Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αφέθηκε ελεύθερος ο Κ. Βαξεβάνης

29 Οκτώβριου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Ελεύθερος αφέθηκε ο Κ. Βαξεβάνης από τον εισαγγελέα και θα δικαστεί αύριο ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

«Νομικό τερτίπι» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης τη σύλληψη και δίωξή του για τη δημοσιοποίηση καταλόγου ονομάτων, που φέρεται να είναι η «λίστα Λαγκάρντ». Σε δηλώσεις του ο εκδότης του περιοδικού HOT DOC, που αφέθηκε ελεύθερος από τον εισαγγελέα και θα δικαστεί αύριο ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, επεσήμενε ότι δεν αποτελούν προσωπικό δεδομένο οι συναλλαγές πολιτών με τράπεζες. Όπως είπε, «διυλίζουν τις συντάξεις και καταπίνουν τη λίστα. Εδώ και τρία χρόνια εφευρίσκουν νόμιμες κατασκευές για να μην ελεγχθούν όσοι αναφέρονται στην λίστα». Ο δημοσιογράφος δήλωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «υπόδικοι θα έπρεπε να είναι οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου που απέκρυψαν την λίστα, επεξεργάστηκαν προσωπικά δεδομένα και υπέθαλψαν εγκληματίες».

Ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Βασίλης Καπερνάρος ανέφερε ότι η Εισαγγελία δεν συγκινήθηκε όταν μεγάλη εφημερίδα δημοσιοποίησε φορολογικά στοιχεία καλλιτεχνών ούτε όταν γνωστό ενημερωτικό πόρταλ δημοσιοποίησε ονόματα της λίστας πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ. Προς συμπαράσταση του δημοσιογράφου βρίσκονταν στην Ευελπίδων ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, και το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Χρήστος Κυρίτσης. Όλοι οι παριστάμενοι στηλίτευσαν την άσκηση ποινικής δίωξης και έκαναν λόγο για «ευάλωτη ελεθεροτυπία».

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη σε φιλικό σπίτι στη Δροσιά, από την αστυνομία, το πρωί της Κυριακής 28 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, για τη δημοσίευση λίστας που αναφέρεται ότι είναι η «λίστα Λαγκάρντ» στο περιοδικό του και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ και ακολούθως στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να του αασκηθεί η δίωξη. Η σύλληψη έγινε μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, η οποία κινήθηκε αυτεπάγγελτα για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε: «Κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC, όπου δημοσιεύονται ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ».

Το Σάββατο, στην ιστοσελίδα koutipandoras.gr αναρτήθηκε το παρακάτω κείμενο:

«Αυταπάγγελτη δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας υπηρεσίας ημέρα Σάββατο, λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησε το HOT DOC που δημοσιεύει τη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.059 ονόματα ελλήνων που διατηρούσαν λογαριασμούς στην ελβετική HSBC στο δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Η Δικαιοσύνη που για τρία χρόνια κωλυσιεργεί, κάνει τα στραβά μάτια και παρακολουθεί νωχελικά σαν απλός παρατηρητής την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, με τα «αντανακλαστικά» της.

Πρόκειται για προκλητική δίωξη στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου που τόλμησε να δημοσιεύσει μέσω του περιοδικού του, ονόματα ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι εκβιασμών και λασπολογίας. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς.

Η πρόκληση δε είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η Δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά αντί να στραφεί εναντίον αυτών που λασπολογούν-εκβιάζουν-κοροϊδεύουν έναν λαό στρέφονται κατά εκείνων που επιδιώκουν με αξιοπρέπεια την αλήθεια».

ΣΥΡΙΖΑ: Ακραία πράξη πολιτικής σκοπιμότητας

«Η σύλληψη του εκδότη του περιοδικού Hot-Doc Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί μια ακραία πράξη πολιτικής σκοπιμότητας με ανίσχυρο νομικό περίβλημα», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συνιστά πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία, οι πολιτικοί υπεύθυνοι της συγκάλυψης και της διαφθοράς να απολαμβάνουν της νομικής ασυλίας, την ίδια στιγμή που οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν και εκφράζουν, μέσα από τη δουλειά τους, την ανάγκη της διαφάνειας και της αποκάλυψης, αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι εγκληματίες. Πρόκειται για άλλο ένα σημάδι έκπτωσης της λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα του μνημονίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Απαράδεκτη και προκλητική» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την ποινική δίωξη του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη για δημοσιοποίηση λίστας που φέρεται να είναι η λίστα Λαγκάρντ.

«Η κυβέρνηση διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο. Να σταματήσει τώρα η κοροϊδία και ο εμπαιγμός του λαού (με τις λίστες), από αυτούς που τις κρύβουν, τις χάνουν ή τις χρησιμοποιούν ανάλογα με τις πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητές τους» τονίζεται στο σχετικό σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

«Το οικονομικό σύστημα και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις δε θέλουν να μάθει ο λαός την αλήθεια και έχουν συμφέρον να τον αποπροσανατολίζουν και να τον κοροϊδεύουν», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Πηγή Καθημερινή



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης