Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέο σώμα «αδιάφθορων» φορο-ελεγκτών συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Θα διοικείται από τον μόνιμο γενικό γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων, ο οποίος θα είναι τεχνοκράτης και θα λειτουργεί ως «διευθύνων σύμβουλος».

Η δημιουργία της νέας υπηρεσίας προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο και αναμένεται να λειτουργήσει από τον Μάρτιο του 2013. Ο επικεφαλής του νέου σώματος δεν θα έχει καμία πολιτική ή κομματική σχέση με την εκάστοτε κυβέρνηση και η θητεία του θα είναι μακράς διάρκειας.

Η νέα ανεξάρτητη υπηρεσία θα λειτουργεί με σύγχρονες δομές και μεθόδους και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον καταλογισμό, τη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Στο νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη δημιουργία μιας νέας φορολογικής διοίκησης. Θα έχει τη μορφή ενός ανεξάρτητου οργανισμού ή φορέα, θα διοικείται από μη πολιτικό πρόσωπο με θητεία συγκεκριμένης διάρκειας και θα αποτελείται από τουλάχιστον 2.000 έμπειρους ελεγκτές και χιλιάδες υπαλλήλους που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις διαδικασίες είσπραξης των φορολογικών εσόδων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών:

Θα προχωρήσει, εντός των προσεχών εβδομάδων, στον διορισμό ενός νέου γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων. Ο ρόλος και τα προσόντα του προσώπου αυτού θα καθοριστούν με νομοθετική ρύθμιση. Οσον αφορά τα προσόντα, ο νέος γενικός θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία στην άσκηση διοίκησης, εξειδίκευση σε φορολογικά αντικείμενα και φήμη «αδιάφθορου» (θα πρέπει να έχει επιδείξει στο παρελθόν νοοτροπία αυστηρής φορολογικής συμμόρφωσης).

Με ενδιάμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβιβάσει εξουσίες λήψης αποφάσεων στον νέο γενικό γραμματέα.

Οι εξουσίες αυτές θα περιλαμβάνουν την αρμοδιότητα της λήψης αποφάσεων για τη λειτουργία των εποπτευόμενων υπηρεσιών, τη διεύθυνση και τον έλεγχο των εφοριών και των τελωνείων, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την αντικατάσταση των ανώτερων διευθυντικών στελεχών που έχουν χαμηλή αποδοτικότητα, τη διαχείριση του προϋπολογισμού της φορολογικής διοίκησης, καθώς και τη διαχείριση όλων των πληροφοριών με τη δέουσα εμπιστευτικότητα.

Θα νομοθετήσει την ίδρυση ενός νέου σώματος, της νέας ημιαυτόνομης φορολογικής υπηρεσίας, το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013.

Θα μεταφέρει 100 έμπειρους ελεγκτές στη Μονάδα Μεγάλων Φορολογουμένων και θα συστήσει σε δύο περιοχές της χώρας από μία ακόμη λειτουργική μονάδα αρμόδια για τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου και υψηλού εισοδήματος, στην οποία θα μεταφερθούν 50 έμπειροι ελεγκτές.

Θα συστήσει εξειδικευμένες μονάδες για τη διαχείριση των οφειλών σε μεγάλες εφορίες και θα τοποθετήσει τουλάχιστον το 10% των κατά τόπους υπαλλήλων σε αυτήν τη λειτουργική δομή μέχρι το τέλος του 2012.

Θα απλοποιήσει τη διαδικασία επαναξιολόγησης των φοροελεγκτών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2.000 ελεγκτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Οι ελεγκτές θα αξιολογούνται δύο φορές τον χρόνο για τις επιδόσεις τους.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description stefos | Οκτωβρίου 29, 2012 10:50 π.μ. | Reply
Εντάξει με την ανεργία παιδιά. ΧΙΛΙΑΔΕΣ προσλήψεις!!!
image description SophiaL | Οκτωβρίου 29, 2012 10:45 π.μ. | Reply
Οσον αφορά τα προσόντα, ....και φήμη «αδιάφθορου» (θα πρέπει να έχει επιδείξει στο παρελθόν νοοτροπία αυστηρής φορολογικής συμμόρφωσης).

που θα τον βρείτε αυτόν βρε παιδιά?? με φήμη "αδιάφθορου"??? εδώ γελάνε..υπάρχει τέτοιος ανάμεσα σας?
image description CharlieBlue | Οκτωβρίου 29, 2012 12:32 μ.μ. | Reply
Παρών ! ! Μου λείπουν βέβαια κατιτίς περγαμηνές σε άσκηση διοίκησης, εξειδίκευση σε φορολογικά αντικείμενα και "επίδειξη νοοτροπίας αυστηρής φορολογικής συμμόρφωσης στο παρελθόν". Αλλά, άμα ψάχνετε αδιάφθορο, είμαι ο άνθρωπός σας! ! ... και διαθέσιμος άμεσα : ( Μόνο κοιτάχτε μη μπερδευτείτε κ βάλετε στη θέση αυτή κάνα "αδιάφορο", να τα κάνει πάλι μαντάρα : )
image description Pedro | Οκτωβρίου 29, 2012 2:59 μ.μ. | Reply
Ελάτε ας χαλαρώσουμε. Να το δεχτώ ότι είναι για τα πανηγύρια, αφού θα έπρεπε να είχαν χτυπήσει την φοροδιαφυγή στις καλές μέρες και όχι τώρα. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Επίσης αν δεν πιαστεί η φοροδιαφυγή δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθουν οι φορολογικοί συντελεστές. Ποτέ !! Πρωτα θα πιασουμε την φοροδιαφυγή και θα αποδείξουμε ότι μπορουμε να μειωσουμε την μαύρη οικονομία και μετα θα μπορούν να ζητήσουν σαν αντάλλαγμα μια μείωση ΦΠΑ κλπ...
image description elezia | Οκτωβρίου 29, 2012 4:51 μ.μ. | Reply
(Θα νομοθετήσει την ίδρυση ενός νέου σώματος, της νέας ημιαυτόνομης φορολογικής υπηρεσίας, το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013.Θα απλοποιήσει τη διαδικασία επαναξιολόγησης των φοροελεγκτών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2.000 ελεγκτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Οι ελεγκτές θα αξιολογούνται δύο φορές τον χρόνο για τις επιδόσεις τους.)
Αγαπητε Pedro οπως βλεπεις για το 2013 δεν θα ειμαστε ετοιμοι πρεπει να τακτοποιηθουν οσοι δεν προλαβαν.Για το 2014 βλεπουμε να γινουν και εκλογες .

Ευχαριστω,
Ελενη
image description Ωρε γέλια!!! | Οκτωβρίου 29, 2012 7:40 μ.μ. | Reply
Δηλαδή δεν θα είναι μη πολιτικό πρόσωπο και δεν θα έχει καμιά πολιτική ή κοματική σχέση με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά θα διορίζεται από το υπουργείο οικονομικών ... ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ οι του μνημονίου μας δουλεύουν.... είσαι φίλος; μη γίνεις μέλος γιατί μπορεί να είσαι πιό χρήσιμος...
image description PLAPOUTAS | Οκτωβρίου 29, 2012 10:53 μ.μ. | Reply
Κατανοώ τα ειρωνικά σχόλια και εδώ που τα λέμε είναι δικαιολογημένα...... Ομωςοφείλω να ομολογήσω ότι είναι θετική η ενέργεια του Μαυραγάννη και αν δεν είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα, θα έχει αποτελέσματα....Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια, αλλά με αποφάσεις όπως αυτή της δημιουργίας ενός αξιόπιστου και ισχυρού φοροελεγκτικού μηχανισμού.....Προϋπόθεση όμως είναι η σωστή και αμερόληπτη υλοποίηση της απόφασης αυτής.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο