Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Βέτο» των πολιτικών αρχηγών στις απαιτήσεις της Τρόικας για τα εργασιακά - Γ. Στουρνάρας: Συμφωνία τις επόμενες μέρες - Συμφωνούμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής καθησυχάζει ο Τόμσεν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
 
Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν προχώρησε σε δήλωση και εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για τη συνέχιση των επαφών την επόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός οικονομικών με την σειρά του δήλωσε

Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες.

Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.

Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα.

Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν.

Το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα Υπουργεία.

Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν.

----

Νωρίτερα είχε τεθεί «Βέτο» των πολιτικών αρχηγών στις απαιτήσεις της Τρόικας για τα εργασιακά


Ο υπουργός εργασίας δήλωσε αργά το βράδυ «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση», δήλωσε αργά απόψε, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, μετά το τέλος της τρίτης, την ίδια ημέρα, συνάντησής του με τους επικεφαλής της Τρόικας. «Δίνουμε μια μάχη με ρεαλισμό και χωρίς ιδεοληψίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόκλιση που πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστεί και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν».

Αποχωρώντας ο κ. Βρούτσης είπε ότι το υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες, τις οποίες θα ανακοινώσει από αύριο.

Μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στις δηλώσεις του, σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργατικά δικαιώματα, ενώ έκανε λόγο για «σκόπιμη καθυστέρηση της Τρόικας». Επεσήμανε, ακόμη, πως το πακέτο των μέτρων που θα ψηφιστεί στη Βουλή, πρέπει να είναι το τελευταίο, να διέπεται από δικαιοσύνη και να μην προβλέπει οριζόντιες περικοπές.
 
Οτιδήποτε άλλο, τόνισε, δεν βοηθά ούτε στην ανάπτυξη ούτε στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να στηρίξουμε μια ενιαία εθνική γραμμή, η οποία πρέπει να αποδώσει. Όπως ανέφερε ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να παρουσιάσει, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής το πραγματικό εθνικό και κοινωνικό ζήτημα της Ελλάδας.

Ο κ. Φώτης Κουβέλης, σχετικώς, ξεκαθάρισε πως η ΔημΑρ θα καταψηφίσει όποια μέτρα αφορούν στα εργασιακά, καθώς όπως τόνισε, οι αξιώσεις της Τρόικας ισοπεδώνουν την εργασία και διαμελίζουν τα εργατικά δικαιώματα, ενώ εκτός των άλλων, δεν θα έχουν άλλη συνέπεια από την τροφοδότηση της ύφεσης και της «καλπάζουσας ανεργίας». Ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά σε ό,τι αφορά ειδικά στις αλλαγές που επιβάλλει η Τρόικα για τα εργασιακά, η ΔημΑρ τις αποκρούει κατηγορηματικά, καθώς «υπερβαίνουν τις αντοχές της κοινωνίας».
 
Ο πρόεδρος της ΔημΑρ κατηγόρησε την τρόικα ότι προβάλλει συνεχώς αξιώσεις για όσα η χώρα πρέπει να κάνει ώστε να πάρει την δόση των 31,5 δισ. Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την θέση του για συνολική πολιτική διαπραγμάτευση του πακέτου των μέτρων, της επιμήκυνσης και της θέσπισης της ρήτρας που θα δίνει την δυνατότητα να αποσύρονται μέτρα όταν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Τάχθηκε ακόμη υπέρ της άμεσης θέσπισης αναπτυξιακών μέτρων και επέμεινε ότι δεν συμφωνεί με οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, μεταβαίνοντας στη σύσκεψη με την Τρόικα, επεσήμανε πως τα χρονοδιαγράμματα, που έχουν τεθεί, ισχύουν και ξεκαθάρισε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
 
Ρήξη για τα εργασιακά

Οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, εξ'αιτίας της διάστασης απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της κυβέρνησης για το θέμα των τριετιών και των αποζημιώσεων. Η συζήτηση, σήμερα, διεκόπη δύο φορές. Το πρωί μάλιστα, ο κ. Πολ Τόμσεν θέλησε να επικοινωνήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιστέκεται σθεναρά στις απαιτήσεις της Τρόικας για την κατάργηση των τριετιών αλλά και στη δραστική μέιωση των αποζημιώσεων. «Δεν υπάρχει εμπλοκή, οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε, εντούτοις, ο κ. Βρούτσης στους δημοσιογράφους.

Οι απαιτήσεις εκφράζονται κυρίως από την πλευρά του κ. Τόμσεν (ΔΝΤ), ενώ οι κ.. Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί.
 
Η Τρόικα υποστηρίζει ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και άρα δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, αναφέρεται ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί από κάποιο βασικό μισθό, ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάσεις και τα επιδόματα. Επομένως η Τρόικα, και κυρίως ο κ. Τόμσεν, θεωρούν ότι η κατάργηση των τριετιών έχει ήδη νομοθετηθεί, καθώς το ελάχιστο ύψος μισθού έχει ορισθεί στα 586 ευρώ χωρίς να «εμπλουτίζεται» από τέτοιες προβλέψεις.
 
Η ελληνική πλευρά απορρίπτει την ερμηνεία των εκπροσώπων των δανειστών στη διατύπωση «with a statutory minimum wage», που περιλαμβάνεται στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου. Η τρόικα υποστηρίζει ότι το «a» είναι αριθμητικό και αναφέρεται σε έναν κατώτερο μισθό απογυμνωμένο από επιδόματα και ωριμάνσεις. Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει την ερμηνεία αυτή και αντιτείνει ότι το σύστημα προσδιορισμού του κατώτερου μισθού που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ρητά τριετίες και επιδόματα.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ακόμα, ότι η πλήρης κατάργηση των ωριμάνσεων απειλεί με κατάρρευση τις επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με βάση τον κατώτερο μισθό.

Το Υπουργείο αντιτίθεται επιπλέον σε κάθε αλλαγή στο ύψος των αποζημιώσεων για τους εν ενεργεία εργαζομένους. «Δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, η Τρόικα ζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα, την καθιέρωση αποζημίωσης ίση με 12 βασικούς μισθούς και όχι 24 όπως ισχύει, καθώς και τη μείωση της αποζημίωσης κατά 50% ακόμη και σε περιπτώσεις απόλυσης που δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση.

Το Υπουργείο Εργασίας απορρίπτει κατ' αρχήν κάθε αλλαγή για τους εν ενεργεία εργαζόμενους.
 
Για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου, η ελληνική πλευρά προτείνει:
 •Για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 χρόνια εργασιακό βίο να καταβάλλεται αποζημίωση ίση με 12 βασικούς μισθούς.
 •Για όσους έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη από 16 χρόνια να υπάρχει κάποια κλιμάκωση του ποσού της αποζημίωσης, όχι στο ύψος των 24 μισθών, που ίσχυε έως σήμερα αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι μεγαλύτερο από 12 μισθούς.
 
Η ελληνική πλευρά απορρίπτει, τέλος, και την πρόταση των δανειστών για την καταβολή «μπόνους» σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που έχουν εργασιακό βίο μεγαλύτερο των 20 χρόνων ή έχουν απολυθεί αλλά δεν έχουν εισπράξει το σύνολο της αποζημίωσης. Για τις περιπτώσεις αυτές η τρόικα προτείνει το ποσό που θα καταβάλλεται να ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό, να μην ξεπερνά δηλαδή τα 3.500 ευρώ.


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Worker | Οκτωβρίου 17, 2012 12:22 μ.μ. | Reply
Τους έκαναν τα μούτρα κρέας οι πολιτικοί μας αρχηγοί.
image description xaxaa | Οκτωβρίου 17, 2012 1:43 μ.μ. | Reply
Σιγά μην σκίσετε κανενα καλσον!!!
image description Ναι Σε Ολα | Οκτωβρίου 17, 2012 1:34 μ.μ. | Reply
Μιλάμε για επαναστάτες ολκής!!!!! καλά θεν θα μας αφήσετε άντερο απ` τα γέλια!!!
image description Νότιος | Οκτωβρίου 17, 2012 3:39 μ.μ. | Reply
................ «Βέτο» των πολιτικών αρχηγών στις απαιτήσεις της Τρόικας για τα εργασιακά ............................ το άλλο με τον Τοτό το Ξέρετε ;;;;
image description ΛΕΥΤΕΡΗΣ | Οκτωβρίου 17, 2012 3:23 μ.μ. | Reply
ΕΝΤΡΟΜΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ !!! ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ - ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ .... Η ΑΝΤΖΕΛΑ..... ΚΑΙ Ο ΣΟΙ-ΜΠΛΕ...... ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΓΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ,ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ , ΤΣΙΡΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΒΕΤΩΝ.....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο