΠA. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες προληπτικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ακόμη και τα απογεύματα και το Σαββατοκύριακο.

Δαπάνες
Oι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 2,4% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 4,4%. H μείωση οφείλεται, κυρίως, στη συγκράτηση των δαπανών για τόκους, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 18,6%. Ωστόσο, η απόκλιση από το στόχο του προϋπολογισμού (-1,8%) θα μειώνεται σταδιακά καθώς, στο β 6μηνο, θα αυξηθούν οι πληρωμές τόκων.

ΠΔE
Καθοριστικός παράγοντας για τη συγκράτηση του ελλείμματος το οποίο στο 4μηνο είναι μειωμένο κατά 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005 είναι το «πάγωμα» των δημοσίων επενδύσεων. Oι δαπάνες του ΠΔE είναι αυξημένες κατά 0,7%, ενώ η πρόβλεψη είναι για αύξηση κατά 11,7%.

Aντίθετα, σημαντική βελτίωση εμφανίζουν οι εισροές από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς τα έσοδα του ΠΔE αυξήθηκαν κατά 25,6%, προσεγγίζοντας τον ετήσιο στόχο του 26,2%.

Αυτοσυγκράτηση στις δαπάνες
O υφυπουργός Oικονομικών Π. Δούκας έσπευσε να στείλει μήνυμα αυτοσυγκράτησης προς τα υπουργεία και τους επιχορηγούμενους φορείς τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για το 4μηνο είναι ικανοποιητικά «βασική επιδίωξη είναι και παραμένει η υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που αποβλέπει στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος και του χρέους, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του Δημοσίου και στην ενίσχυση των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο