Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Απολογισμός του πρώτου μήνα λειτουργίας του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου

Περισσότερα από 6.000 προϊόντα παραεμπορίου εντοπίσθηκαν, δεσμεύθηκαν και καταστράφηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που οργάνωσε το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του.
 
Το ΣΥΚΑΠ συγκροτήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη και ο απολογισμός του πρώτου μήνα της δράσης του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
 
-Διενεργήθηκαν υπό το συντονισμό του ΣΥΚΑΠ 15 επιχειρήσεις σε ανοιχτούς χώρους τόσο οργανωμένου εμπορίου (λαϊκές – θρησκευτικές πανήγυρεις) όσο και σε πεζοδρόμια, πλατείες και σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς.
 
-Ελέγχθησαν 130 διακινητές και διαπιστώθηκαν 37 παραβάσεις.
 
-Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 6380 προϊόντα παραεμπορίου και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 38.400 ευρώ.
 
 
 
Στα βήματα που σχεδιάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα, πέρα από τους ελέγχους που γίνονται καθημερινά, εντάσσονται:
 
1.Η δημιουργία δικτύου 2 – 3 αποθηκών ανά την επικράτεια, όπου θα μεταφέρονται τα κατασχεθέντα παράνομα εμπορεύματα για αποθήκευση και καταστροφή ή ανακύκλωση. Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η μείωση του κόστους καταστροφής.
 
2.Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο:
 
α. τη νομική θεσμοθέτηση του ΣΥΚΑΠ,
 
β. την ένταξη στο νόμο 3892/2011 του ΣΔΟΕ, της ΕΛΑΣ και της Λιμενικής Αστυνομίας
 
γ. την αντιμετώπιση των περιπτώσεων εντοπισμού απομιμητικών προϊόντων που συνοδεύονται από τα απαραίτητα παραστατικά. Η ρύθμιση θα προβλέπει δέσμευση «εις χείρας τρίτου», λαμβάνοντας δείγμα του απομιμητικού προϊόντος για έλεγχο από ειδικό Μητρώο Πραγματογνωμόνων.
 
3.Η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε κανόνες αυτοπροστασίας, ελέγχου και επιχειρησιακού σχεδιασμού ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων αλλά και η ασφάλεια των ελεγκτών.
 
4. Η άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών και Υπαίθριου Εμπορίου σε όλες τις περιφέρειες καθώς και η νομοθετική ρύθμιση του καθεστώτος χρηματοδότησης τους. Σχετική επιστολή είχε απευθύνει προς τους Περιφερειάρχες ο ΓΓ Εμπορίου, ζητώντας την άμεση συγκρότηση των ΚΕΛΑΥΕ.
 
Καταληκτική ημερομηνία ανταπόκρισης ήταν η 12η Οκτωβρίου 2012 και μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί πλήρως οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας.
 
 
 
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣΥΚΑΠ μετέχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών για τη δίωξη του παραεμπορίου (Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ, τελωνεία, Περιφέρεια Αττικής, ΚΕΔΕ, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό) και φορέων επιχειρηματικού κόσμου (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος).
 
Το Συντονιστικό εδρεύει στο κτίριο της πλατείας Κάνιγγος και οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για καταγγελίες στο τετραψήφιο 1520.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο