Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μετά τη διατήρηση των «παγωμένων» τριετιών - «Μάχη» έως την ύστατη στιγμή για αποζημιώσεις και ελαστικά ωράρια

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ «ΠΑΓΩΜΕΝΩΝ» ΤΡΙΕΤΙΩΝ - «Μάχη» έως την ύστατη στιγμή για αποζημιώσεις και ελαστικά ωράρια

Εως την ύστατη στιγμή -δηλαδή μέχρι τις τρεις το μεσημέρι οπότε συναντώνται οι αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης- συνεχίζεται η «μάχη» για τις αποζημιώσεις λόγω απροειδοποίητης απόλυσης και τα ελαστικά ωράρια εργασίας. Και τα δύο αυτά θέματα παρέμεναν, έως αργά χθες το βράδυ, «ανοικτά» στην εξ' αποστάσεως διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει καμία ένδειξη ότι, μετά την υποχώρηση στο θέμα της διατήρησης των «παγωμένων» τριετιών στον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η τρόικα είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί τις αντιπροτάσεις του υπουργείου ούτε για τις αποζημιώσεις ούτε και για τα ωράρια. Κυβερνητικά στελέχη ενημερώθηκαν ότι η τρόικα:

Δεν αποδέχεται την αντιπρόταση του Ι. Βρούτση να καταβάλλεται «έξτρα» αποζημίωση για όλα τα χρόνια με πλαφόν τα 2.000 ευρώ πάνω από τα δώδεκα μηνιάτικα που αντιστοιχούν σε δεκαέξι χρόνια προϋπηρεσίας. Η τρόικα, έχοντας ζητήσει η «έξτρα» αποζημίωση να υπολογίζεται το πολύ για έξι μήνες και με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (δηλ. έως 3.516 ευρώ), απορρίπτει τόσο το πλαφόν των 2.000 ευρώ όσο και την «κάλυψη» όλων των ετών προϋπηρεσίας πάνω από τα δεκαέξι.

Η συμβιβαστική λύση που μπαίνει στο τραπέζι είναι να καταβάλλονται το πολύ έως έξι μηνιάτικα και να ισχύει ένα χαμηλότερο πλαφόν, κοντά σε ένα μέσο μισθό (περί τα 1.000 - 1.500 ευρώ). «Κλειδωμένος» είναι, ωστόσο, ο περιορισμός του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση στους τρεις μήνες κατ' ανώτατο όριο, από τους έξι σήμερα, διευκολύνοντας την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης (κατά πολύ χαμηλότερα ποσά σε σχέση με το... υπό διαπραγμάτευση σύστημα της απροειδοποίητης).

Εμμένει στην παροχή της δυνατότητας εφαρμογής ελαστικών ωραρίων σε εξαήμερη βάση ακόμη και με ατομική συμφωνία.

Τα σενάρια για τις αποζημιώσεις των παλαιών εργαζομένων
Με την πρόταση του υπουργείου, μετά τα δώδεκα μηνιάτικα που αντιστοιχούν στα δεκαέξι έτη και καταβάλλονται με την αναλογία των δώρων (το 1/6), το «έξτρα» ποσό θα ήταν 2.000 ευρώ Χ όσους μήνες αποζημίωσης δικαιούται ο εργαζόμενος (έως και 12 επιπλέον αν είχε προϋπηρεσία 28 ετών στον ίδιο εργοδότη).

Με βάση την αρχική πρόταση της τρόικας η έξτρα αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.516 ευρώ (6 μήνες Χ 586 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός).

Η ενδιάμεση λύση που συζητείται είναι να καλύπτονται οι έξι μήνες με βάση ένα μέσο μισθό (1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ).

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Οκτωβρίου 24, 2012 8:27 π.μ. | Reply
Ζητά η τρόικα ένα κάρο μ....., και ο Βρούτσης σώζει (σώζει!!!) τα μισά. Δίνει μάχη για να ...σώσει τις τριετίες....
Έλεος. Ποιος βλαξ τους πιστεύει...;
image description cisse | Οκτωβρίου 24, 2012 1:20 μ.μ. | Reply
οι τριετιες μετρανε και στον ιδιο εργοδοτη.?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο