Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά
Αλλες ειδήσεις

Κατατέθηκαν οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα

Στην προστασία των εν ενεργεία εργαζομένων, εστιάζεται η προσπάθεια του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που απέστειλε σήμερα εναλλακτικά σενάρια για τα εργασιακά προς τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική πλευρά αποδέχεται, κατ' αρχήν, την ανάγκη για μείωση του ύψους των αποζημιώσεων, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, αλλά θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την εξαίρεση των παλαιότερων εργαζομένων.

Τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι, αν γίνει δεκτή στην παρούσα φάση η απαίτηση της τρόικας για δραστική μείωση των αποζημιώσεων, που θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους, θα προκαλέσει εκτίναξη της ήδη υψηλής ανεργίας, εφόσον η αγορά εργασίας θα στραφεί προς την αντικατάσταση των παλαιών «ακριβών» εργαζομένων με νέους «φθηνότερους» εργαζόμενους.

Η εξέλιξη αυτή, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τα κρατικά έσοδα και τη βιωσιμότητα των Ταμείων, εξαιτίας της μεγάλης απώλειας φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και της αύξησης των επιδομάτων ανεργίας.

Για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου που θα επικυρώνει τη νέα συμφωνία, θα προβλέπονται, σύμφωνα με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα κινείται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σκληρότερη είναι η μάχη που καλείται να δώσει ο υπουργός Εργασίας στο θέμα της διατήρησης των τριετιών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στις θέσεις τους και θεωρούν ότι το θέμα έχει νομοθετηθεί από το 2ο Μνημόνιο και, κατά συνέπεια, έχει κλείσει, η δε επαναφορά του θέματος συνιστά στην ουσία αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, πάντως, εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία χωρίς να επέλθει απορρύθμιση στην αγορά εργασίας


Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description 969 | October 19, 2012 9:38 AM | Reply
Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος μισθού δεν σας απασχολεί? Οταν πρόκειται να συγκρίνουμε δεν επιλέγουμε μόνο αυτά που μας εξυπηρετούν έχει και άλλες παραμέτρους η σύγκριση. Στο όνομα και με επιχείρημα την ανταγωνιστικότητα γίναμε τα πειραματόζωα στο οικονομικό πείραμα της Ευρώπης . Επεται βέβαια συνέχεια και σε άλλες χώρες πρώτα οι Νότιοι και ας μην εφησυχάζουν οι βόρειοι έρχεται και αυτών η σειρά.
Και μιλώντας για ανταγωνιστικότητα είναι ίδια σε όλες τις χώρες τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ... Ειναι ίδιες οι ασφαλιστικές εισφορές στις υπόλοιπες χώρες ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ . Καταργούμε τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ αλλά τις εισφορές τις θέλουμε ως κράτος και τελικά δεν μειώνουμε τα ποσοστά στις εισφορές . Καταλάβαμε τώρα γιατί ήταν προβληματικοί Οργανισμοί διότι οι Οργανισμοί αυτοί δεν εισεπράτταν αυτά που πλήρωναν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι . Για ποια ανταγωνιστικότητα και ποια πάταξη φοροδιαφυγής μιλάμε με τον εξοντωτικό οριζόντιο συντελεστή του 28% που είναι υπό ψήφιση για τις μικρές επιχειρήσεις... Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ανταγωνιστικότητα δεν είναι σκοπός αλλά μόνο επιχείρημα για να επιτευχθούν ΑΛΛΟΙ σκοποί....
image description PantelisCh | October 19, 2012 11:32 AM | Reply
Τώρα, εκτός από τους νεο- και παλαιο-ασφαλισμένους, θα έχουμε και τους νέο- παλαιο-προσλαμβανομένους...
image description agamemnon | October 19, 2012 12:10 PM | Reply
Για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο επιδόματος ανεργίας θα πείτε τίποτα;
image description doctor | October 19, 2012 12:35 PM | Reply
Ο κύριος Βρούτσης αγνοεί βασικά θέματα λειτουργίας μιας οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.
Μία νομισματική ζώνη μπορεί να σταθεί μόνο όταν υπάρχει ενιαίο κράτος, μία ομοσπονδιακή τράπεζα (στα πρότυπα της FED στις ΗΠΑ), ελεύθερη και απρόσκοπτη κίνηση κεφαλαίων και εργασίας, και, τέλος, ένα έθνος. Ελλείψει του τελευταίου, πρέπει να πληρούνται οι άλλοι όροι. Άρα, σύγκλιση των οικονομιών που απαρτίζουν την ευρωζώνη, κοινή πολιτική μισθών και αγοράς εργασίας, κοινή φορολογική πολιτική.
Αλλιώς η ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου να διαλυθεί και όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα καλύτερα να διαλυθεί διότι δεν αποτελεί ένωση κρατών αλλά εφήμερη σύμπραξη αντιτιθέμενων συμφερόντων που αυτή τη στιγμή θυσιάζουν στον βωμό τον ευρωπαϊκό νότο.
Συνεπώς, κύριε Βρούτση, η αγορά εργασίας και η κινητικότητά της δεν αφορούν ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. αλλά την ευρωζώνη γενικά.
image description No 532127-001 | October 20, 2012 1:58 PM | Reply
... Η ανακοίνωση καταλήγει με το φοβερό ....... "Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, πάντως, εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία χωρίς να επέλθει απορρύθμιση στην αγορά εργασίας" Απορώ που βρίσκουν το κέφι να εκφράσουν αισιοδοξία ...... Απορώ πραγματικά !!!!! ...... ... πόση ακόμη απορρύθμιση πρέπει να επέλθει για την ομολογήσουν Ε.Ο.Ζ. πρέπει να γίνουμε .......... τι άλλο τελοσπάντων πρέπει να μας συμβεί .......... για να εχει επέλθει απορρύθμιση στην αγορά εργασίας ? !!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο