Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Α.ΚΙ.Ο.Ε. - Με υπεύθυνη δήλωση οι Λογιστές για τα αυτονόητα; Γιατί αυτή η προσβολή και ο αναχρονισμός;

Συνάδελφοι 

Σύμφωνα με την πρόσφατα εκδοθείσα εγκύκλιο 41225 ΔΙΟΕ-1004/28.9.2012 του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, θα απαιτεί από κάθε λογιστή εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους  την κατάθεση Υ.Δ. του Ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται ότι:

- ασκεί το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, 

- δεν διώκεται για ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα και 

- ότι έχει παρακολουθήσει όλη την αναγκαία εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο επίπεδο της επαγγελματικής του δραστηριότητας, (δηλ. επίπεδο τάξης άδειας που του παρέχει το ΟΕΕ). 

Το Ο.Ε.Ε. αφού ελέγχει το περιεχόμενο της δήλωσης, θα ενημερώνει αυτόματα το μητρώο λογιστών- φοροτεχνικών και θα εκδίδεται ειδική πράξη σε όσους αυτοδίκαια έχουν εκπέσει, λόγω της μη τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Βλέπουμε ότι, σε αντίθεση με επαγγελματίες άλλων κλάδων, για τους οικονομολόγους δεν αρκεί η υπογραφή τους αλλά απαιτείτε και Υπεύθυνη Δήλωση!!!! στην οποία θα δηλώνονται όλα τα παραπάνω με το πρόσχημα να επιτυγχάνονται όλα όσα αναφέρονται στην αρχή του σημειώματος μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η επιμόρφωση η κατάρτιση και η συνεχής ενημέρωση για παράδειγμα είναι οι κύριοι παράγοντες για την επαγγελματική μας επάρκεια, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που διανύουμε με την αλλαγή και έκδοση αναρίθμητων φορολογικών νόμων ή αποφάσεων. 

Σε κανέναν όμως επαγγελματικό - επιστημονικό κλάδο αυτή η επάρκεια δεν ελέγχεται με την υποχρεωτική υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης.

Η επάρκεια και άσκηση του επαγγέλματος προκύπτει και διαπιστώνεται από άλλα κανάλια ελέγχου. Από τη φορολογική δήλωση, από την εμπιστοσύνη και επαγγελματική αναγνώριση που δείχνει η αγορά στο πρόσωπο κάθε συναδέλφου επαγγελματία.  

Και το τραγελαφικό στην όλη υπόθεση, αυτό που δημιουργεί έκπληξη είναι, να δηλώνει κάθε οικονομολόγος Λογιστής - Φοροτεχνικός ότι δε διώκεται για ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα. 

Και ερωτάμε; στη περίπτωση που εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για κάποιο συνάδελφο - κάτι που συμβαίνει σε πολλούς και όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τυχαίνει αυτός ο συνάδελφος ή συνάδελφοι να απαλλάσσεται/νται με την ολοκλήρωση της δίκης, τότε τη συμβαίνει μέχρι να βγουν οι αποφάσεις;

Αυτοί θα πρέπει να σταματήσουν την εργασία τους;

Όλα αυτά τα είδαμε στην εγκύκλιο αυτή, που βγήκε όχι μόνο με την συναίνεση, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες του Προεδρείου του Ο.Ε.Ε. 

Η Ανεξάρτητη Κίνηση, από την πρώτη στιγμή αντέδρασε και σε συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ, διατύπωσε τις αντιρρήσεις της. 

Πέτυχε να γίνει κατανοητό το μέγεθος του ατοπήματος που είχε διαπράξει η Κεντρική Διοίκηση και αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή, στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να ζητείται η απάλειψη της διατύπωσης «δε διώκεται για ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα» και να αντικατασταθεί με τη διατύπωση «η οριστική καταδίκη σε ποινικό η πειθαρχικό παράπτωμα».

Όσο για τον έλεγχο με την υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούμε το επάγγελμα και ότι έχουμε λάβει την αναγκαία εκπαίδευση από το ΟΕΕ δεν έγινε κανένας λόγος. 

Συνάδελφοι,

- μας προβληματίζει έντονα ο ερασιτεχνικός τρόπος που η Κεντρική Διοίκηση αντιμετωπίζει τα κλαδικά θέματα,

- μας προβληματίζει ιδιαίτερα η συμπεριφορά ορισμένων συναδέλφων της Κεντρικής Διοίκησης που κόπτονται ότι εκφράζουν τα συμφέροντα επαγγελματιών, που όμως σιωπούν και αδρανούν στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας, 

- μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι μη επαγγελματίες Λογιστές - Φοροτεχνικοί, που πλειοψηφούν στην Κεντρική Διοίκηση καθορίζουν το επάγγελμα του Λογιστή - Φοροτεχνικού.

Πως πρότειναν τέτοια διάταξη; Μήπως από άγνοια; ή μήπως εσκεμμένως; και κάτω από ποιες σκοπιμότητες; 

Συνάδελφοι,

αυτές τις δύσκολες ώρες ο κλάδος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, όμως ένα Ο.Ε.Ε που θα στέκεται δίπλα στους οικονομολόγους και ιδιαίτερα δίπλα στους Λογιστές - Φοροτεχνικούς. 

Έχει ανάγκη από ένα Οικονομικό Επιμελητήριο που, ενόψει δήθεν της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, δεν θα χρησιμοποιείται σαν εφαλτήριο για την προσωπική ή επαγγελματική ανέλιξη ορισμένων και δεν θα καταδυναστεύεται και θα βάλλεται από όλους. 


Με Εκτίμηση

Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος
Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Ναι Σε Ολα | Οκτωβρίου 22, 2012 11:24 π.μ. | Reply
Αυτοί μπορούν να ζητάνε ότι θέλουν.έστω και ένας απο εμάς αν πάει να υπογράψει Υ/Δ θα είναι τεράστιος ΜΑ.....ΚΑΣ!!!!
image description dimi | Οκτωβρίου 22, 2012 11:00 π.μ. | Reply
Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.
image description AFRODITE70 | Οκτωβρίου 22, 2012 3:47 μ.μ. | Reply
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΕ?ΠΡΙΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ..ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΛΑΔΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ.ΤΟ ΟΕΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ,ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ?ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.ΤΙ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΧΕΙ?Ε??????ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο