Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Υπόμνημα-Διαμαρτυρία λογιστών-φοροτεχνικών κατοίκων Τήνου

ΠΡΟΣ: 1) TΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
2) ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ
3) ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ - ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ Δ.Ο.Υ.

ΚΟΙΝΟΠ: 1) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ κ.κ. ΓΙΑΝΝΗ  ΒΡΟΥΤΣΗ, 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟ
2) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
3) ΔΗΜΟ ΤΗΝΟΥ 
4) Δ.Ο.Υ. ΤΗΝΟΥ 


ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

1. Γεράσιμου Περπινιά του Αντωνίου, 
2. Ελένης Χριστάκη – Βιδάλη του Μάρκου, 
3. Γεωργίου Μαραγκού του Αντωνίου, 
4. Μαρίας Παπακωνσταντοπούλου – Φιλιππούση του Επαμεινώνδα,
5. Ζωής Καβούδη του Μάρκου,
6. Ιωάννη Σπανού – Αγά του Αντωνίου
7. Αντωνίου Φιλιππούση του Γεωργίου, 
λογιστών – φοροτεχνικών, κατοίκων πόλεως Τήνου του Δήμου Τήνου.  
-----------------------------------------------------------------------------------

Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη έκπληξη το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Ενοποιήσεων Δ.Ο.Υ. του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προτείνει να παραμείνουν μόνο δύο (2) Δ.Ο.Υ. στις Κυκλάδες και να καταργηθεί η Δ.Ο.Υ. Τήνου.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια τα κριτήρια τα οποία έλαβαν υπ΄ όψιν τους τα μέλη της παραπάνω Επιτροπής για να καταλήξουν στο πόρισμα αυτό, αλλά είναι βέβαιον ότι δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους το γεγονός ότι η Τήνος, όπως και πολλά άλλα νησιά των οποίων ζητείται η κατάργηση των Δ.Ο.Υ., δεν βρίσκονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά στο Αιγαίο, με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται αυτό. 

Προφανώς η Αρχή της Νησιωτικότητας, την οποία έλαβε υπ’ όψιν του ο Συνταγματικός Νομοθέτης κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίζοντας ρητά την ανάγκη να λαμβάνονται υπ’ όψιν διαφορετικά κριτήρια για τα νησιά της Χώρας μας σε όλα τα νομοθετήματα και τις εκφάνσεις λειτουργίας του Κράτους, δεν λήφθηκε υπ’ όψιν από τα μέλη της παραπάνω Επιτροπής. Όπως επίσης είναι βέβαιον ότι δεν λήφθηκε υπ’ όψιν η πολυδιαφημισμένη Αποκέντρωση του Κράτους, η οποία υποτίθεται ότι θα φέρει τις υπηρεσίες κοντύτερα στον πολίτη της Ελληνικής περιφέρειας, για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτησή του.  

Ζούμε και εργαζόμαστε σε ένα νησί, το οποίο κατοικείται από 10.069 μονίμους κατοίκους και του οποίου η Δ.Ο.Υ έχει τουλάχιστον 6.000 με 7.000 φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Επισημαίνουμε ότι η αύξηση του πληθυσμού στην Τήνο την τελευταία δεκαετία, έχει υπερβεί το εντυπωσιακό ποσοστό του δεκαπέντε τοις εκατό (15%), ενώ σχεδόν σε όλη την Ελλάδα υπήρξε μείωση πληθυσμού. 

Είναι γνωστό σε όλους, ότι η Τήνος αποτελεί λίκνο της Τέχνης και του Πολιτισμού στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο και ταυτόχρονα έδρα του Πανορθόδοξου Προσκυνήματος της Παναγίας της Μεγαλόχαρης, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια το νησί να έχει μεγάλη τουριστική κίνηση και προσέλευση επισκεπτών και να έχει αναπτύξει έντονη οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Τήνου, την έχουν καταστήσει ένα από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας την τελευταία εικοσαετία. Επιπλέον στο νησί αναπτύσσεται οικονομική δραστηριότητα και στον πρωτογενή τομέα, κυρίως στην γεωργοκτηνοτροφία, την αλιεία και την μαρμαρογλυπτική. Και βεβαίως θα πρέπει να τονίσουμε την έντονη οικοδομική δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια και τις χιλιάδες αγοραπωλησίες ακινήτων από Έλληνες και αλλοδαπούς, οι οποίες αποφέρουν σημαντικά έσοδα από διάφορους φόρους στο Κράτος. 

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όλοι εμείς που συναλλασσόμαστε καθημερινά με την Δ.Ο.Υ Τήνου, ότι εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας που έχει αναπτυχθεί στο νησί και των αγοραπωλησιών ακινήτων, η  Δ.Ο.Υ. Τήνου επιτελεί σημαντικό έργο και οι υπάλληλοι της εργάζονται καθημερινά με έντονους ρυθμούς και μεγάλη ευσυνειδησία για να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας που καλούνται να διεκπεραιώσουν. 

Η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σε μια άλλη Δ.Ο.Υ (πιθανόν της Σύρου) θα δυσχεράνει σοβαρά την ζωή των κατοίκων της Τήνου και των χιλιάδων συναλλασσομένων με αυτήν και ιδιαίτερα των επαγγελματιών (λογιστών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, επιχειρηματιών), που συναλλάσσονται εξ’ επαγγέλματος καθημερινά με αυτήν. Ιδιαίτερα για μας τους λογιστές, η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου αποτελεί απαξίωση και υποβάθμιση του επαγγέλματός μας, αφού εκ των πραγμάτων η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων πελατών μας θα είναι πλέον πολύ δυσχερής και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη, κυρίως σε περιπτώσεις που θα υπάρχει θέμα επείγοντος. 

Η μεταφορά μιας ακόμα Δημόσιας Υπηρεσίας (και δη της σημαντικότερης) από την Τήνο, μετά την φημολογούμενη μεταφορά του ΙΚΑ, του Τελωνείου και του Ειρηνοδικείου και η μεταφορά τους στη Σύρο ή αλλού, αποτελεί την απαρχή για την απαξίωση του νησιού και την προοδευτική με τον καιρό εγκατάλειψη από τους κατοίκους του, με ότι συνεπάγεται αυτό στο μέλλον.     

Είναι βέβαιον ότι εν τέλει το όποιο όφελος θα αποκομίσει το Κράτος από το κλείσιμο μιας ενεργής Δ.Ο.Υ, όπως είναι αυτή της Τήνου, θα είναι τελικά πολύ μικρότερο από την αντίστοιχη απώλεια εσόδων η οποία θα υπάρξει, ακριβώς λόγω της μη ύπαρξης της Δ.Ο.Υ. δίπλα στον πολίτη. Αυτό άραγε το έλαβαν υπ’ όψιν τους τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Ενοποιήσεων Δ.Ο.Υ.; 

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι η ενδεχόμενη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου, αποτελεί σοβαρό σφάλμα και πλήγμα για το νησί της Τήνου, τους χιλιάδες κατοίκους του και την Εθνική Οικονομία και ως εκ τούτου εντέλει η απόφαση αυτή τελικά δεν  θα ληφθεί.     
          

Τήνος 17-10-2012 

Με Τιμή 

1.- ΠΕΡΠΙΝΙΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
2.- ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΕΛEΝΗ
3.- ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4.-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
5.-ΚΑΒΟΥΔΗ ΖΩΗ
6.-ΣΠΑΝΟΣ - ΑΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
7.- ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο