Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι είκοσι ανατροπές στην φορολογία που «κλείδωσαν» και θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

22 Οκτώβριου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρχουν και αλλαγές - τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς δεν έχουν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες, αλλά και ποια μέτρα θα ισχύσουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012.

1 Φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ.

2 Για τους παραπάνω φορολογουμένους θα υπάρξει δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα της δαπάνης για ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους.

3 Διατήρηση των τεκμηρίων διαβίωσης για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

4. Αύξηση του συντελεστή παρακράτησης φόρου στο 25% από 20%.

5 Καταργείται για όλους το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά.
Για τον περιορισμό της επιβάρυνσης θα δοθεί μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 50 ευρώ για κάθε ένα πάνω από τα τρία, σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνάει ένα ύψος, με τον πήχη να τοποθετείται γύρω στα 12.000 ευρώ.

6 Μειώνεται  το πρόσθετο αφορολόγητο των 2.000 για τους αναπήρους στα 1.000 ευρώ.

7 Καταργούνται τα ειδικά αφορολόγητα όρια για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως στις παραμεθόριες περιοχές.

8 Καταργούνται όλες οι εκπτώσεις δαπανών για μισθωτούς και συνταξιούχους, εκτός από  τις δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

9 Διατηρείται με μικρές αλλαγές η κλίμακα φορολογίας και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο ανώτατος συντελεστής 45% που σήμερα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Απλά εξετάζεται η αύξηση του ποσού.

10 Αυξάνεται στο 15% από 10% από 1-1-2013 ο συντελεστής φορολογίας στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.

11 Καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών και πλέον θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων-εξόδων από το πρώτο ευρώ.

12 Οι ανώνυμες εταιρείες και οι ΕΠΕ θα φορολογούνται με συντελεστή 28% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ακόμα και εάν διανέμουν μέρισμα.

13 Αυξάνεται η φορολογία στο υγραέριο στα 330 ευρώ από 200 ευρώ ανά τόνο.

14 Ψαλιδίζεται το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές και αλλάζουν οι συντελεστές και τα κλιμάκια.

15 Μειώνεται στο 13% από 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους για το κάπνισμα με στόχο να αντισταθμισθούν οι απώλειες του Δημοσίου.

16 Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα «στριφτά» τσιγάρα.

17 Μειώνεται  το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανάλογα με την αξία του ακινήτου και την εισοδηματική κατάσταση του φορολογουμένου.

18 Επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 20% σε όλα τα εισοδήματα από ακίνητα.

19 Στη φορολογία κατοχής ακινήτων δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί οι συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου που το 2013 θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, αλλά ο νέος φόρος θα έχει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή θα φέρνει στα ταμεία 3 δισ. ευρώ ετησίως. Στον φόρο θα ενταχθούν όλα τα ακίνητα, ακόμα και τα αγροτεμάχια και κτήματα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού εκτάσεις.
Ο συντελεστής θα είναι κλιμακωτός και θα φθάνει ακόμα και στο 4%, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, ενώ θα υπάρξει και ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο της τάξης των 100.000 ευρώ, αντικειμενική αξία για την πρώτη ή κύρια κατοικία.

20 Μειώνεται στο 4% ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης από 8%-10% που είναι σήμερα.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης