Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ομηροι του Τειρεσία 1,5 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις

Το ενάμιση εκατομμύριο έφτασαν τα φυσικά -και νομικά- πρόσωπα που είναι καταχωρημένα στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία, επειδή δεν πλήρωσαν τις επιταγές τους, ή τις δόσεις των δανείων τους.
Ωστόσο ο αριθμός των δυσμενών στοιχείων που υπάρχει στο σύστημα, είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού ένας καταναλωτής -ως δανειολήπτης ή επιχειρηματίας-, μπορεί να έχει περισσότερες από μία εγγραφές στα δυσμενή στοιχεία του Τειρεσία.
Μάλιστα το τελευταίο 12μηνο, καθώς πληθαίνουν τα φέσια και τα λουκέτα, όπως και οι κατασχέσεις για χρέη, αυξάνεται και ο αριθμός όλων εκείνων που αδυνατούν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων οφειλών προς τις τράπεζες και μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία.

Και επειδή η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Τειρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Όπως για παράδειγμα είναι η αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον «Τειρεσία» για όσους μπήκαν στη «μαύρη λίστα» την τελευταία διετία.

Σήμερα τα δυσμενή στοιχεία αναγράφονται για διάστημα από 2 χρόνια (όταν πρόκειται για επιταγές- συναλλαγματικές), 3 χρόνια για διαταγές πληρωμής, 4 χρόνια για πλειστηριασμούς και φτάνουν τα 10 χρόνια για πτωχεύσεις.

Οι αλλαγές στον Τειρεσία, αν και προετοιμάζονται από το περασμένο καλοκαίρι, ακόμα δεν έχουν πάρει σάρκα και οστά.
Μάλιστα οι τραπεζίτες, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, είναι επιφυλακτικοί σε μεγάλης κλίμακας αλλαγές, αφού όπως λένε, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να γνωρίζει ποιοι είναι οι κατά συρροή κακοπληρωτές και να προστατεύεται από τις κακές πρακτικές.

Το πιθανότερο είναι, να θεσπιστούν κριτήρια αξιολόγησης για τα στοιχεία των νομικών και φυσικών προσώπων που τηρούνται στον Τειρεσία, ώστε να μην αντιμετωπίζονται το ίδιο αρνητικά επιχειρηματίες ή ιδιώτες που για μία φορά αντιμετώπισαν πρόβλημα ή κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με εκείνους που επανειλημμένα «φεσώνουν» τις τράπεζες ή το δημόσιο.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο