Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δραστικές αλλαγές από ΕΕ στο καθεστώς του ΦΠΑ

Μια "δραστική" μεταρρύθμιση στο καθεστώς του ΦΠΑ, προκειμένου να περιορισθούν οι φορολογικές απάτες στις εσωτερικές συναλλαγές στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ...

Μια "δραστική" μεταρρύθμιση στο καθεστώς του ΦΠΑ, προκειμένου να περιορισθούν οι φορολογικές απάτες στις εσωτερικές συναλλαγές στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σκοπεύει να προτείνει στους "25" η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη τον αρμόδιο επίτροπο για τη Φορολογία Λάζλο Κόβατς, ανεξηγεί πως η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει τρείς πιθανές λύσεις: την ενίσχυση των υπαρχόντων εθνικών ελέγχων, το σύστημα της «αντίστροφης φορολόγησης» που εφαρμόζεται στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Αυστρία, και τέλος τη λύση Κόβατς.

Ας σημειωθεί πως μια λύση είναι αναγκαία καθώς, οι απάτες στον ΦΠΑ, που σχετίζονται με τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κοστίζουν στην ΕΕ περίπου 60 δις ευρώ κατ’ έτος, όπως τόνισε και ο Κόβατς σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο European Affairs Channel (EACh), της οποίας σύνοψη δημοσιεύει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πριν το καλοκαίρι, επιθυμία μας είναι να καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο, ουσιαστικά ένα σχέδιο επικοινωνίας, που δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά θα περιέχει κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να εξετασθούν στο συμβούλιο της ΕΚΟΦΙΝ, και θα μπορούσαν να θέσουν τις ορίζουσες για μία επιπλέον επεξεργασία».

Το ενδοκοινοτικό εμπόριο εξαιρείται από τον ΦΠΑ, που υπολογίζεται μόνον κατά την τελική κατανάλωση σε κάθε χώρα. Ο Κόβατς υποστηρίζει πως θα πρέπει στο μέλλον να πληρώνεται σε κάθε χώρα και σε κάθε βήμα της παραγωγής, αντί για την πληρωμή του στην χώρα τελικής διάθεσης του προϊόντος. Συνεπώς, οι χώρες εισαγωγής θα παραλαμβάνουν τον ΦΠΑ που θα συσσωρεύεται κατά τα διαδοχικά στάδια της συναλλαγής από τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι προμηθευτές τους.

Οι Βρυξέλλες ενδέχεται να υποβάλουν τις προτάσεις τους στους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ κατά την ερχόμενη μηνιαία σύνοδό τους, στις 7 Ιουνίου

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο