Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Νέα μέθοδος υπολογισμού των προστίμων που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποίησε χθες τη νέα μέθοδο βάσει της οποίας θα υπολογίζονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων ...

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποίησε χθες τη νέα μέθοδο βάσει της οποίας θα υπολογίζονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων  σε περίπτωση παράβασης του δικαίου του ανταγωνισμού, όπως είναι ενδεικτικά οι οριζόντιοι περιορισμοί που αφορούν τον καθορισμό τιμών, η κατανομή των αγορών, οι περιορισμοί της παραγωγής αλλά και ορισμένες περιπτώσεις κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης.
 
Οι νέες ρυθμίσεις σύμφωνα με δηλώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής «αποσκοπούν στη διασφάλιση αφενός της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αφετέρου του αναγκαίου αποτρεπτικού αποτελέσματος που το επιβαλλόμενο πρόστιμο πρέπει να έχει τόσο έναντι των αποδεκτών της απόφασης της Επιτροπής όσο και κάθε άλλης επιχείρησης η οποία θα είχε την πρόθεση να υιοθετήσει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον».
 
Από’ δω και στο εξής η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα καθορίζει ένα βασικό ποσό προστίμου για κάθε επιχείρηση ή ένωση επιχειρήσεων σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της παράβασης. Το ύψος του θα είναι έως το 30% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης  από προϊόντα ή υπηρεσίες που αφορούν την παράβαση και θα υπολογίζεται επί των ετησίων ως άνω εσόδων για κάθε έτος της παράβασης αθροιστικά. Σε περίπτωση που η διάρκεια της παράβασης είναι μικρότερη του έτους το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε μηνιαία βάση.
 
Η Επιτροπή εφόσον το κρίνει σκόπιμο μπορεί να προσαυξάνει ή να μειώνει το βασικό ποσό ανάλογα με το αν συντρέχουν αντίστοιχα επιβαρυντικές ή ελαφρυντικές περιστάσεις( π.χ όταν η εμπλεκόμενη επιχείρηση συνεργάστηκε αποτελεσματικά με την Επιτροπή πέραν του Προγράμματος Επιείκειας).
 
Περαιτέρω εφόσον είναι αντικειμενικά δυνατός ο ακριβής υπολογισμός του ποσού που αντιστοιχεί στο ύψος του οφέλους που αποκόμισε η επιχείρηση από την παράβαση, το τελικό ποσό του προστίμου που θα επιβάλλεται σύμφωνα με την παραπάνω μέθοδο, πρέπει να υπερβαίνει το ποσό του εν λόγω οφέλους.Το τελικό ποσό του προστίμου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης της τρέχουσας ή της προηγούμενης της παράβασης χρήσης.
 

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο