Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στη φορολογική κατοικία η φορολόγηση των τόκων

Στον τόπο της φορολογικής τους κατοικίας θα φορολογούνται εφ’ εξής οι δικαιούχοι τόκων από αποταμιεύσεις που αποκτούν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης....

Στον τόπο της φορολογικής τους κατοικίας θα φορολογούνται εφ’ εξής οι δικαιούχοι τόκων από αποταμιεύσεις που αποκτούν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας, θα φορολογούνται στο κράτος-μέλος της φορολογικής κατοικίας του δικαιούχου οι τόκοι από αποταμιεύσεις που αποκτούν φυσικά πρόσωπα κάτοικοι κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε άλλο κράτος-μέλος αυτής.

Παράλληλα, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. καθώς και ορισμένες τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει διμερείς συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων, για τις περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος ή αν ο δικαιούχος είναι off shore εταιρεία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να εφαρμοστούν μέτρα ισοδύναμα με τα οριζόμενα στην Οδηγία για τις τρίτες χώρες καθώς και αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων των τόκων ή/και παρακράτηση του φόρου στην πηγή κατά τη μεταβατική περίοδο που θεσπίζεται για συγκεκριμένες χώρες. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου 2005 εφαρμόζεται ο ν. 3312/2005, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εσωτερικό δίκαιο Ευρωπαϊκή Οδηγία, μεταβάλλοντας το πλαίσιο φορολόγησης των τόκων αποταμιεύσεων για τα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοικοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης, τρίτων κρατών και συνδεδεμένων και εξαρτημένων εδαφών κρατών-μελών της Ε.Ε., με τα οποία έχουν συναφθεί φορολογικές συμφωνίες για τους τόκους των καταθέσεων.

Εφαρμογή διμερών συμφωνιών

Από την ίδια ημερομηνία και με το ίδιο αντικείμενο (δηλ. τη φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις φυσικών προσώπων) εφαρμόζονται παράλληλα και όλες οι κυρωθείσες Διμερείς Φορολογικές Συμφωνίες της χώρας μας με τα εξαρτημένα ή συνδεδεμένα εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών.

Ειδικότερα, για πραγματικούς δικαιούχους με φορολογική κατοικία σε άλλο πλην της Ελλάδας κράτος-μέλος στους οποίους καταβάλλεται εισόδημα από τόκους στην Ελλάδα, οι φορείς πληρωμής των τόκων αυτών έχουν υποχρέωση να μην ενεργήσουν παρακράτηση φόρου (σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται), αλλά να υποβάλουν πληροφορίες (ταυτότητα, κατοικία, ύψος εισοδήματος του πραγματικού δικαιούχου) στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστέλλει τις πληροφορίες αυτές στις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών κατοικίας

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο