Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Υπ. Οικονομικών - Μέχρι το τέλος του έτους οι ενοποιήσεις - καταργήσεις των Δ.Ο.Υ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Στην κατάργηση 127 ΔΟΥ σε ολόκληρη την Επικράτεια, εντός του τρέχοντος έτους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του Κράτους, της ελαχιστοποίησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων μέσω της βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.

Η Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων ΔΟΥ ολοκλήρωσε το σχετικό πόρισμα και το παρουσίασε  σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού κ. Στουρνάρα, του Υφυπουργού κ. Μαυραγάνη και όλων των Γενικών Διευθυντών που εμπλέκονται στο θέμα της ενοποίησης των ΔΟΥ.

Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των ΔΟΥ στη χώρα, έως τέλος του έτους:

• στην Αττική παραμένουν 41 ΔΟΥ (καταργούνται 28)

• στη Θεσσαλονίκη παραμένουν 11 ΔΟΥ (καταργούνται 6)

• σε 13 Νομούς παραμένουν από 2 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 35), ήτοι: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτίας, Δωδεκάνησα, Έβρος, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδικής

• σε 36 Νομούς παραμένει 1 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 58).

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ΔΟΥ που θα παραμείνουν εν λειτουργία (114 ΔΟΥ) επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Επιπλέον, σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια, όπως η επάρκεια των κτιρίων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, επιλέχθηκαν τα κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ.

Τέλος λήφθηκαν υπόψη και κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως η δυσκολία πρόσβασης, ο νησιωτικός και ορεινός χαρακτήρας, καθώς και οι ακριτικές – παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό, όπου καταργούνται ΔΟΥ, να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Τα Γραφεία αυτά θα στεγαστούν στα υφιστάμενα κτίρια των ΟΤΑ ή των ΚΕΠ, με σκοπό τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ενιαίους χώρους, όσο και την επίτευξη συνεργιών μείωσης του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.

Το όφελος από τις ενοποιήσεις των ΔΟΥ ανέρχεται σε 800.000 € ανά μήνα, ενώ το αντίστοιχο κόστος θα ανέλθει σε 4 εκατ. και συνεπώς θα αποσβεστεί σε 5 μήνες περίπου. Άρα το συνολικό όφελος για το Κράτος κατά τη διετία 2013-2014 θα ανέλθει σε 15 εκατ. €. 

Επιπλέον το Υπουργείο θα προβεί σε ενέργειες ένταξης των δαπανών αυτών στο ΕΣΠΑ, ώστε το Κράτος να επιχορηγηθεί κατά 95% από την Ε.Ε. και άρα η τελική οικονομική επιβάρυνση να είναι ελάχιστη.

Η εξοικονόμηση κόστους προκύπτει από την παράδοση μισθωμένων κτιρίων (π.χ. κτίριο ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής με ετήσιο μίσθωμα 264.000 €, κτίριο ΔΟΥ Τούμπας με ετήσιο μίσθωμα 157.000 €, κτίριο ΔΟΥ Β’ Πατρών με ετήσιο μίσθωμα 176.000 €, κτίριο ΔΟΥ Β’ Κέρκυρας με ετήσιο μίσθωμα 127.000 €) και τη μεταστέγαση σε ιδιόκτητα κτίρια. Οπουδήποτε δεν διατίθενται ιδιόκτητα κτίρια, διενεργούνται άμεσα διαγωνισμοί, με σκοπό τη μείωση των μισθωμάτων.

Η βελτίωση της λειτουργίας των ΔΟΥ θα προκύψει από την ενοποίηση του διάσπαρτου προσωπικού των υφιστάμενων ΔΟΥ. Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των ΔΟΥ Β’ Τάξης κατείχαν λιγότερους από 10 εργαζομένους, ενώ παράλληλα σε ΔΟΥ Α’ Τάξης υπήρχαν Τμήματα με 1 εργαζόμενο και τις καθιστούσε μη παραγωγικές. Πλέον κάθε ΔΟΥ θα διαθέτει επαρκή στελέχωση, ώστε τα Τμήματα των ΔΟΥ να γίνουν πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά, εστιάζοντας στη συλλογή εσόδων για το Κράτος, σε διενέργεια περισσότερων ελέγχων, καθώς και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: «Αναδιαρθρώνεται ο χάρτης των ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Πλέον θα έχουμε καλύτερη λειτουργία των ΔΟΥ, με περισσότερους ελέγχους, περισσότερα έσοδα και μικρότερο κόστος».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description PantelisCh | Οκτωβρίου 12, 2012 3:13 μ.μ. | Reply
Θα είναι ενοποίηση ή συστέγαση όπως έγινε με τη ΙΗ' με την ΙΖ';;
image description k.a.k | Οκτωβρίου 12, 2012 4:51 μ.μ. | Reply
200 Χιλ να πάω και να έρθω στο Ναύπλιον μετά την κατάργηση της ΔΟΥ Κρανιδίου θα σας πάρουν με τις πέτρες αλήτες.
image description adas | Οκτωβρίου 12, 2012 6:36 μ.μ. | Reply
00
image description nikos | Οκτωβρίου 12, 2012 7:41 μ.μ. | Reply
εμεις απο Σητεια ειμαστε 150 χιλ πηγαινε ελα στην ΔΟΥ Αγιου Νικολαου και σε δρομο που εχει φτιαχτει πριν 40 χρονια επι χουντας. αλλα τι τους νοιαζει 20,000 κοσμος που ταλαιπωρειται. και το πιο καλο που δεν το ξερετε. στελνουν εγγραφο στους Δημους που τους λενε οτι για να σας αφησουμε ενα ειδος ΚΕΠ οικονομικων υπηρεσιων με 1 εως 4 υπαλληλους για να εξυπηρετουν στα βασικα θα πρεπει ο Δημος να αναλαβει τα εξοδα στεγασης, ΔΕΗ, τηλεφωνων κτλ αλλιως ουτε ΚΕΠ θα τους αφησουν.
image description kalakanisioannis | Οκτωβρίου 12, 2012 6:15 μ.μ. | Reply
Αρκεί να προχωρήσει άμεσα και πριν την κατάργηση των ΔΟΥ , 1)η κατάργηση του ΚΒΣ , 2) η τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις μέσω ΤΑΧΙΣΝΕΤ, 3) ενταξη των εσόδων στο ΤΑΧΙΣΝΕΤ, 4) μεταβολές μητρώου ως προς τους ΚΑΔ απευθείας στο ΤΑΧΙΣΝΕΤ ,5) σύνδεση του ΤΑΧΙΣ με τον ΟΑΕΕ για να μην τρέχουμε εκεί και σύνδεση του ΤΑΧΙΣ με την ασφάλεια και το νεο σύστημα ΑΡΙΑΝΔΗ για να μην πηγαίνουμε κάθε τρείς και τόσο στην ΔΟΥ για αλλαγή Ταυτότητος-δήλωση γάμου κλπ. 6) κατάργηση του τμήματος αυτοκινήτων ,7) κατάργηση του τμήματος κεφαλαίου με ολοκλήρωση επιτέλους των αντικειμενικών αξιών και σύνδεση των συμβολαιογράφων με το ΤΑΧΙΣ . Οπότε θα απομείνουνε ελάχιστα στις ΔΟΥ και όσοι μπορούν και θέλουνε να λέγονται ΕΦΟΡΙΑΚΟι να μπούν στον έλεγχο και να πληρώνονται ως ελεγκτές , οι υπόλοιποι όπως στον Ιδιωτικό τομέα. Υπόψιν στον ιδιωτικό τομέα 8:00 με 2:00 που συνήθως δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρείται ημιαπασχόληση με 400 ευρώ περίπου.
image description klery | Οκτωβρίου 12, 2012 10:10 μ.μ. | Reply
δουλευουν οι δημοσιοι υπαλληλοι 8 με 2?
γιατι εγω ξερω για δευτ-πεμ 8,30-1,30
και την παρ κουτσομπολιο και βολτες
image description OK | Οκτωβρίου 14, 2012 12:26 μ.μ. | Reply
KLERY, προφανώς δεν ζεις στην Ελλάδα του σήμερα, αλλά στην Ελλάδα του 2009. Συγχρονίσου με την πραγματικότητα.
image description LOLOLOGISTRIA | Οκτωβρίου 13, 2012 4:02 μ.μ. | Reply
αμεση αλλαγη του ΚΒΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΤΑΧΙΣ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο