Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέα σενάρια για τις κλίμακες φορολογίας και την φορολογία των ελ. επαγγελματιών

Νέα σενάρια για τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων και την φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

 Μετά τις ισχυρές ενστάσεις που προέβαλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που μετέχουν στην τρικομματική επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς 800.000 αυτοαπασχολούμενων και την φορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων. Ειδικότερα, συζητείται να διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς μειώσεις στους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες να εφαρμοστεί κλιμακωτή φορολόγηση με συντελεστές από 20% έως και 35%.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα πιέζει ασφυκτικά ώστε οι φορολογικές αλλαγές οι οποίες θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ να έχουν κλείσει έως τη Δευτέρα παρά το γεγονός ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο.

 Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων (Ανδρ. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από την ΔΗΜΑΡ) εξετάσθηκαν προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες:
 
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις: Αντί της επιβολής ενός φόρου με συντελεστή 35% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα προτείνεται η καθιέρωση κλίμακας με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές, για να περιοριστούν οι μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους αυτοαπασχολούμενους. Ειδικότερα προτείνεται η καθιέρωση:

 - Δύο συντελεστών φορολόγησης 20% και 35%, ανάλογα με το κλιμάκιο εισοδήματος ή εναλλακτικά

 - Τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%.
 
Ο συντελεστής 20% συζητείται να επιβληθεί για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 16.000 ευρώ ενώ σε κάθε περίπτωση το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται . Επίσης οι εκπρόσωποι των κομμάτων προτείνουν:
 
- Να εκπίπτουν από το συνολικό καθαρό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και όχι μόνο το 10% από το φόρο, όπως ισχύει σήμερα.
 
- Να συνεχίσουν να φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων όσοι απασχολούνται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας αλλά αμείβονται με «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν δύο το πολύ εργοδότες και έχουν έδρα την κατοικία τους. 2. Μισθωτοί – Συνταξιούχοι:Να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και η ισχύουσα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Δηλαδή, να εξακολουθούν να ισχύουν συντελεστές φόρου 38%, 40% και 45% για εισοδήματα πάνω από τις 40.000 ευρώ και να μην εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής 35% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. Με την κλίμακα αυτή να φορολογούνται και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.
 


3. Επιχειρήσεις: Αποφασίστηκε να μειωθεί η συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων από 42,5% που είναι σήμερα σε 35%. Ειδικότερα, θα θεσπιστεί φορολογικός συντελεστής 19%, αντί 20% που ισχύει σήμερα, για τα αδιανέμητα κέρδη των Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και επιπλέον 19% για τα μερίσματα αντί 25% που προβλέπεται σήμερα.
 


4. Οικογενειακά επιδόματα: Τα νέα οικογενειακά επιδόματα που θα καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 προτείνεται να ισοσταθμίζουν πλήρως τις έξτρα φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν εξαιτίας της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Sakrets | Οκτωβρίου 13, 2012 10:01 π.μ. | Reply
Καλά οι εισφορές πάντα εκπίπταν και πρέπει να εκπίπτουν γιατί χωρίς αυτές δεν δουλεύεις. Ξαφνικά πέρυσι εκπίπτει μόνο κάτι και φέτος θα είναι καλοί μαζί μας;
Προσβάλλεται η νοημοσύνη μας;
Μικρό και έξυπνο δημόσιο, καλή κοινωνική ασφάλιση και Tax heaven θέλουμε όλα τα άλλα είναι αρπαγές επιβίωσης.
image description D.C. | Οκτωβρίου 13, 2012 2:41 μ.μ. | Reply
Μέχρι στιγμής πάντως όσους ρώτησα και μπορούν, μου είπαν ότι δεν θα χτυπούν αποδείξεις. Πρακτικά στην εμπορία μια στις τρεις αποδείξεις να μην χτυπάς έρχεσαι μια η άλλη με τα έξοδα και τις αγορές. Στη δε παροχή, εκεί είναι που δεν θα χτυπάει κανένας τίποτε. Οπότε 0 χ 35% ή 0 χ 20%, νομίζω το ίδιο νούμερο κάνει... Παράνομοι, απλοί κανόνες επιβίωσης... Ας μπει ένας ελεγκτής σε κάθε 10 μαγαζιά να τα ελέγχει και καθημερινά να μη φεύγει κανένας χωρίς απόδειξη!
Μ' αρέσει που ο Σαμαράς πριν 4 μήνες υποσχόταν flat tax 15% στις επιχειρήσεις και μείωση του ΦΠΑ !!!!!!
image description βιβλια αγορων μπορει; | Οκτωβρίου 13, 2012 4:28 μ.μ. | Reply
Ποσο πιο απλα θα ηταν τα πραγματα αν δεν υπηρχε αυτο το συστημα με τις ΑΛΠ μεσω ΦΤΜ για το κυνηγι της φοροδιαφυγης στα καταστηματα του λιανικου εμποριου τα οποια δεν εχουν νομικη μορφη ΑΕ,ΕΠΕ ,ΙΚΕ. Εγω ειμαι της αποψης ,αλλα κανενας φορεας δεν το υποσηριζει χαρην της λογιστικης φοροτεχνικης επιστημης, οτι με τα βιβλια αγορων και με ενα συστημα υπολογισμου των ακαθαριστων , φοροολογητεων κερδων και φπα σαν αυτο του αυτοελεγχου το οποιο ταυτοχρονα αν υπαρχουν παραβασεις θα προσαυξανει τα παραπανω και θα κλεινει την χρονια και τις εκρεμμοτητες με την εφορια. Εξυπακουεται οτι οι φορολογικοι συνετλεστες πρεπει να ειαναι χαμηλοι, οι δε ΦΤΜ η οποιο αλλο συστημα επιλεξει η επιχειρηση να ειναι μονο για πρακτικους οργανωτικους λογους. Ταυτοχρονα δε ο ελεγχος να εντεινει της προσπαθειες του στην διακινηση χωρις παραστατικα και να κοβει κωλους.
Ετσι για το συνολο σχεδον της λιανικης θα ξερει τι πληρωνει και αν αντεχει συνεχιζει ή κλεινει απο μονος του οχι επειδη το αποφασισαν καποιοι ηληθιοι τεχνοκρατες .
image description ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ?? | Οκτωβρίου 13, 2012 6:57 μ.μ. | Reply
Φίλε μου, δυστυχώς η απάντηση στις εύλογες απορίες σου είναι η διαπλοκή που υπάρχει μεταξυ λογιστικών γραφειων-εφοριων-ΥΠΟΙΚ-ΙΚΑ και λοιπων παρεμφερών. Κανείς δεν χωνεύεται με τον άλλον.... και όλοι είναι ερωτευμένοι μαζί. Ο ένας δικαιολογεί την ύπαρξη του άλλου. Πολύ απλά μπορεί να βρεθεί ένας αντικειμενικός τύπος που θα λαμβάνει υπόψη βιβλιο αγορών, αντικείμενο δραστηριοτητας, προσωπική περιουσια και θα βγάζει έναν στάνταρ φόρο κάθε χρόνο που θα τον ξέρεις από την αρχή. Έκανες όμως λάθος.....η Λογιστική το δέχομαι ότι είναι επιστήμη. (οταν μιλάμε για μεγάλη εταιρεια Γ' Κατηγορίας βιβλίων και Διοικητική λογιστική) αλλα απο που και ως που η φοροτεχνική είναι επιστημη?? Σου ξαναλέω αν γίνουν απλά πράγματα χωρίς το σύστημα των αποδείξεων, και με στανταρντ προυπολογισμενος φόρους όπως των μισθωτών/συνταξιουχων δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης για ένα % λογιστικών γραφείων και ένα % εφοριακών. Μην ψάχνεις παραπέρα...
image description Ο ΧΡΕΟ | Οκτωβρίου 14, 2012 4:51 μ.μ. | Reply
20% ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ . ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΛΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ.
image description Manos | Οκτωβρίου 14, 2012 6:24 μ.μ. | Reply
Σημερα μιλουσα με ΕλληνοΜεξικανο φιλο μου που εδω και 2 χρονια σκεφτεται να ερθει ελλαδα για να ζησει και να εργαστει.. Οταν το ρωτησα αν τελικα θα ερθει η απαντηση του ηταν.. Καλα για χαζο με περνας; Δεν βλεπεις τι φορους θα βαλουν;
Κι αλλος ενας φιλος που δηλωνει εδω κερδη 40.000 ευρω το χρονο γυρισε χυες απο Καναδα απο 15μερο ταξιδι για αναζητηση δουλειας στο χωρο που εργαζεται.
image description agamemnon | Οκτωβρίου 15, 2012 8:04 π.μ. | Reply
Επιχειρήσεις: Αποφασίστηκε να μειωθεί η συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων από 42,5% που είναι σήμερα σε 35%

Αυτό το 42,5% που το βρήκατε; Πείτε και σε μένα που δεν καταλαβαίνω. Έχουμε 20% φόρο στην πηγή κι από εκεί και πέρα 25% στα διανεμόμενα δηλαδή στο 80% που απομένει μετά το φόρο. 25% * 80% = 20%, άρα έχουμε 40% συνολική φορολογική επιβάρυνση στα διανεμόμενα. Το 42,5% πόθεν προκύπτει;
image description zacalys | Οκτωβρίου 15, 2012 2:53 μ.μ. | Reply
Ας μην αυταπατωνται οι δυναστες..Ο συνδυασμός ΦΠΑ23% και μη εκπτωσεως των αμοιβων ελευθερων επαγγελματιών από το εισόδημα, κανει την μη εκδοση αποδειξεων ιδιαίτερα ελκυστική και για τον παρεχοντα και για τον λήπτη των υπηρεσιών..
Και όταν ακουσετε για "Πατριωτικο Καθηκον" θυμηθείτε:" Πατριωτισμός, το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων"(Samuel Johnson)
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο