Συνεργασία Ελλάδας-Κομισιόν για νέες επενδύσεις

Επενδύσεις - Αναπτυξιακά

30 Οκτώβριος 2012
Taxheaven.gr

Συνάντηση του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, Antonio Tajani


O Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, είχε σήμερα συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, Antonio Tajani.
 
Αμέσως μετά έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
 
 
A. TAJANI: Καλησπέρα σας. Είμαι εδώ για μια συνάντηση με τον Υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη, υπεύθυνο μεταξύ άλλων για θέματα βιομηχανίας.  Mε ένα φίλο που τον γνωρίζω πολλά  χρόνια ως συνάδελφό μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Είμαι εδώ επίσης για να υποστηρίξω τη βιομηχανική πολιτική της Ελλάδος, για να υποστηρίξω τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Υπουργό, συζητήσαμε την ευρωπαϊκή θέση, τη θέση της Ευρώπης υπέρ της Ελλάδος στη σημερινή συγκυρία, διότι μόνο με θυσίες δεν είναι δυνατό να βγει κανείς από την κρίση. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους νέους.
 
Σήμερα μάλιστα έκανα μια ομιλία ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων, βιομηχανίας, τουρισμού και διαστήματος. Μίλησα για την ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με την ελληνική πλευρά προς την κατεύθυνση αυτήν.
 
Μάλιστα κάλεσα και ελληνικές επιχειρήσεις να λάβουν μέρος σ’ ένα ταξίδι, το οποίο διοργανώνουμε στην Αίγυπτο με σκοπό την ανάπτυξη. Είναι ένα επιχειρηματικό ταξίδι το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Καλέσαμε λοιπόν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να λάβουν σ’ αυτό ταξίδι που θα συμμετάσχουν η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Catherine Ashton, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Štefan Füle το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε δύο περίπου εβδομάδες και θέλουμε να έχουμε μαζί μας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.
 
Ευχαρίστησα τον Υπουργό για τη συνεργασία και θέλω εν κατακλείδι να πω ότι είμαι αισιόδοξος όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και τρόικας. Είναι μια σημαντική συμφωνία η οποία θ’ ανοίξει το δρόμο για να βγούμε από την κρίση, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, εγώ είμαι υπέρ αυτής της προσπάθειας και είμαι οπαδός και του συνθήματος που λέει ότι «δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Ευρώπη και δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα.»
 
Πρόκειται λοιπόν για μια κρίσιμη συγκυρία. Εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω επίσης για τη θέση υποστήριξης, τη θετική θέση της Commission.
 
Θα ήθελα τέλος να πω ότι θα συνεργαστούμε μαζί για νέες επενδύσεις, για περισσότερο ευέλικτους κανόνες που διέπουν τις επενδύσεις και κυρίως τις επενδύσεις από το εξωτερικό. Αυτό είναι μια σθεναρή δέσμευσή μας για την Ελλάδα, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα και για όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους επόμενους μήνες θα συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων.
 
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση, υπέρ ακριβώς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
 
 
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είναι πράγματι χαρά μου που είναι σήμερα στην Ελλάδα ο Antonio Tajani, ένας παλιός φίλος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυρίως φίλος της Ελλάδας. Παρέδωσα στον κ. Tajani  μια λίστα που έχει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην πατρίδα μας και τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Σημείωσα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μπροστά στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών γιατί ξέρουμε ότι αυτό είναι το προαπαιτούμενο για να δημιουργηθούν καινούργιες δουλειές στην Ελλάδα.
 
Αύριο παρουσιάζουμε ένα πακέτο μέτρων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς στα καύσιμα. Την Πέμπτη παρουσιάζουμε ένα άλλο πακέτο μέτρων για την διευκόλυνση των εξαγωγών και συνεχίζουμε κάθε εβδομάδα με συγκεκριμένα μέτρα που κάνουν την Ελλάδα μια χώρα πιο φιλική στις επιχειρήσεις και επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
 
Είναι δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και είναι στο χέρι μας πραγματικά η προώθηση όλων αυτών των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Αλλά σημείωσα την ίδια στιγμή, ότι ενώ εμείς πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση, η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της απέναντι στην Ελλάδα, ιδίως στο θέμα της ρευστότητας.
 
Στο θέμα της ρευστότητας δεν μπορούμε μόνοι μας να βρούμε όλες τις λύσεις. Φυσικά κάνουμε κάθε προσπάθεια για να επιταχύνουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Αλλά υπάρχουν και ζητήματα που δεν εξαρτώνται από μας.
 
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας είναι ζήτημα που εξαρτάται από την Τρόικα και από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Και πιστεύω και εγώ ότι στο τέλος θα καταλήξουμε σε συμφωνία που είναι προϋπόθεση για να αρχίσει να λειτουργεί ξανά η πραγματική οικονομία.
 
Μια από τις προϋποθέσεις είναι και η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εξήγησα στον Επίτροπο ότι έχουμε ήδη πρόοδο. Πιστεύω πως μέσα στον Νοέμβριο θα έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα της συνεργασίας μας και ότι πλέον από τον Νοέμβριο και μετά θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Δουλεύουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η επιτυχία της Ελλάδος θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης, χαίρομαι που αυτό γίνεται κατανοητό από ολοένα και περισσότερους στις Βρυξέλες. Σίγουρα ο Επίτροπος Tajani ήταν και είναι μεταξύ αυτών και πιστεύω ότι στο τέλος η Ελλάδα θα τα καταφέρει, θα ξεπεράσει την κρίση, θα μείνει όρθια, θα προχωρήσει μπροστά.