Ειδήσεις Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Το IASB δημοσιεύει προτάσεις σύγκλισης για το κόστος δανεισμού

Το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) δημοσίευσε στις 25-05-06 για δημόσιο σχολιασμό προτάσεις για τη βελτίωση της λογιστικής μεταχείρισης του κόστους δανεισμού. ...

Το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) δημοσίευσε σήμερα για δημόσιο σχολιασμό προτάσεις για τη βελτίωση της λογιστικής μεταχείρισης του κόστους δανεισμού. Οι προτάσεις εκτίθενται σε ένα Προσχέδιο Έκθεσης προτεινόμενων τροποποιήσεων του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου (ΔΛΠ) 23 Κόστος Δανεισμού

Οι προτάσεις σηματοδοτούν άλλο ένα βήμα προς τη σύγκλιση των διεθνών και εθνικών προτύπων συνεχίζοντας το έργο του IASB στο κοινό βραχυπρόθεσμο σχέδιο σύγκλισης με το Αμερικανικό Συμβούλιο Προτύπων Χρηματοοικονομικής Λογιστικής (FASB). Ο αντικειμενικός σκοπός του σχεδίου είναι η μείωση των διαφορών μεταξύ των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS) του IASB και των Αμερικανικών Λογιστικών Αρχών Γενικής Αποδοχής (US GAAP).

Το Προσχέδιο είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης που έκανε το IASB ανάμεσα στο ΔΛΠ 23 Κόστος Δανεισμού και το αμερικάνικο πρότυπο SFAS 34 Κεφαλαιοποίηση του Κόστους των Τόκων.  Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο ΔΛΠ 23 θα εξαλείψουν μία σημαντική διαφορά στον τρόπο λογιστικής μεταχείρισης του κόστους δανεισμού από τα δύο πρότυπα.

Το Προσχέδιο προτείνει να απαιτείται μία οικονομική οντότητα να κεφαλαιοποιεί το κόστος δανεισμού που είναι άμεσα αποδοτέο στην απόκτηση, κατασκευή ή παραγωγή ενός εγκεκριμένου στοιχείου (qualifying asset) ως τμήμα του κόστους αυτού του στοιχείου. Η επιλογή της άμεσης αναγνώρισης αυτού του κόστους δανεισμού ως δαπάνη θα απαλειφθεί.

Το IASB πιστεύει ότι η εξάλειψη της μιας από τις δύο επιλογές στη λογιστική του κόστους δανεισμού που είναι άμεσα αποδοτέο στην απόκτηση, κατασκευή ή παραγωγή ενός εγκεκριμένου στοιχείου θα βελτιώσει τις χρηματοοικονομικές αναφορές και θα έχει ως αποτέλεσμα πληροφορίες για οικονομικές οντότητες, οι οποίες θα είναι πιο εύκολο να συγκριθούν.

Παρουσιάζοντας το Προσχέδιο, ο Sir David Tweedie, Πρόεδρος του IASB, είπε:

Οι προτάσεις στο Προσχέδιο συνεχίζουν το έργο μας για την εξάλειψη σημαντικών διαφορών μεταξύ των ΔΠΧΠ και των US GAAP και τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών αναφορών. Αν εγκριθούν, αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές θα ευθυγραμμίσουν τα διεθνή και τα αμερικανικά πρότυπα απαιτώντας από τις εταιρείες να κεφαλαιοποιούν το κόστος δανεισμού που είναι άμεσα αποδοτέο στην απόκτηση, κατασκευή ή παραγωγή ενός εγκεκριμένου στοιχείου. Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις ωφελούν τους χρήστες των χρηματοοικονομικών αναφορών, με ελάχιστο επιπλέον κόστος στο σύστημα για εκείνους που τις ετοιμάζουν, βελτιώνοντας τη συγκρισιμότητα των χρηματοοικονομικών πληροφοριών για οικονομικές οντότητες που εφαρμόζουν τα ΔΠΧΠ και οντότητες που εφαρμόζουν τις US GAAP.

Το IASB ζητεί να υποβληθούν σχόλια για το Προσχέδιο μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2006.

Mετάφραση Ρένα λιαπάτη

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο