Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η αέναη θυσία μιας σύγχρονής Ιφιγένειας!

του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Άπνοια στη θάλασσα του Αιγαίου!. Δεν φουσκώνουν τα πανιά των πλοίων του ελληνικού στόλου που πλέουν για την Τροία. Και τώρα τι να κάνουμε αναρωτιέται ο στρατός των Ελλήνων;
Να θυσιάσει ο αρχηγός την αγαπημένη του μικροκόρη,  Ιφιγένεια, αποφάσισαν οι Θεοί.
Ως η σύγχρονη λοιπόν μικροκόρη του πρώην πρωθυπουργού των Ελλήνων, Γεωργίου Παπανδρέου, ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δέχτηκε να θυσιαστεί (για πρώτη φορά)  στο βωμό του εθνικού χρέους, αναλαμβάνοντας την θέση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.
Το τι και ποιος θυσιάστηκε βέβαια εκείνη την περίοδο, αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα φιλοσοφικό ερώτημα. Για ορισμένους η αποδοχή του καυτού θώκου του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών από έναν πολιτικό του διαμετρήματος του κου Βενιζέλου, θα μπορούσε πράγματι να χαρακτηριστεί θυσία! Για πολλούς όμως άλλους, ό,τι πραγματικά θυσιάστηκε με την επιλογή εκείνη, ήταν το μέλλον του ελληνικού λαού.
Προκειμένου να αποδώσουμε λοιπόν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, καλό είναι να τονίσουμε καταρχάς ότι το προαναφερθέν Υπουργείο ουδεμία σχέση έχει με τα αντίστοιχα του Πολιτισμού ή της Παιδείας για παράδειγμα, η θήτευση στα οποία δεν προαπαιτεί απαραίτητα ειδικές τεχνικές γνώσεις.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας απαιτεί Υπουργούς –ιδιαίτερα για την χώρα μας λόγω των δομών του κράτους και των θεσμικών κενών που προκαλούν– με εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και εμπειρία στον σχεδιασμό και άσκηση μέτρων οικονομικής πολιτικής. Η πορεία άλλωστε του άπειρου σε χρηματοοικονομικά και δημόσια οικονομικά προκατόχου του, θα μπορούσε να αποτελεί το τέλειο παράδειγμα προς αποφυγή.
Είναι λοιπόν πέραν κάθε λογικής η αποδοχή της συγκεκριμένης θέσης από ένα άτομο (όχι απαραίτητα οικονομολόγο) χωρίς τις απαιτούμενες δεξιότητες. Δε γίνεται την ώρα που δίνει o οποιοσδήποτε Υπουργός Οικονομικών μάχες σ’ έναν ασύμμετρο διεθνή οικονομικό πόλεμο, να στηρίζει τις δυνάμεις σου μόνο σε συμβούλους με μη θεσμικό ρόλο, που απλά ανήκουν στο περιβάλλον του.
Μετά από λίγο καιρό ο κος Βενιζέλος αποφάσισε να ξαναθυσιαστεί, αναλαμβάνοντας την αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ. Και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες για προσωπική θυσία συνεχίζονται και στο πλαίσιο της τριμερούς κυβέρνησης…
Αποτελεί λοιπόν ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την σύγχρονη τραγική φιγούρα της Ιφιγένειας ή όχι; Αφού εκ των προτέρων ο ίδιος γνώριζε –και λόγω της γνωστής του ευφυϊας– ότι θα αποτύχει στον ρόλο που του ανατέθηκε, ως Υπουργού Οικονομικών, είναι δυνατόν να πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό θα έσωζε τον τόπο και θα ανάτασσε το κόμμα του οποίου διακαώς ήθελε να ηγηθεί;
Μήπως έλπιζε ότι κι’ αυτός θα είχε την τύχη της Ιφιγένειας, η οποία θα σωζόταν την τελευταία στιγμή από τους δυνατούς της Ευρώπης, όπως και έγινε; Μήπως πίστευε ή ακόμη πιστεύει ότι  παρά την όποια αποτυχία του στα οικονομικά της ψωροκώσταινας και την σημερινή καθίζηση του ΠΑΣΟΚ, στο τέλος μια μπουχτισμένη πια Άρτεμης θα τον αρπάξει για πολλοστή φορά από το θυσιαστήριο διασώζοντας το πολιτικό του κεφάλαιο;
Και αν έχει εκνευριστεί η Άρτεμης μαζί του και τον εγκαταλείψει τελικά, τότε μπορεί να ποντάρει ότι θα γλιτώσει τη θυσία, εξαιτίας μιας αναπάντεχης απεργίας της υπεύθυνης ιέρειας της τελετής, ή της αποχής από τα καθήκοντά τους των συντηρητών του βωμού ή ακόμη των υπευθύνων για τα ξύλα της πυράς,!  
Εν πάσει περιπτώσει, επειδή αποδεδειγμένα η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνον ως φάρσα, γι’ αυτό τα τελευταία αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για το ΠΑΣΟΚ, καλό είναι να λαμβάνονται στο μέλλον υπόψη απ’ όλους τους επίδοξους  ηγέτες που σκέπτονται να θυσιαστούν…


    
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description χρηστος | Οκτωβρίου 29, 2012 10:27 π.μ. | Reply
Αν είχαμε εναν ΑΚΗ στο τιμόνι που ξέρει από εισπράξεις και απο κομπόδεμα θα ειχε βρει λύσεις σε όλα.
Διότι ο άνθρωπος που ξέρει να προασπίζεται το συμφέρον του ξέρει να υπερασπίζεται και το συμφέρον αυτών που εκπροσωπεί.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο