Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Στουρνάρας: Αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ελέγχει τις αποκρατικοποιήσεις

Σημεία από την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής -Ακρόαση ΤΑΙΠΕΔ:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μου και παρίστανται σήμερα στην Επιτροπή.

Όπως είχα αναφέρει στο Σώμα και αποτέλεσε και προσωπική μου δέσμευση, ζήτησα από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να προσέλθει στη Βουλή και να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2012-2016.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, έγινε εκτενής και χρήσιμη συζήτηση στην Επιτροπή, για την ανάγκη, το πλαίσιο και τους στόχους που υπηρετεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά μου, προσπάθησα να τονίσω όχι μόνο το δημοσιονομικό όφελος αλλά κυρίως την πολλαπλασιαστική αξία, που θα έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική αποκρατικοποίησης και στοχευμένης αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων επιχειρήσεων και αξιοποίηση της γης.
Η προστιθέμενη αξία των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι εισπρακτική αλλά είναι η αναπτυξιακή προοπτική που αυτή θα φέρει.

Είναι οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει, γιατί η ανεργία έχει πλέον φτάσει σε απαράδεκτα επίπεδα για ένα ανεπτυγμένο κράτος και οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο και προοπτική, ιδίως στους νέους ανθρώπους.
Είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφερειακής Ελλάδας, των τοπικών κοινωνιών, όπου λειτουργούν οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες και λιμάνια.

Η χώρα διέρχεται βαθιά ύφεση και χρειάζεται άμεσα επανάκτηση της σταθερότητας και προώθηση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας.  

Και ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί είναι η προσέλκυση επενδύσεων, μέσω της επένδυσης ξένων κεφαλαίων με μακροπρόθεσμη προοπτική διατήρησης των κεφαλαίων αυτών εντός των συνόρων μας.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα εξηγήσει στη συνέχεια αναλυτικά όλες τις πτυχές του προγράμματος.

Εγώ θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο: κατανοώ και αντιλαμβάνομαι πλήρως την αξίωση πολλών βουλευτών  αυτή η διαδικασία να είναι νόμιμη, διαφανής και με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ιδιαίτερα χρειάζεται να γίνει προσεκτική αξιολόγηση στα επόμενα βήματά μας, σε ό,τι αφορά δημόσιες  επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμα δίκτυα και υποδομές για τη χώρα.

Προς το σκοπό αυτό, στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου προβλέπεται ρητά ότι πριν την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των ανωνύμων εταιριών που αναφέρονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μπορεί να διατυπώνει προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου της προκήρυξης ή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τις οποίες το Ταμείο οφείλει να λαμβάνει υπόψη του, κατά την κατάρτιση της προκήρυξης ή της πρόσκλησης στο πλαίσιο εκπλήρωσης του σκοπού του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε κάθε αποκρατικοποίηση που προγραμματίζεται και σε κάθε στάδιο, ελέγχονται όλοι: οι υποψήφιοι επενδυτές από την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ από τον μοναδικό του μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών για την προσήκουσα άσκηση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω από αυτό το βήμα, ότι σε όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής, να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, ώστε να θωρακισθεί η διαφάνεια και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο