Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι νέες κλίμακες για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης


Αμεσο «κούρεμα» στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης προβλέπει ο νέος νόμος για τα εργασιακά που άρχισε να γράφεται με... αστερίσκους λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής διαπραγμάτευσης που γίνεται, με στόχο να θωρακιστεί η καθολικότητα της ισχύος των μελλοντικών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (οι οποίες θα μπορούν να προβλέπουν, εφόσον συμφωνήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ, την καταβολή επιδόματος γάμου και κάθε άλλης πρόσθετης παροχής στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό).

Το διπλό σύστημα
Με βάση το σχέδιο του νέου νόμου που παρουσιάζει η εφημερίδα Ημερησία , το καθεστώς για τις αποζημιώσεις θα τεθεί σε ισχύ από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα προβλέπει:

1. Την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης, σε σχέση με τα πλήρη ποσά τα οποία αντιστοιχούν στο χρόνο υπηρεσίας, εφόσον ο εργαζόμενος προειδοποιηθεί μέσα σε διάστημα 1 - 4 μηνών, όπως φαίνεται στην κλίμακα. Οι 4 μήνες προειδοποίησης θα ισχύουν για όσους έχουν από 10 έτη και πάνω, δηλ. «θίγονται» οι εργαζόμενοι με υπηρεσία από 15 έτη και πάνω (με το νόμο Λοβέρδου είχαν μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης από 5-6 μήνες και η τρόικα είχε ζητήσει να περιοριστεί στους 3 μήνες).

2. Την καταβολή πλήρους αποζημίωσης έως και τα 16 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, δηλ. μέχρι τα 12 μηνιάτικα που θα υπολογίζονται στο σύνολο των τακτικών αποδοχών, συμπεριλαμβανομένης της προσαύξησης του 1/6 λόγω των δώρων. «Χάνουν» όσοι έχουν από 17 έτη και πάνω, ανεξάρτητα από τον χρόνο απόλυσής τους (είτε δηλ. απολυθούν σε 1 είτε σε 2 ή περισσότερα έτη) αφού θα λαμβάνουν τα 12 μηνιάτικα + την έξτρα αποζημίωση με πλαφόν τα 2.000 ευρώ που δικαιούνται φέτος (δεν θα «ωριμάζει» το δικαίωμά τους).

Η διαπραγμάτευση
Στο τραπέζι της πολιτικής διαπραγμάτευσης παραμένει η διατήρηση του επιδόματος γάμου στον κατώτατο μισθό κατόπιν, όμως, συμφωνίας που θα μπορεί να συνάπτει η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις και ζητείται να «καλύπτει» όλους τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων. «Κλειδωμένη», μετά τη διαπραγμάτευση των υπουργών Ι. Στουρνάρα και Ι. Βρούτση με την τρόικα, είναι μόνο η διατήρηση της πολυετίας και με τα όρια της ΕΓΣΣΕ. Η ΓΣΕΕ πιέζοντας να διατηρηθεί και το επίδομα γάμου, έδωσε στη δημοσιότητα λίστα ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες ισχύει, υπό προϋποθέσεις, η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και στα μη μέλη των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων που τις υπογράφουν:
Υπό προϋποθέσεις (συνήθως ύστερα από αίτημα των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων που εκπροσωπούν άνω του 50% του κλάδου) μπορούν να επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στη Φινλανδία (εφόσον καλύπτεται το 50% των απασχολουμένων), στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Λετονία (εφόσον εκπροσωπείται το 60% των εργαζομένων ενός κλάδου), στην Πολωνία, στην Εσθονία, στη Σλοβενία, στην Ισπανία, στην Ουγγαρία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία (αλλά με δικαστική απόφαση και μόνο για τις κατώτατες αμοιβές), στη Λιθουανία, στην Ολλανδία, στη Σλοβακία (απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών), στην Τσεχία και στη Ρουμανία.
Επέκταση των συλλογικών συμβάσεων δεν προβλέπεται σε 8 χώρες: Στη Νορβηγία, στη Δανία, στη Σουηδία, στο Ην. Βασίλειο, στην Πορτογαλία, στη Βουλγαρία, στη Μάλτα και την Κύπρο.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

(ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΑ ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ)

-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 12 μήνες έως 2 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 1 μηνός πριν από την απόλυση.
-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 2 χρόνια συμπληρωμένα έως 5 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 2 μηνών πριν από την απόλυση.
-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 5 χρόνια συμπληρωμένα έως 10 χρόνια απαιτείται προειδοποίηση 3 μηνών πριν από την απόλυση.
-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 χρόνια συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών πριν από την απόλυση.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Οκτωβρίου 30, 2012 10:17 π.μ. | Reply
Μόλις περάσουν αυτά τα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, θα λυθεί σε 5-6 μήνες το πρόβλημα χρέους, τα δημοσιονομικά προβλήματα και οι δομικές αδυναμίες του δημοσίου τομέα.
Ρίχτε κι άλλους του ιδιωτικού τομέα στην πυρά. Το τέρας πεινάει...
image description pilot | Οκτωβρίου 30, 2012 11:07 π.μ. | Reply
Βέβαια σε κάθε συναλλαγή υπάρχουν πάντα 2 μερη. Το συμφέρον του ενός είναι ζημιά για τον άλλο. Οπότε φίλε doctor κάποιοι περιμένουν με χαρά αυτό το νόμο (κι αυτοί δεν είναι μόνο τα μεγάλα κεφάλαια)
image description ATGOLIARAS | Οκτωβρίου 30, 2012 11:31 π.μ. | Reply
Ναι! Το νόμο αυτό περιμένουν και μερικά μικρά κεφάλαια (τα οποία εν μέρει έχουν και αυτά τις ευθύνες τους) που χρωστούν στο ΙΚΑ εδώ και μήνες επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα 924,72€ των εισφορών υπαλλήλου ο οποίος είναι στην επιχείρηση συνεχόμενα από το 1991 (και με διακοπές από το 1983), βλέπει ότι δε γίνονται εισπράξεις και δε θέλει να βοηθήσει τον εργοδότη υπογράφοντας μείωση ωραρίου (έστω και με διασφάλιση αποζημίωσης)...
image description nik29 | Οκτωβρίου 30, 2012 10:32 μ.μ. | Reply
Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική...γιατί να λυπηθεί ο εργαζόμενος τον εργοδότη ? Τόσα χρόνια που έβγαζε κέρδη ήταν καλά ? Επί ποσοστό επί του τζίρου πληρώνεται ??? Όχι ρε μάγκα δεν θα τον λυπηθεί...Το μόνο σωσίβιό του είναι το ύψος της αποζημίωσης...
image description ΦΟΥ | Οκτωβρίου 30, 2012 11:20 π.μ. | Reply
ΠΩ ΡΕ ΤΙ ΝΑ ΠΩ...........ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ......ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΡΕ.......ΜΗΠΩΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΚΙΟΛΑΣ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΤΩΝΝΝΝΝΝΝΝΝ??????????ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΕΟΣ............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
image description ΜΑΡΓΟ | Οκτωβρίου 30, 2012 4:35 μ.μ. | Reply
ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΕΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.....................
image description alekosmp | Οκτωβρίου 30, 2012 5:11 μ.μ. | Reply
ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΟΤΕ? ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΡΟΛΟ. ΗΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 25% ΑΝΕΡΓΙΑ
image description sal | Οκτωβρίου 30, 2012 10:00 μ.μ. | Reply
as me proslavei kapoios gia ena xrono kI TIN APOZIMIOSEI TOU TI XARIZO A RE POU FTASAME
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο