Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μητρώο τραπεζικών λογαριασμών καταρτίζει η Task Force

Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μπαίνει στο επίκεντρο της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα (Task Force).

Σημειώνεται πως από τον Απρίλιο 2012 η Task Force είχε συνεργασία με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδας, την Εισαγγελία, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), την Οικονομική Αστυνομία και το υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εν συνεχεία η Ομάδας Δράσης της ΕΕ παρείχε στον χρηματοπιστωτικό κλάδο οδηγίες για τις ύποπτες φορολογικές δηλώσεις και διοργανώθηκαν τακτικά αναλυτικά σεμινάρια ώστε να διασφαλιστεί ιδιαίτερα ότι οι εν λόγω ύποπτες δηλώσεις θα αναλύονται προσεκτικά και, κατά περίπτωση και θα αναφέρονται στις φορολογικές αρχές και το ΣΔΟΕ.

Τον Ιούνιο, οι πρώτοι 40 οικονομικοί ελεγκτές από πέντε διαφορετικούς εποπτικούς οργανισμούς εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ευαισθητοποίησης και τεχνικές καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο δε αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πρακτική εξάσκηση των εμπλεκομένων σε μηνιαία βάση.

Σε μεταγενέστερη φάση η Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα θεωρεί πως είναι πολύ σημαντικό οι εν λόγω φορολογικές δηλώσεις να αποτελέσουν αντικείμενο παρακολούθησης από τις φορολογικές αρχές και το ΣΔΟΕ, και στη συνέχεια να παρασχεθούν έγκαιρα πληροφορίες ώστε να δεσμευθούν χρήματα όπου διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές.

Για να ενισχυθεί η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου η Task Force άρχισε ένα έργο με το οποίο θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συγκρότησης έμμεσου μητρώου τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο να έχει υλοποιηθεί πριν το τέλος του 2012.

Στο πλαίσιο αυτό, ο χαρακτηρισμός "έμμεσο" σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά μια ρυθμιστική διαδικασία για την ταχεία παροχή πληροφοριών σχετικά με τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Στόχος είναι ο περιορισμός της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η ανάσχεση της φοροδιαφυγής.


Πηγή 24h.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description !!!! | Οκτωβρίου 31, 2012 11:02 π.μ. | Reply
Δηλαδή ήρθαν οι ειδικοί να διδάξουν τους γκουρού της φοροδιαφυγής (δεν είναι δική μου εκτίμηση) πως να "πιάνουν" τα μαύρα; Πόση από την γνώση τους σε ενδοομιλικές κινήσεις, σε επισφάλειες τραπεζών και υποκαταστημάτων εξωτερικού, σε "έξυπνες" επενδυτικές δραστηριότητες κλπ κλπ θα μας περάσουν; Τι έχουν γίνει τα τόσα έργα Business Intelligence που έχουν εκτελεστεί, παραδωθεί και ποτέ δεν λειτούργησαν;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο