Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μετά τη διατήρηση των «παγωμένων» τριετιών - «Μάχη» έως την ύστατη στιγμή για αποζημιώσεις και ελαστικά ωράρια

24 Οκτώβριου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ «ΠΑΓΩΜΕΝΩΝ» ΤΡΙΕΤΙΩΝ - «Μάχη» έως την ύστατη στιγμή για αποζημιώσεις και ελαστικά ωράρια

Εως την ύστατη στιγμή -δηλαδή μέχρι τις τρεις το μεσημέρι οπότε συναντώνται οι αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης- συνεχίζεται η «μάχη» για τις αποζημιώσεις λόγω απροειδοποίητης απόλυσης και τα ελαστικά ωράρια εργασίας. Και τα δύο αυτά θέματα παρέμεναν, έως αργά χθες το βράδυ, «ανοικτά» στην εξ' αποστάσεως διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει καμία ένδειξη ότι, μετά την υποχώρηση στο θέμα της διατήρησης των «παγωμένων» τριετιών στον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η τρόικα είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί τις αντιπροτάσεις του υπουργείου ούτε για τις αποζημιώσεις ούτε και για τα ωράρια. Κυβερνητικά στελέχη ενημερώθηκαν ότι η τρόικα:

Δεν αποδέχεται την αντιπρόταση του Ι. Βρούτση να καταβάλλεται «έξτρα» αποζημίωση για όλα τα χρόνια με πλαφόν τα 2.000 ευρώ πάνω από τα δώδεκα μηνιάτικα που αντιστοιχούν σε δεκαέξι χρόνια προϋπηρεσίας. Η τρόικα, έχοντας ζητήσει η «έξτρα» αποζημίωση να υπολογίζεται το πολύ για έξι μήνες και με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (δηλ. έως 3.516 ευρώ), απορρίπτει τόσο το πλαφόν των 2.000 ευρώ όσο και την «κάλυψη» όλων των ετών προϋπηρεσίας πάνω από τα δεκαέξι.

Η συμβιβαστική λύση που μπαίνει στο τραπέζι είναι να καταβάλλονται το πολύ έως έξι μηνιάτικα και να ισχύει ένα χαμηλότερο πλαφόν, κοντά σε ένα μέσο μισθό (περί τα 1.000 - 1.500 ευρώ). «Κλειδωμένος» είναι, ωστόσο, ο περιορισμός του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση στους τρεις μήνες κατ' ανώτατο όριο, από τους έξι σήμερα, διευκολύνοντας την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης (κατά πολύ χαμηλότερα ποσά σε σχέση με το... υπό διαπραγμάτευση σύστημα της απροειδοποίητης).

Εμμένει στην παροχή της δυνατότητας εφαρμογής ελαστικών ωραρίων σε εξαήμερη βάση ακόμη και με ατομική συμφωνία.

Τα σενάρια για τις αποζημιώσεις των παλαιών εργαζομένων
Με την πρόταση του υπουργείου, μετά τα δώδεκα μηνιάτικα που αντιστοιχούν στα δεκαέξι έτη και καταβάλλονται με την αναλογία των δώρων (το 1/6), το «έξτρα» ποσό θα ήταν 2.000 ευρώ Χ όσους μήνες αποζημίωσης δικαιούται ο εργαζόμενος (έως και 12 επιπλέον αν είχε προϋπηρεσία 28 ετών στον ίδιο εργοδότη).

Με βάση την αρχική πρόταση της τρόικας η έξτρα αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.516 ευρώ (6 μήνες Χ 586 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός).

Η ενδιάμεση λύση που συζητείται είναι να καλύπτονται οι έξι μήνες με βάση ένα μέσο μισθό (1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ).

Πηγή Ημερησία



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης