Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πρότυπο η Ελλάδα στη διαχείριση του ξεπλύματος χρήματος

30 Οκτώβριου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Τι αναφέρουν τα στοιχεία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

 Η Ελλάδα, από τον Ιούνιο του 2011, όχι μόνο σταμάτησε να θεωρείται «προβληματική» στον τομέα αντιμετώπισης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της διαφθοράς, αλλά, με επίσημα στοιχεία της Financial Action Task Force (FATF), θεωρείται χώρα-πρότυπο, όσον αφορά το θεσμικό της πλαίσιο και την οργάνωση-διάρθρωση των μηχανισμών καταπολέμησης της συγκεκριμένης εγκληματικότητας.
 
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητας και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Παναγιώτη Νικολούδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ως απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.
 
Ο κ. Νικολούδης επικαλείται τα νεότερα στατιστικά δεδομένα του τρέχοντος έτους, για τα οποία αναφέρει ότι «δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα αλλά και συγκεκριμένα είναι και πειστικά και επιτρέπουν τη σκέψη ότι σύντομα θα αλλάξει η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά, κυρίως και ο τρόπος της λειτουργίας του κράτους στους συγκεκριμένους τομείς».
 
Ο πρόεδρος της Αρχής διαβιβάζει στη Βουλή στοιχεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς κατά το 2011 και ενημερώνει, συγκεκριμένα, ότι η ανεξάρτητη Αρχή πέτυχε να ερευνήσει- διαλευκάνει και θεμελιώσει 162 υποθέσεις «ξεπλύματος», τις οποίες παρέπεμψε στους αρμόδιους εισαγγελείς και, ταυτόχρονα, δέσμευσε εγκληματικό προϊόν, ύψους 223.982.146 ευρώ. Αναφέρει, επίσης, ότι από 187 διατάξεις δέσμευσης, μόνο μία επικυρώθηκε από τα αρμόδια Δικαστικά συμβούλια.
 
Ενδεικτικά, ο κ. Νικολούδης αναφέρει για τις επιδόσεις των αντίστοιχων αρχών άλλων χωρών:
 
- Το Βέλγιο, το οποίο, κατά γενική ομολογία, διαθέτει την αρτιότερη από πλευράς οργάνωσης και εξοπλισμού μονάδα, πέτυχε τη δέσμευση εγκληματικού προϊόντος συνολικού ποσού 22.223.656,55 ευρώ.
 
- Η Πορτογαλία, με αντίστοιχο προς την Ελλάδα μέγεθος, 30.077.971,89 ευρώ.
 
- Η Ισπανία, με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, πέτυχε τη δέσμευση ποσού 12.398.000 ευρώ (το 2005).
 
- Η Μεγάλη Βρετανία, της οποίας η αντίστοιχη μονάδα (SOCA) είναι ο αποκλειστικός μηχανισμός δέσμευσης, πέτυχε τη δέσμευση εγκληματικού προϊόντος συνολικού ύψους 327.600.000 ευρώ.
 
Η βουλευτής, στην ερώτησή της, είχε επικαλεστεί δηλώσεις του Ρέιμοντ Μπέικερ, προέδρου του αμερικανικού ινστιτούτου μελετών Global Financial Integrity, στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, για εκροές δισεκατομμυρίων μαύρου χρήματος από και προς την Ελλάδα, το διάστημα 2003-2011 και, συγκεκριμένα, ότι μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα 261 δισ. δολάρια παράνομου χρήματος.
 
Στην απάντησή του ο κ. Νικολούδης χαρακτηρίζει τουλάχιστον αυθαίρετα όσα αναφέρονται περί εισροών-εκροών χρήματος και επισημαίνει ότι οι δηλώσεις προέρχονται από πρόσωπο που φέρεται ότι είναι πρόεδρος μιας «μη κυβερνητικής οργάνωσης», άρα δεν έχουν κάποια επισημότητα και, ως γενικές εκτιμήσεις, ούτε να επιβεβαιωθούν ούτε να διαψευσθούν μπορούν.
 
Ο κ. Νικολούδης σημειώνει τι «χωρίς κανείς να αρνείται το πρόβλημα της ύπαρξης του φαινομένου της διαφθοράς στη χώρα μας, εκείνο που μπορεί να λεχθεί είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο και, απλούστατα, αρμόδιοι και αναρμόδιοι φορείς, ηθελημένα ή αθέλητα, άφησαν να δημιουργηθεί μια τέτοια εντύπωση ή εικόνα».

Πηγή Newsbeast.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης